استفتاء از رهبر معظم انقلاب اسلامی
اجاره دادن وسایل آشپزخانه وقفی
س)در مسجدی مشغول فعالیت هستم که در آشپزخانه آن، وسایل آشپزی وجود دارد که اکثر یا همه این وسایل وقف مسجد است. فضای آشپزخانه نیز در زیرزمین مسجد واقع شده است. طبق توافق هیئت امناء و امام جماعت (که از نظر امور مساجد، متولی مسجد نیز هست) در جهت درآمدزایی مسجد، تصمیم بر این شده است که آشپزخانه با همه وسایل به یک شخص اجاره داده شود و عوائد آن برای مخارج مسجد هزینه گردد. البته با آشپز در ضمن قرارداد اجاره ، شرط میشود که در مراسمات و ایامی که مسجد اطعام دارد، اطعام مسجد در اولویت باشد و با هزینه مناسبتری برای مسجد نیز غذا طبخ شود.
ج)با توجه به وقفی بودن وسایل آشپزخانه و اینکه وسایل از آشپزخانه خارج نمیشود و فقط اجاره داده میشود و عوائد آن برای مسجد هزینه میگردد آیا این اجاره از نظر شرعی جایز است؟
ج)در فرض سؤال، انجام این کار جایز نیست، مگر اینکه قرائن اطمینان آوری وجود داشته باشد که وقف صورت گرفته، شامل چنین مواردی (وقف منفعت) نیز میشود
تطهیر فرش نجسِ نمازخانه مدرسه
س)آیا تطهیر فرش نجسِ نمازخانه مدرسه، فوری است؟ آیا باید اطلاع داده شود؟
ج)تطهیر، در فرض سؤال فوری و واجب نیست و اطلاع دادن به کسی هم لازم نیست.
فروش فرشهای وقفی
س)شبستان مسجدی تماما با فرشهای دستباف – سالم و غالباً از نوع مرغوب – توسط تعدادی واقف جهت استفاده در همین مسجد مفروش شده است. آیا میتوان با فروش آنها، فرشهای ماشینی سجاده ای که موجب زیبایی بیشتر مسجد و صفوف نمازگزاران می شود تعویض کرد؟
ج) اگر فرشها وقف شده است، فروش آنها جائز نیست و باید از فرشها به همان صورتی که نیت واقف بوده استفاده شود و اگر هیچ استفادهای در این مسجد ندارد به مساجد دیگر که مورد نیاز است منتقل شود.
وقف پول و اسناد بهادار
س)
۱. آیا وقف نقود یا پول، جایز است؟۲. در وقف نقود، تفاوتی بین وقف چک، اسکناس، درهم و دینار وجود دارد؟
۳. آیا تفاوتی بین حکم وقف با نیّت استفاده زینتی از موقوفه یا وقف با نیّت حفظ اعتبار موقوفه وجود دارد؟
ج۱و۲و۳) به طور کلی وقف پول و سایر اسناد بهادار که مالیّت دارند، صحیح است.
ساختمانسازی در حیاط مسجد وقفی
س)آیا در مسجدی با تعداد نمازگزار کم و حیاط بسیار بزرگ و بدون استفاده خاص، می توان در حیاط آن ساختمانی فرهنگی جهت تربیت نسل نوجوان و جوان ساخت؟
ج)اگر زمین به عنوان حیاط مسجد وقف شده باشد جائز نیست و الا اشکال ندارد.
خمس بیمه بیکاری
س) آیا به پولی که سازمان تأمین اجتماعی تحت عنوان بیمه بیکاری یا توسط شرکت های بیمه بابت جبران خسارت پرداخت می شود، خمس تعلق می گیرد؟
ج) به طور کلی پول دریافتی از بیمه که ناشی از پرداخت حق بیمه توسط بیمه گذار نباشد، مانند بیمه بیکاری، برای دریافت کننده، هدیه است و خمس ندارد؛ اما اگر ناشی از پرداخت حق بیمه توسط بیمه گذار باشد مانند بیمه جبران خسارت، درآمد است و خمس دارد.
برجسته کردن نقاط ضعف رقیب سیاسی
س) در صورتی که رقیب سیاسی دارای نقصی در رفتار، تصمیم گیری یا عملکرد باشد، آیا رسانه مجاز است در قالب طنزويا تصاوير كاريكاتوری آن را برجسته کند؟
ج) جایز نیست مگر آنکه رقیب سیاسی جزو دشمنان اسلام یا نظام اسلامی باشد و این عمل سبب تقویت جبهه حق علیه باطل شود و منع قانونی نداشته باشد، جایز است