استفتاء از رهبر معظم انقلاب اسلامی
فروش زمین وقفی
س)زمین دیم وقفی در کنار معدن خاک قرار گرفته و چون زمین هم دارای خاک معدنی است و برای کشاورزی هم حاصلخیز نیست، معدنکار، متقاضی خرید زمین است و مبلغ خوبی هم میدهد؛ آیا میتوانیم زمین فوقالذکر را فروخته و زمین مرغوبتری جهت وقف بخریم؟
ج)اگر زمین، وقف شده باشد تا زمانی که قابلیت استفاده در جهت وقف را داشته باشد، فروش آن جائز نیست.
وقف خانه در زمان حیات
س)آیا جایز است شخصی منزل مسکونی خود را به این صورت وقف کند که تا خودم زندهام تمام اختیارش با خودم باشد و از لحظه فوت، این منزل وقف فلان موضوع باشد؟ آیا این وقف، وصیت به وقف محسوب میشود و فقط تا ثلث نافذ است؟
ج)اگر منظور شخص، انجام وقف بعد از فوت باشد، صحیح نیست؛ اما اگر وصیت به وقف کند و وصیت هم بیش از ثلث مال نباشد یا در صورت وصیت به بیش از ثلث، با اجازه ورثه صورت گیرد، اشکال ندارد. هرچند میتواند خانه را وقف کرده و ضمن صیغه وقف، منافع خانه را تا زمانی که زنده است استثنا کند؛ در این صورت واقف میتواند تا پایان عمر از منافع خانه استفاده کند.
تخریب و توسعه مسجد وقفی
س)مسجدی که شخصی سالهای قبل ساخته و دیوار آن ترک خورده و در برخی ایام سال مثل عاشورا، ایام قدر و... مناسب برای برگزاری نماز و مراسم نیست و برای این ایام نیاز به توسعه دارد؛ آیا میتوان مسجد را تخریب کرد و از اول بنا کرد؟ همچنین در صورتی که بانی آن رضایت نداشته باشد چه حکمی دارد؟
ج)مسجد را میتوان بهخاطر نیاز و احتیاج مردم خراب کرد و بزرگتر ساخت و رضایت بانی آن در فرض مذکور شرط نیست.
تمرین سرودهای مذهبی و انقلابی
در مسجد
س)بنده یکسال هست در زمینه سرود به همراه موسیقی (سرودهایی که توسط صدا و سیما هم در مناسبتها در کانالهای مختلف پخش میشود) برای نونهالان با مضامین مذهبی و امامان معصوم(ع) با ایشان تمرین و اجرا میکنم. آیا این کار اشکال شرعی دارد؟ لازم به ذکر است این فعالیت در مسجد و همراه با دیگر فعالیتها از جمله حفظ قرآن و... میباشد.
ج)تمرین سرودهای مذهبی و انقلابی در مسجد اشکال ندارد، ولی در هر حال مراعات شأن، قداست و جایگاه مسجد واجب است و باید از کارهایی که با شأن و منزلت مسجد منافات دارد پرهیز شود و ایجاد مزاحمت برای نمازگزاران جایز نیست.