با رسیدن به مرز 80 هزار مگاوات
رکورد تاریخی مصرف برق باز هم شکسته شد
برای بیستوهفتمین بار در سال جاری، میزان تقاضای مصرف برق کشور به مرز 80 هزار مگاوات رسید و از حداکثر تقاضای مصرف برق سال گذشته عبور کرد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، روز سهشنبه در شانزدهمین روز مرداد، حد نصاب جدید و بیسابقه 79 هزار و 707 مگاواتی در میزان اوج بار شبکه سراسری برق کشور به وقوع پیوست.
«مصطفی رجبی مشهدی»، مدیرعامل شرکت توانیر با بیان اینکه میزان تقاضای مصرف برق کشور نسبت به مدت مشابه سال قبل شش هزار و 244 مگاوات افزایش یافته است، گفت: رشد هشت و نیم درصدی تقاضای مصرف نامتعارف و غیرقابل پیشبینی بود.
مدیرعامل توانیر روز گذشته ضمن تشکر از همکاری کلیه مشترکان که تاکنون در مدیریت مصرف برق مشارکت کردند گفت: خوشبختانه با همراهی مردم و تلاشهای شبانهروزی همکاران صنعت برق شبکه برق کشور پایدار است.
سخنگوی صنعت برق با تأکید بر اینکه «بهگزارش سازمان هواشناسی روز چهارشنبه گرمترین روز سال است و احتمال ثبت نصاب جدید تقاضای مصرف برق وجود دارد.» از هموطنان درخواست کرد همکاری خود را همچنان تا پایان روزهای باقیمانده تابستان ادامه دهند.
گرمای بیسابقه
به گزارش خبرگزاری فارس؛ «گرمای هوای ایران در ۴۰ سال گذشته ایران بیسابقه است». این صحبتهای رئیس مرکز مدیریت بحران خشکسالی است.
پیک مصرف برق کشور روز سهشنبه یک و نیم برابر گرمترین کشور اروپایی یعنی ایتالیا بود. پیک مصرف بیشترین استفاده از برق در یک ساعت طی یک سال را مشخص میکند.
سال ۱۴۰۰ زمانیکه اوجبار مصرف برق کشور به ۶۳ هزار مگاوات یعنی یک سوم کمتر از مصرف در سال جاری رسیده بود، برق صنایع به طور کامل قطع شد و مشترکان خانگی قطعیهای هشت ساعته و چندنوبت در روز را تجربه کردند.
اوج بار مصرف برق ایران در سال جاری از این شاخص در کشورهای ترکیه، دانمارک و آلمان فراتر رفته است.
مقایسه مصرف برق ایران با حجم اقتصاد نشان میدهد که انرژی سهمی در اقتصاد نداشته و این اوجبار فزاینده، صرف سرمایش واحدهای مسکونی میشود.
اتلاف انرژی ارزان
«علی رضایی» کارشناس صنعت هم نسبت به سطح رفاه خانوادههای ایرانی انتقاد کرده و معتقد است که وقتی ما در گرمای ۵۰ درجه تابستان میخواهیم دمای خانه را به ۱۸ درجه برسانیم، انرژی گرانبها را بدون هیچ فایدهای تلف کردهایم.
«فریدون صانعی» کارشناس انرژی هم میگوید: مصرف بالای برق خانگی معلول است و علت شرایط فعلی نیست. علت نبود بازار برق در ایران و عرضه انرژی به قیمت واقعی است که زمینه هدررفت آن را فراهم میکند.
به گفته این کارشناس، کشورهای اروپایی برای جلوگیری از رشد پیک مصرف از ابزاری به نام بازار برق استفاده میکنند و به جای سیاستهای حاکمیتی از قیمت برای تعدیل بازار انرژی بهره میبرد.
هنر دانشمندان صنعت برق
به گزارش ایرنا، «محمد بهرامی» نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی هم با بیان اینکه شدت گرمایش زمین در تابستان امسال نسبت به سالهای قبل بیشتر است، گفت: تامین برق در این گرما هنر دانشمندان صنعت برق است.
وی با اشاره به اینکه دمای هوا افزایش یک درجهای داشته است، افزود: همین اختلاف یک درجهای در کارهای صنعت برق و فعالیتها برای تامین برق تاثیر بسیار زیادی میگذارد.
نماینده مردم در مجلس تصریح کرد: با این حال باید با برنامهریزی دقیق و جامع و بلندمدت طوری پیشبینی شود که این زحمات و مشکلات به حداقل برسد.
بهرامی با اشاره به اینکه در بحث زیرساختها و عملکردها نیاز به بازنگری داریم چرا که در برخی موارد که باید سیستم بار شبکه را سبک کند، افزود: این اتفاق رخ نداده و به همین دلیل فشار روی شبکه بالا بوده است.
تولید ۱۴۰ میلیون مگاوات برق
در نیروگاههای حرارتی
به گزارش وزارت نیرو، «اسماعیل نمازی» مدیرکل دفتر فنی تولید شرکت برق حرارتی هم با اشاره به اینکه تولید روزانه نیروگاههای حرارتی از مرز ۱.۱ میلیون مگاوات ساعت انرژی عبور کرده، گفت: تولید برق این واحدها از ابتدای سال تاکنون با رشد دودرصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته به ۱۴۰ میلیون مگاوات ساعت رسیده است.
وی با اشاره به آمادگی کامل نیروگاههای کشور برای تأمین برق پیک تابستان امسال، افزود: از این میزان تولید ۵۸ درصد آن مربوط به واحدهای سیکل ترکیبی است که میزان تولید انرژی آنها با افزایش دودرصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته به
۷۹ میلیون مگاوات ساعت رسیده است.
نمازی ادامه داد: با افزودهشدن ۱۴ واحد بخار جدید نیروگاههای سیکل ترکیبی جهرم، هریس، ارومیه (دو واحد)، چابهار، بعثت پارس جنوبی (دو واحد)، غرب کارون، عسلویه، فردوسی، خرمآباد، سبلان (دو واحد) و کربنات سدیم سمنان، شاهد جهش تولید نیروگاههای سیکل ترکیبی بهعنوان واحدهای تولیدکننده برق دوستدار محیطزیست هستیم.
این مقام مسئول خاطرنشان کرد: تبدیل نیروگاههای گازی به سیکل ترکیبی از کارآمدترین روشهای بهبود راندمان نیروگاههای حرارتی کشور به شمار میآید که نهتنها برای صنعت برق، بلکه برای محیطزیست و صرفهجویی در مصرف سوخت نیز بسیار مؤثر است و در سالهای آینده شاهد اثرات گسترده آن خواهیم بود.
نمازی گفت: تنها از محل افتتاح این واحدهای جدید سالانه سه میلیارد و ۲۵۰ میلیون مترمکعب در مصرف سوخت صرفهجویی خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه از ابتدای سال تاکنون بخش اعظم برق مورد نیاز کشور توسط نیروگاههای حرارتی تأمین شده است، ادامه داد: میزان تولید برق واحدهای گازی در این مدت با افزایش یک و نیم درصدی به ۲۷ میلیون مگاوات و سهم تولید واحدهای بخاری نیز به ۳۲ میلیون مگاوات ساعت رسیده است.
پایش مشترکان اداری پایتخت
به گزارش ایسنا، شرکت توزیع برق تهران بزرگ هم طی اطلاعیهای اعلام کرد: روز چهارشنبه ١٧ مردادماه، پایش، نظارت میدانی و همچنین رصد برخط مصارف برق ادارات و بانکها برای اطمینان از خاموش بودن سامانههای سرمایشی صورت گرفت.
در ادامه این اطلاعیه آمده است: این پایش به دنبال اعلام هیئت دولت مبنی بر تعطیلی ادارات، بانکها و با توجه به افزایش دمای بیسابقه شهر تهران و ضرورت کنترل بار و حفظ پایداری شبکه برق با اولویت تامین برق مشترکان و به ویژه مشترکان خانگی، صورت میگیرد. در صورت عدم رعایت موضوع، اقدام به محدودسازی و قطع برق این دسته از ادارات و سازمانها خواهد شد.
به گزارش وزارت نیرو، «کامبیز ناظریان» مدیرعامل توزیع برق پایتخت هم گفت: نزدیک به نیمی از مصرف برق شهر تهران در ساعات اوج بار، مربوط به سامانههای سرمایشی است.
وی افزود: این دسته از تجهیزات برقی بهتنهائی نزدیک به دو هزار و ۵۰۰ مگاوات از انرژی توزیع شده پایتخت در ساعات اوج مصرف را به خود اختصاص دادهاند.
ناظریان ادامهداد: برایناساس استفاده از دور کند کولرهای آبی و تنظیم دمای آسایش کولرهای گازی و سامانههای سرمایشی مرکزی در هفته جاری در زمان اوج بار ضروری است.
مدیرعامل توزیع برق پایتخت با اشاره به اینکه پیشبینی میشود سهم سامانههای سرمایشی از مصرف برق پایتخت در روزهای آتی باتوجهبه افزایش دمای هوا بیشتر نیز شود، گفت: با صرفهجویی حداقلی و مدیریت مصرف برق میتوان حداقل ۱۰ درصد از بار وارد بر شبکه توزیع برق شهر تهران در ساعات اوج مصرف را کاهش داد.
وی از هموطنان تهرانی درخواست کرد که با حداکثر صرفهجویی در مصرف برق و خودداری از استفاده از وسایل برقی پرمصرف بهویژه در ساعات ۱۱ تا ۱۷ و ۲۰ تا ۲۳، به صنعت برق کشور در گذر از فصل گرم تابستان کمک کنند.
ضرورت کاهش مصرف آب
همچنین به گزارش خبرگزاری تسنیم، «فیروز قاسمزاده»، سخنگوی صنعت آب کشور با تشریح شرایط دمایی کشور در هفتههای اخیر و اشاره به افزایش دمای بالای 50 درجه سانتیگراد در برخی استانها نسبت به سالهای گذشته، به تأثیرپذیری جدی مصرف آب از این شرایط اشاره کرد و گفت: مصرف آب بهدلیل رشد جدی دماهای حداقل روزانه در هفتههای اخیر رشد مضاعف داشته است.
قاسمزاده با بیان اینکه افزایش مصرف آب با افزایش دماهای هوای روزانه ارتباط مستقیم دارد، گفت: با افزایش دمای هوا، ساعات روشن ماندن کولرها افزایش مییابد و بعضاً تا 600 لیتر بر روز توسط کولرهای خانگی آب مصرف میشود که معادل مصرف یک خانواده است.
سخنگوی صنعت آب در ادامه به برنامهریزی دقیق مدیریت مصرف آب توسط وزارت نیرو و رصد و پایش مداوم اهداف این برنامه اشاره و عنوان کرد: علیرغم افزایش جدی دما در تابستان حاضر، با کنترل مصارف طبق برنامه، در شرایطی که ورودی سدها نسبت به سال گذشته شش درصد رشد داشته است، حجم مخازن بالغ بر 10 درصد رشد را تجربه میکند.
قاسمزاده درباره شرایط دمایی کشور در هفتههای اخیر و افزایش دمای بالای ۵۰ درجه سانتیگراد در برخی استانها نسبت به سالهای گذشته، افزود: مصرف آب از این شرایط تأثیرپذیری جدی دارد.
وی خاطرنشان کرد: از مردم خواستاریم که مصرف بهینه آب و عدم انجام فعالیتهای آببر در ساعات گرم را رعایت کنند تا بتوانیم عبور مطمئنی از تنش آبی تابستان داشته باشیم.