kayhan.ir

کد خبر: ۲۹۲۱۰۳
تاریخ انتشار : ۳۰ تير ۱۴۰۳ - ۲۰:۲۳
وزیر راه و شهرسازی:

قانون نهضت ملی مسکن در هر دولتی باید اجرا شود

 
 
 
سرویس اقتصادی-
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه اگر نگاه مداخله دولت را حداقلی می‌دیدیم این حد از ساخت و ساز ملی را شاهد نبودیم، تأکید کرد: اجرای نهضت ملی مسکن، قانون است و هر دولتی باشد باید اجرا بشود.
به گزارش کیهان، مهرداد بذرپاش دیروز در آخرین نشست خبری خود درباره سرنوشت نهضت ملی مسکن پس از دولت سیزدهم گفت: اجرای نهضت ملی مسکن، قانون است و هر دولتی باشد باید اجرا بشود. الان دو میلیون متقاضی در سامانه ثبت شده و اگر اجازه داده شود چهار میلیون تقاضای دیگر هم وجود دارد. 
وی افزود: بر اساس آمارها در دولت‌های یازدهم و دوازدهم با کاهش ساخت و ساز در مسکن مواجه بودیم. وقتی تولید مسکن کم شود اثر مستقیم در تورم می‌گذارد. طبق آماری که مرکز آمار ارائه داده در سال ۱۳۹۹ تولید مسکن رشد منفی ۱۳ درصدی داشت. در سال ۱۴۰۰ این رشد به منفی شش و 9 دهم درصد رسید که با اقدامات انجام شده این عدد در سال ۱۴۰۲ به هفت و یک دهم درصد رسید که نشان‌دهنده تولید ساخت و سازهای گسترده و رشد و تولید مسکن است‌.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه اگر نگاه مداخله دولت را حداقل می‌دیدیم این حد از عملیات ساخت و ساز ملی را شاهد نبودیم، ادامه داد: بیش از دو میلیون و ۶۰۰ هزار واحد در نهضت ملی یا ساخته شده یا در حال ساخت است که بخشی از آن به مردم تحویل داده شده. همچنین ۲۴۰ هزار مسکن مهر ناتمام به دولت سیزدهم ارث رسید که حدود ۱۴۰ هزار واحد آن به اتمام رسیده است. همچنین ۳۵ هزار میلیارد تومان هم از منابع مولدسازی برای اتمام مسکن مهر تامین کردیم.
بذرپاش افزود: در بخش تامین زمین برای مسکن، از ۱۰۰ هزار هکتار در بخش شهری و روستایی عبور کردیم. در بخش شهری بیش از ۵۰ هزار هکتار وارد نهضت ملی مسکن شده و حدود ۵۰ هزار هکتار هم در محدوده‌های روستایی تامین زمین شده است.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه از ابتدای انقلاب تا قبل سال ۱۴۰۲ مجموعه زمین‌های روستایی که تحویل مردم شد ۸۰۰ هزار قطعه بود، افزود: در سال ۱۴۰۲ و چهار ماهه ۱۴۰۳ بیش از یک میلیون قطعه زمین وارد سامانه و تحویل مردم شده است.
بذرپاش، بزرگ‌ترین مانع تسریع نهضت ملی مسکن را تامین منابع مالی عنوان کرد و افزود: اگر دولت چهاردهم می‌خواهد در عرصه نهضت ملی مسکن موفق باشد باید شبکه بانکی را به خدمت بگیرد اما بعید است بیش از این میزان که ما بانک‌ها را به میدان آورده‌ایم بتواند کار انجام دهد.
وی افزود: بانک‌ها بیشتر به اعطای وام‌های تجاری علاقه دارند تا در کوتاه‌مدت به پولشان برسند نه مانند تسهیلات مسکن در مدت ۲۰ سال. با این حال اعطای تسهیلات از سوی بانک‌ها برای امر مسکن در بسیاری نقاط جهان مسبوق به سابقه است. البته استفاده از ظرفیت بازار سرمایه و صندوق پروژه‌ها به منظور تامین مالی نیز باید در کنار اعطای تسهیلات بانکی انجام شود.
نتیجه اقدامات
 مسکنی دولت سیزدهم
وزیر راه و شهرسازی درباره بافت فرسوده گفت: توجه به بافت فرسوده یکی از سیاست‌های اصلی دولت سیزدهم بود. میانگین تعداد پروانه‌های ساختمانی صادره در بافت فرسوده در دولت یازدهم و دوازدهم سالانه ۴۷ هزار فقره بود که این عدد در دولت سیزدهم به ۹۴ هزار رسید. همچنین سالانه ۸۰ هزار قرارداد نوسازی خانه‌های روستایی در دولت یازدهم و دوازدهم داشتیم که این عدد در دولت سیزدهم به ۱۶۵ هزار قرارداد رسید.
بذرپاش به قانون مالیات بر خانه‌های خالی نیز اشاره کرد و گفت: قانون مالیات بر خانه‌های خالی که از گذشته مطرح بود برای اولین بار در یک و نیم سال گذشته اجرائی شد و ۱۲۰ هزار واحد مسکونی خالی توسط وزارت راه به سازمان مالیاتی معرفی شد. همین هشدار سبب شد تا عرضه بیش از ۱۸۰ هزار واحد خالی را به بازار شاهد باشیم. همچنین کمیسیون عمران و مسکن در دولت سیزدهم تصویب و دایر و ۱۸ جلسه شورای عالی مسکن نیز برگزار شد.
او افزود: در نتیجه فعالیت‌های فوق‌الذکر، تورم نقطه به نقطه مسکن از 57 درصد در سال خرداد 1400 به 9 و هفت دهم درصد در خرداد سال جاری رسید که نشان می‌دهد؛ عرضه زمین و مسکن گسترده‌تر از گذشته شده و ادامه دارد.
حکم خوب برنامه هفتم
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه احتکار زمین یکی از دلایل گرانی مسکن است، ادامه داد: مطابق یکی از احکام برنامه هفتم، دو دهم درصد از پهنه کل سرزمینی به پهنه‌های شهری اضافه خواهد شد. بر اساس برآوردها ۳۰۰ هزار هکتار زمین می‌تواند به پهنه‌های شهری در سراسر کشور اضافه شود که این اقدام از احتکار زمین نیز جلوگیری می‌کند.
بذرپاش به طرح ۲۷ شهر ساحلی نیز اشاره کرد و گفت: مکان یابی این شهرها انجام شده است. احداث شهر جدید خلیج‌فارس و مکران مرکزی در حال انجام است. این شهرها حداقل ۱۰۰ هزار هکتار زمین برای ساخت مسکن اضافه می‌کند و هر کدام از 27 استان دور از سواحل جنوبی، وظیفه ساخت یکی از شهرها را بر عهده‌ دارند.
او به سامانه خودنویس نیز اشاره کرد و گفت: بیش از ۶۵۰ هزارعقد قرارداد بین موجر و مستاجر در این سامانه ثبت شده است. وعده داده بودیم که بخش خرید و فروش مسکن نیز در این سامانه اضافه شود.این اقدام شروع شده و تاکنون ۲۵۰ هزار عقد قرارداد خرید و فروش در سامانه ثبت شده است و امیدواریم تا پایان سال به وسیله این سامانه مشکلات مردم در اجاره و خرید و فروش  بدون واسطه حل شود.
وزیر راه و شهرسازی افزود: تا امروز بیش از ۱۱۰ هزار بازرسی از مشاوران املاکی انجام شده است که البته هنوز کافی نیست و باید ادامه یابد. همچنین در این بازرسی‌ها بیش از ۳۲۰ میلیارد تومان جریمه تعزیراتی انجام شد.
رشد ترانزیت
بذرپاش به تشریح دستاوردهای دولت سیزدهم در حوزه حمل‌ونقل برگزار شد، اظهار کرد: در سال ۱۴۰۲ رکورد ترانزیت خارجی کشور را زدیم؛ به طوری که مجموع ترانزیت جاده‌ای و ریلی به ۱۷میلیون و 700 هزار تن رسید و این در حالی است که رکورد قبلی ترانزیت کشور سال ۹۳ به حجم ۱۲ میلیون تن بود.
وی افزود: در بخش جاده‌ای در سال گذشته ۱۴ میلیون و 750 هزار تن ترانزیت داشتیم که در مقایسه با سال ۱۴۰۱ رشد ۵۸ درصدی را نشان می‌دهد. طبق قانون برنامه هفتم در سال اول این برنامه ترانزیت ١۶ میلیون تنی هدف‌گذاری شده اما با این روند میزان ترانزیت تا پایان امسال از ٢٢ میلیون تن عبور می‌کند چرا که در چهار ماهه سال جاری نیز با رشد ۵۶ درصدی به چهار میلیون و 700 هزار تن رسیده است.