زد و خورد خونین بین دانشجویان و پلیس در بنگلادش دهها نفر به خاک و خون کشیده شدند
پلیس بنگلادش اعلام کرده است که درگیری میان نیروهای پلیس و دانشجویان معترض در پایتخت دستکم ۱۹ نفر کشته و صدها زخمی بر جای گذاشته است.
هفته گذشته اعتراضهای سراسری در بنگلادش ناگهان به خشونتهای مرگبار بدل شد. درگیریهای خشن بین دانشجویان، حامیان دولت و نیروهای مسلح پلیس بر سر «سهمیهبندیهای استخدام در مشاغل دولتی» آغاز شده است و معترضان معتقدند که این سهمیهها تبعیضآمیز است.
آن طور که «یورونیوز» نوشته است، فقط در روز پنجشنبه در جریان درگیریها ۱۹ نفر کشته شدند. خبرگزاری فرانسه نیز با استناد به آمار خود که از دادههای بیمارستانی جمعآوری شده است، تعداد کل کشتهها را ۳۲ نفر اعلام کرده است. بر اساس این گزارش تاکنون صدها نفر نیز مجروح شدهاند. پلیس ضد شورش بنگلادش از گاز اشکآور و گلولههای لاستیکی علیه معترضان استفاده میکند و معترضان نیز چماق به دست به خیابانها و محوطههای دانشگاهی در شهر داکا، پایتخت بنگلادش و دیگر شهرها ریختهاند. معترضان خواستار تعطیلی سراسری هستند که در نوع خود چالش بزرگی برای دولت خانم «شیخ حسینه»، نخستوزیر کهنهکار بنگلادش ایجاد کرده است. یورونیوز در گزارش خود میافزاید: سرویسهای موبایل و اینترنت قطع شده، به مدارس و دانشگاهها دستور تعطیلی داده شده، نیروهای امنیتی برای سرکوب ناآرامیها در خیابانها مستقر شدهاند و گروههای حقوق بشر مقامات را به استفاده از قوه قهریه علیه معترضان متهم میکنند.
بر اساس این گزارش، بسیاری از دانشجویان بنگلادشی خواستار پایان دادن به سیستم سهمیهبندی دولتی هستند که به موجب آن قرار است بیش از نیمی از پستهای استخدام کشوری برای گروههای خاص در نظر گرفته شود. بر این اساس، فقط نزدیک به ۳۰درصد از این مشاغل که کم هم خواهان ندارد، برای خانوادههای مجروحین و کشتهشدگان جنگ و کهنهسربازانی است که در جنگ استقلالطلبی بنگلادش از پاکستان در سال ۱۹۷۱ میلادی جنگیدهاند. بسیاری از نخبگان سیاسی فعلی در بنگلادش- از جمله نخستوزیر این کشور که دختر شیخ مجیب الرحمان، بنیانگذار بنگلادش مدرن است- نیز از همین نسل هستند. معترضان استدلال میکنند که این سهمیهبندیها تبعیضآمیز است و به نفع حامیان حزب حاکم «عوامی لیگ» است.
گفتنی است، بنگلادش با نام رسمی «جمهوری خلق بنگلادش» کشوری در جنوب آسیاست که از شمال، شرق و غرب با هند و از جنوبشرقی با میانمار همسایه است و از جنوب به «خلیج بنگال» نیز پیوند میخورد. پایتخت آن «داکا» و جمعیتش نیز ۱۶۵میلیون نفر است. جمهوری خلق بنگلادش، هشتمین کشور پرجمعیت جهان است و پول رایج آن «تاکا بنگلادش» نام دارد. زبان رسمی بنگلادشیها «بنگالی» است.