kayhan.ir

کد خبر: ۲۹۱۹۸۰
تاریخ انتشار : ۲۷ تير ۱۴۰۳ - ۲۲:۰۳
 کیهان بررسی می‌کند

 سایه رعب و وحشت بر آمریکا پس از ترور ترامپ


 
 به دنبال ترور نافرجام دونالد ترامپ، فضای رعب و وحشت صحنه سیاسی آمریکا را فراگرفته و مردم، کارشناسان و رسانه‌ها بر این باور هستند که این کشور در مسیر تشدید آشوب و خشونت سیاسی پیش می‌رود.
بامداد روز یکشنبه و در جریان تجمع انتخاباتی در شهر «باتلر» ایالت پنسیلوانیا آمریکا، فردی ۲۰ساله به نام «توماس متیو کروکس» از فاصله 150متری از تفنگ نیمه‌خودکار خود چندین گلوله به سمت ترامپ شلیک کرد که یکی از آنها به گوش وی و سه گلوله دیگر به حاضران اصابت کرد. در جریان این واقعه، دو تن از جمله فرد تیرانداز کشته و دو تن دیگر مجروح شدند. ترامپ بلافاصله با کمک نیروهای پلیس مخفی آمریکا از محل خارج و به یک مرکز درمانی منتقل شد تا مداوا صورت گیرد. به دنبال وقایع این ترور، بار دیگر سایه رعب و وحشت از بروز خشونت سیاسی و جنگ داخلی در این کشور به شدت بالا گرفته است. بایدن طی روزهای گذشته چندین‌بار گفته است که «خشونت سیاسی جایی بین مردم آمریکا ندارد و مردم این کشور باید مشکلات خود از طریق صندوق رای حل کنند». با این وجود کارشناسان بر این باور هستند که تشدید فضای دوقطبی آمریکا به خشونت سیاسی در این کشور طی سال‌های اخیر دامن زده و آن را تشدید کرده است. مردم آمریکا نیز برخلاف دولتمردان این کشور بر این باور هستند که آمریکا به سمت خشونت و هرج‌ومرج پیش می‌رود. بر اساس نظرسنجی مشترک جدید «رویترز» و« ایپسوس» که در روز سه‌شنبه انجام شد، از هر 5 آمریکایی 4 نفر بر این باور هستند که پس از ترور نافرجام ترامپ ترس این را دارند که آمریکا دچار هرج‌مرج شود. بر اساس این نظرسنجی با توجه به احتمال پیروزی ترامپ در نوامبر 2024 (آبان) بیش از 84درصد از آمریکایی‌ها نگران این هستند که افراد افراطی دست به اقدامات خشونت‌آمیز نسبت به نتیجه حاصل شده بزنند و اتفاقاتی شبیه 6 ژانویه 2021 
(17 دی 1399) تکرار شود. 
بر اساس نتایج این نظرسنجی، ۸۰درصد از شرکت‌کنندگان در آن که از نظر وابستگی به حزب جمهوری‌خواه یا حزب دموکرات تفاوت فاحشی میان آنها وجود نداشت، با این گزینه موافق بودند که «کشور آمریکا در حال خارج شدن از کنترل است» و نسبت به افزایش بروز ناآرامی‌ها در این کشور ابراز نگرانی کردند که این نگرانی از افزایش ناآرامی‌ها نسبت به نتایج نظرسنجی «رویترز»- «ایپسوس» که در ماه گذشته انجام شد، هفت‌درصد افزایش پیدا کرده است.
بازگشت ترور و خونریزی به صحنه
روزنامه «فایننشال‌تایمز» هم در گزارشی با اشاره به فضای رعب و وحشت ایجادشده در آمریکا پس از ترور ترامپ، نوشته است: آمریکا با خشونت سیاسی غریبه نیست. در طول تاریخ هر زمان که فضای سیاسی این کشور به شکلی افراطی دوقطبی شده، چهره زشت و کریه خشونت نمایان شده است. اما در اکثر مواقع، حوادث ترور یا تلاش برای سوءقصد به جان سیاستمداران موجب ایجاد چنان شوکی در فضای سیاسی کشور شده که تمامی طرف‌ها از لبه پرتگاه هرج‌ومرج سیاسی عقب نشسته و فضا به سمت عقلانیت بیشتر پیش رفته است. باید دید که آیا در انتخابات سال ۲۰۲۴ نیز چنین نتیجه‌ای تکرار خواهد شد؟
فایننشال‌تایمز با اشاره به از بین رفتن عقلانیت سیاسی در کشور و جایگزینی آن با ترس، نوشته است: حال و هوای هر دوطرف رقابت، نشانی از آرامش و عقلانیت ندارد. در طول کارزار انتخاباتی سال ۲۰۲۴ هم دموکرات‌ها و هم جمهوری‌خواهان از ابزار ترس برای ایجاد انگیزه در پایگاه‌های رای‌شان استفاده کرده و هشدار داده‌اند که پیروزی نامزد رقیب در انتخابات ماه نوامبر (آبان) موجب پایان آمریکایی خواهد شد که ما آن را می‌شناسیم. چنین فضائی برای بازگشت به یک رقابت انتخاباتی عادی و عقلانی سازنده نیست. هنوز هم فهرست کردن مجموعه‌ای از تیراندازی‌ها و ترور‌هایی که در صحنه سیاسی آمریکا در طی ۴ سال بعد از ۱۹۶۸ رخ داد، شوکه‌کننده است. اکنون که به گذشته نگاه می‌کنیم مایه شگفتی است که کشور در آن دوران از هم نپاشیده است. 
در پایان این گزارش آمده است: اگر گذشته چراغ راه آینده باشد، سوءقصد به جان دونالد ترامپ شوکی به نظام سیاسی آمریکا وارد خواهد کرد و اجازه خواهد داد که صدای منطق و استدلال بار دیگر شنیده شود. اما بخش اعظم اتفاقاتی که از زمان ورود ترامپ به صحنه سیاسی آمریکا رخ داده آنچنان بی‌سابقه بوده که حتی درس‌های تاریخ آمریکا نیز ممکن است دیگر یک عامل هدایتگر قابل اتکا تلقی نشود. 
شلیک در نزدیکی کنوانسیون ملی جمهوری‌خواهان
اما در حالی که نگرانی‌ها در آمریکا از بروز خشونت و آشوب سیاسی پس از ترور نافرجام ترامپ به شدت بالاگرفته است، رسانه‌های این کشور از بروز حوادث مشکوک در نزدیکی محل گردهمایی «کنوانسیون ملی جمهوری‌خواهان» در میلواکی خبر می‌دهند. به گزارش ایسنا به نقل از ای‌بی‌سی‌نیوز، پنج پلیس از ایالت اوهایو آمریکا روز سه‌شنبه به یک مرد در حدود یک مایلی حصار امنیتی کنوانسیون ملی جمهوری‌خواهان در میلواکی شلیک کردند و او را کشتند. 
این حادثه در حالی به وقوع پیوست که تدابیر امنیتی پیرامون نامزدهای انتخابات آمریکا پس از ترور نافرجام «دونالد ترامپ» شدت گرفته است. طبق گزارش ای‌بی‌سی‌نیوز، شاهدان عینی می‌گویند در این حادثه، ۲ مرد بی‌خانمان مشغول نزاع بودند که یکی از آنها چاقو به دست می‌گیرد. شاهدان عینی می‌گویند این ۲ مرد پس از حضور شمار زیادی از ماموران پلیس در صحنه، شوکه شده بودند. آنها گفته‌اند مردی که چاقو به دست گرفته بود، توسط پنج مامور هدف تیراندازی گرفت و کشته شد. پس از این اقدام پلیس، معترضان در محل حادثه تجمع کردند.
آنها می‌گویند فرد کشته‌شده «ساموئل شارپ جونیور» نام داشته است. مقامات محلی، هویت او را تایید نکرده‌اند اما خانواده او می‌گویند «ساموئل» یک کهنه‌سرباز بی‌خانمان بوده است. نیروهای پلیس از ۶۳ اداره از ۲۴ ایالت و همچنین واشنگتن‌دی‌سی و ۴۴ آژانس امنیتی ویسکانسین، برای تامین امنیت کنوانسیون حزب جمهوری‌خواه به میلواکی آمده‌اند. شبکه فاکس‌نیوز نیز گرازش داده، روز دوشنبه هم یک مرد ۲۱ساله در حالی که ماسک به صورت و در کوله‌پشتی خود یک اسلحه کلاشنیکف و یک خشاب پر از گلوله را به همراه داشته در نزدیکی این محل بازداشت کرده‌اند. انگیزه مظنون هنوز مشخص نشده است.
شرط بایدن برای کناره‌گیری
در اردوگاه دموکرات‌ها نیز جو بایدن پس از عملکرد به شدت ضعیفش در مناظره اخیر با ترامپ شرط خود را برای کناره‌گیری از رقابت‌ها اعلام کرد. به گزارش ایسنا بایدن در مصاحبه با شبکه تلویزیونی بی‌ای‌تی(BET) در مورد وضعیتی که ممکن است به کناره‌گیری او از انتخابات منجر شود، اشاره کرده و گفت: «اگر من شرایط پزشکی خاصی داشتم، اگر کسی مثلا پزشکان می‌آمدند و می‌گفتند شما این مشکل یا آن مشکل را دارید کنار می‌کشیدم.»
جو بایدن افزود: «رک بگویم، من فکر می‌کنم تنها چیزی که سن به ارمغان می‌آورد، اندکی خرد است. و فکر می‌کنم نشان داده‌ام که می‌دانم چگونه کارها را برای کشور انجام دهم، علی‌رغم اینکه به ما گفته شده بود که نمی‌توانیم آن را انجام دهیم. اما کارهای بیشتری برای انجام دادن وجود دارد و من تمایلی به کنار رفتن از رقابت ندارم.» به گزارش ایسنا به نقل از فاکس‌نیوز، این سومین مصاحبه برنامه‌ریزی‌شده بایدن از زمان مناظره فاجعه‌بار او با دونالد ترامپ در ۲۷ ژوئن(7 تیر) به‌شمار می‌رود. 
به دنبال آن مناظره، بسیاری از چهره‌های دموکرات از بایدن خواسته‌اند تا از رقابت ۲۰۲۴ برای کاخ‌سفید کنار بکشد. در جریان آن مناظره، بایدن که با صدایی گرفته صحبت می‌کرد، مجموعه‌ای از جملات گنگ و نامفهوم و نیمه‌کاره را مطرح کرد و مقابل ترامپ ضعیف جلوه کرد.