# سبک زندگی
چرا نباید چای پررنگ بخوریم؟
عضو هیئت علمی دانشکده علوم تغذیه دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به کافئین موجود در چای تاکید کرد: افراد دارای مشکلات قلبی، زخم معده و سنگهای کلیوی و خانمهای باردار باید از مصرف چای پررنگ پرهیز کنند.
به گزارش ایرنا، نوشیدن یک فنجان چای داغ پس از یک روز پرمشغله میتواند خستگی را از تن درآورد. قرنهاست که از این نوشیدنی داغ و آرامبخش، برای آرام کردن ذهن و بدن استفاده میشود. مردم در سراسر جهان چای را به طور روزانه مصرف میکنند. برخی چای پررنگ مینوشند و برخی کم رنگ؛ کافئین موجود در چای باعث آرامش عضلات و سیستم عصبی میشود.اما باید دانست که مصرف زیاد این نوشیدنی مضراتی دارد. مصرف روزانه چای، سموم بدن را افزایش میدهد. علت ریشهای آن وجود آلومینیوم در برگهای بعضی از انواع چای است.
خوردن چای همانطور که میتواند مفید باشد ضررهایی را نیز با خود به همراه دارد. شاید بارها شنیده اید که گفتهاند خوردن چای پررنگ برای بدن ضرر دارد و خطرناک است. برخی از شما شاید این مسئله را جدی گرفته باشید و برخی دیگر چندان اهمیتی به این موضوع ندهید.
شاید برایتان جای سؤال باشد که چای یک نوشیدنی طبیعی است که معمولا در طب سنتی برای درمان بسیاری از مشکلات و بیماریها از آن استفاده میشود، پس چطور میتواند برای قلب ضرر داشته باشد؟
سمیرا ربیعی، عضو هیئت علمی دانشکده علوم تغذیه دانشگاه شهید بهشتی با بیان این که چای حاوی میزان بالای کافئین است، گفت: هرچه چای مصرفی پررنگتر یا به اصطلاح غلیظتر باشد، میزان کافئین دریافتی بیشتر میشود.
وی با بیان این که کافئین، یک ماده شیمیایی خوراکی است که در دو فرم طبیعی و مصنوعی یافت میشود تصریح کرد: فرم طبیعی کافئین در بسیاری از گیاهان از جمله قهوه، دانههای کاکائو و برگهای چای وجود دارد و فرم مصنوعی آن در نوشیدنیها و نوشابههای انرژیزا یافت میشود. این استادیار دانشگاه افزود: کافئین، مدر یا ادرار آور است، بنابراین نوشیدن چای پررنگ، باعث اتلاف آب بدن شده و فرد را با مشکل یبوست مواجه میکند. همچنین کافئین موجب افزایش ضربان قلب و فشار خون میشود. از طرفی نوشیدن چای پررنگ باعث سوزش در ناحیه قفسه سینه و قلب فرد خواهد شد. ربیعی با بیان این که کافئین با جذب آهن غذا تداخل دارد، گفت: چای مصرفی هرچه پررنگتر باشد، شدت این تداخل بیشتر میشود. از این رو افرادی که مبتلا به کمخونی ناشی از فقر آهن، نوشیدن چای پررنگ را ترک کرده و یا مصرف آن را به حداقل یک ساعت قبل یا بعد از غذای حاوی منابع آهن موکول کنند. عضو هیئت علمی دانشکده علوم تغذیه دانشگاه شهید بهشتی اظهار کرد: تاثیر منفی کافئین بر جذب آهن، صرفاً مربوط به منابع گیاهی آهن نظیر آهن موجود در اسفناج میشود و نه منابع حیوانی آن نظیر آهن موجود در گوشت قرمز؛ بنابراین این موضوع باید مورد توجه گیاهخواران قرار گیرد. وی با اشاره به این که کافئین سطح هوشیاری را بالا میبرد گفت: شاید در ظاهر، این عملکرد کافئین مطلوب به نظر برسد ولی در واقع، نوشیدن چای پررنگ در شب به خصوص ساعات پایانی شب، منجر به بیقراری و بیخوابی شده و در درازمدت نیز سطح اضطراب را افزایش میدهد.
ربیعی تاکید کرد: افراد دارای سابقه مشکلات قلبی، خانمهای باردار، مبتلایان به ریفلاکس (سوزش سردل، ترش کردن) و زخم معده و افراد مبتلا به سنگهای کلیوی باید از نوشیدن چای پررنگ خودداری کرده و یا مصرف آن را محدود کنند.