باقری در مراسم یادبود شهید حسین امیرعبداللهیان:
قدرت بازدارندگی ایران در منطقه از دستاوردهای شهید امیرعبداللهیان است
سرپرست وزارت امور خارجه گفت: ایران میتواند با صراحت بگوید که در برابر دشمنان به بازدارندگی رسیده است، این توانمندی به منصه ظهور رسیده و بیگانگان قدرت بازدارندگی ایران را اکنون لمس کردهاند که این مهم نیز از دستاوردهای شهید امیرعبداللهیان است.
علی باقری کنی، سرپرست وزارت امور خارجه در مراسم یادبود شهید حسین امیرعبداللهیان که با عنوان دیپلمات دانشور منظومه فکری و دستاوردهای علمی وزیر شهید حسین امیرعبداللهیان صبح یکشنبه در مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه برگزار شد، اظهار داشت: نزدیک به ۵۰ روز پیش با حادثهای مواجه شدیم که منجر به شهادت رئیسجمهور و وزیر امور خارجه عزیز و تعداد دیگری از همراهان آنها شد. آغاز این حادثه با حضور میلیونی مردم با تکریم شهدا و پایان آن با حماس جمهور بود که با مشارکت پرشور و شعور مردم عزیزمان در انتخابات ریاست جمهوری به اتمام رسید.
وی گفت: هرچند امروز داغدار شهدای خدمت هستیم، اما افتخار میکنیم که مردمسالاری یک حقیقت انکارناپذیر در نظام جمهوری اسلامی ایران است که این مسیر را در هر شرایطی طی میکند. چه زمانی که تحت بمباران صدام بود و چه زمانیکه نا بهنگام رئیسجمهور خود را از دست دادند.
باقری خاطرنشان کرد: شهید امیرعبداللهیان به یک سرمایه انقلاب تبدیل شده است و از این منظر به این شخصیت نگاه میکنیم. ایشان در سازوکار دیپلماسی جمهوری اسلامی نتایج عینی و مؤثری داشت و این یک الگو و راهنما برای ما هست و کارویژه مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی این است که بتواند سیاستورزیها، تدابیر و کارکرد عملی شهید امیرعبداللهیان یک سمبل و الگویی تبدیل کند.
سرپرست وزارت امور خارجه تصریح کرد: سه رکن اساسی در سیاستورزی دولت شهید رئیسی و وزارت شهید امیرعبداللهیان مشاهده میشود که اینها مورد وفاق ملی است، رکن اول سیاست همسایگی است. تعامل با همسایگان و باز کردن باب گفتوگو با همسایگان بر این اساس است. ما با منطقهای روبهرو هستیم که همگرایی و همسویی و همجهتی را تعقیب میکند.
وی ادامه داد: بین ما و همسایگان تفاوت وجود دارد ولی هنر همسایگی ابن بود که اجازه رسیدن تفاوت به اختلاف را ندهد و اگر هم اختلافی بود با گفتوگو به افق همکاری تبدیل شود. در آغاز فعالیت شهید امیرعبداللهیان برخی از کشورهای منطقه مناسبات مطلوبی را با ما نداشتند ولی امروز مناسبات ما با همسایگان مبتنی بر تعامل مشترک است. تفاوتها و اختلافات نباید به واگرایی تبدیل شود و در این مدت کوتاه مسئولیت من این موضوع را بعینه مشاهده کردم.
باقری ادامه داد: نقطه شروع سیاست همسایگی اعتماد متقابل است و این فضائی است که حتی در میان دیگر همسایگان هم شکل عملی به خود گرفته است و این باید با مناسبات و همکاری اقتصادی درهم تنیده شود. درهمتنیدگی پایداری سیاست همسایگی را تضمین میکند.
سرپرست وزارت امور خارجه بیان کرد: هرگونه واگرایی در منطقه به معنی حفره و نفوذ برای بیگانگان است و هم اکنون عقلانیت راهبردی در منطقه وجود دارد که همزیستی با یکدیگر شرط اول ثبات و امنیت در منطقه است. رکن دوم در سیره شهید امیرعبداللهیان، موضوع همافزایی با کشورهای مستقل و قدرتهای نوظهور است.
وی ادامه داد: این یک واقعیت است که اگر دیروز ما همکار در اجرا با کشورهای مستقل بودیم امروز به واسطه دیپلماسی شهید امیرعبداللهیان به شریک در تصمیمگیری این کشورها تبدیل شدیم. عضویت در بریکس و شانگهای به این معناست که ایران تبدیل به بازیگری شده که در تصمیمگیری آنان تاثیرگذار است.
باقری گفت: هنر دیپلماسی تبدیل مؤلفههای قدرت به اقتدار است و این با حضور ایران در مناسبات چند جانبه در برابر یکجانبهگرایی آمریکا معنا میشود. هر کس که پیشرفت کشور را بخواهد نمیتواند منکر شود که ایران به عنوان قدرت منطقهایشان خود را در سازوکارهای بینالمللی پیدا نکند.
سرپرست وزارت امور خارجه تاکید کرد: رکن سوم بازدارندگی است، دستگاه سیاست خارجی باید پایداری در عرصه بازدارندگی را تامین کند. با تدابیر سه سال اخیر و تصمیماتی که در این رابطه گرفته شد که برجستهترین آن عملیات وعده صادق بود، جمهوری اسلامی ایران میتواند با صراحت بگوید که در برابر دشمنان به بازدارندگی رسیده است. این توانمندی به منصه ظهور رسیده و بیگانگان قدرت بازدارندگی ایران را اکنون لمس کردهاند که از دستاوردهای شهید امیرعبداللهیان است.
وی تصریح کرد: این سه رکن اساسی یعنی سیاست همسایگی همافزایی با قدرتهای نوظهور و بازدارندگی سه مؤلفه مورد اجماع است و با اقبال بیرونی مواجه شده است. در دوردستها آثار و پیامدهای سیاست همسایگی ایران شنیده میشود و این واقعیتی غیرقابل انکار است.
باقری ادامه داد: در عرصه تعامل با قدرتهای نوظهور که ذیل گفتمان چندجانبهگرایی در برابر یکجانبهگرایی شکست خورده آمریکا است ایران در حال نقشآفرینی است. این بستر و زمینهای که توسط دولت شهید رئیسی و با میدانداری شهید امیرعبداللهیان در عرصه دیپلماسی محقق شد نویدبخش ثبات امنیت و صلح و بسترسازی برای همکاری است.
به گزارش ایرنا، سرپرست وزارت امور خارجه عنوان کرد: مؤلفههای قدرت ایران جایی به کار گرفته شد که ثبات منطقه تامین شود. در جایی که صهیونیستها ثبات منطقه را به خطر انداختند، ایران یکتنه وارد میدان شد و این را فهماند که عمل خارج از چارچوب تاوان سنگینی دارد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: امیدوارم با نقشه راهی که در این نشست ترسیم میشود بتوانیم چارچوبی را برای استخراج الگوهای رفتاری بر اساس سیره شهید امیرعبداللهیان طراحی کنیم.