کد خبر: ۲۸۹۸۹۶
تاریخ انتشار : ۲۲ خرداد ۱۴۰۳ - ۲۲:۳۱

پایان خاموشی‌ها با اقدامات جهادی دولت سیزدهم

 

در دولت هفتم و هشتم ۶۰ درصد و نهم و دهم ۶۸ درصد و در دولت یازدهم و دوازدهم فقط ۲۳ درصد رشد تولید برق داشتیم و دولت سیزدهم با ۱۵ هزار مگاوات ناترازی برق دولت را تحویل گرفت اما توانست بساط خاموشی‌ها را جمع کند.
مردم به دلیل ناترازی برق و عدم افزایش ظرفیت تولید در دولت گذشته، خاموشی‌های طولانی‌مدت و بدون برنامه را تجربه می‌کردند اما با آغاز به کار دولت سیزدهم و تلاش برای تامین برق پایدار، از بروز خاموشی‌ها جلوگیری شد و در سه سال گذشته در تابستان قطعی برق نداشتیم.
به گزارش ایرنا، تابستان ۱۴۰۰ و سال‌های قبل از آن بروز خاموشی‌های گسترده و قطع طولانی مدت برق در روز سبب نارضایتی مردم و بخش صنعت شده بود و مردم هر روز منتظر بودند تا خاموشی‌ها فعالیت آنها را متوقف کند. این خاموشی‌ها ناشی از ناترازی در تولید و مصرف بود و سرمایه‌گذاری لازم برای توسعه ظرفیت تولید برق صورت نگرفته بود.
ناترازی حاصل عدم توسعه ظرفیت نیروگاهی در دو دولت قبل شکل گرفته بود که از سال ۱۳۹۶ آغاز و در سال ۱۴۰۰ این ناترازی‌ها تبدیل به قطعی برق به ویژه در بخش خانگی شد؛ به طوری که در تابستان ۱۴۰۰ از ۲۹ اردیبهشت تا پایان شهریورماه به صورت گسترده و بدون برنامه خاموشی‌ها را داشتیم.
تابستان ۱۴۰۰ روزهای سخت و تلخ خاموشی‌ها باعث نارضایتی مردم شده بود و روزانه دو یا سه نوبت قطعی برق در بخش خانگی رخ می‌داد. در بخش تولید و صنعت نیز، میزان خاموشی‌ها بسیار بیشتر از بخش خانگی بود، با این حال از ابتدای خرداد تا ۱۵ مهر سال ۱۴۰۰ که دوره گرم سال محسوب می‌شود تقریباً 
۴۸ میلیارد کیلووات مصرف برق خانگی بوده است.
 تحویل دولت 
با ۱۵ هزار مگاوات ناترازی برق
در دولت هفتم و هشتم ۶۰ درصد و نهم و دهم ۶۸ درصد و در دولت یازدهم و دوازدهم فقط ۲۳ درصد رشد تولید برق داشتیم و دولت سیزدهم با ۱۵ هزار مگاوات ناترازی برق دولت را تحویل گرفت. این در حالی بود که در پایان دولت دهم ناترازی در تولید و مصرف برق نداشتیم و در دولت یازدهم و دوازدهم با کاهش شدید سرمایه‌گذاری و رشد اندک ظرفیت تولید برق شاهد ناترازی بودیم.
علی‌اکبر محرابیان، وزیر نیرو معتقد است اگر شرایط گذشته تداوم می‌یافت می‌بایست میزان ناترازی‌ها از ۲۰ هزار مگاوات هم فراتر می‌رفت و خاموشی‌ها گسترده‌تر می‌شد.
به هر حال این خاموشی‌های گسترده تداوم داشت تا دولت سیزدهم به ریاست رئیس‌جمهور شهید سکان امور را به دست گرفت. رئیس‌جمهور از همان نخستین روزهای کاری تلاش برای کاهش و رفع خاموشی را وجهه همت خود قرار داد.
بر این اساس دولت سیزدهم با اتخاذ دو سیاست راهبردی کار خود را شروع کرد و رفع ناترازی با سیاست افزایش ۳۰ هزار مگاواتی ظرفیت نیروگاهی و مدیریت مصرف در دستور کار قرار گرفت؛ بدین ترتیب تابستان دو سال گذشته بدون خاموشی سپری شد و حتی با افزایش تامین برق صنایع شاهد رشد تولید بودیم.
برای افزایش ظرفیت نیروگاهی، سه محور مهم در دستور کار قرار گرفت. محور نخست توسعه نیروگاه‌هایی که در حوزه کار وزارت نیرو بود و برنامه‌ریزی شد که ۱۰ هزار مگاوات به ظرفیت نیروگاه کشور اضافه شود و اکنون به بیش از ۹ هزار مگاوات از برنامه‌ریزی رسیده‌ایم.
محور دوم استفاده از ظرفیت صنایع انرژی‌بر برای سرمایه‌گذاری بود که در این محور هم 
۱۰ هزار مگاوات برنامه‌ریزی شد و عملیات اجرائی آن با سرعت انجام شد.
پیش‌بینی این است که تا اوج بار مصرف تابستان ۲۸۰۰ مگاوات از این ظرفیت به بهره‌برداری برسد و تا امروز بیش از ۸۰۰ مگاوات به بهره‌برداری رسیده است.
محور سوم استفاده از نیروگاه‌های تجدیدپذیر برای رفع ناترازی بود و عدم استفاده از سوخت، عدم استفاده از آب نیروگاه‌های تجدیدپذیر را به نیروگاه‌های اقتصادی و ارزشمند تبدیل کرده است.
برنامه‌ریزی برای تولید ۱۰ هزار مگاوات در دولت سیزدهم پیش‌بینی شد که تاکنون بیش از ۱۰ هزار مگاوات قرارداد بسته شده است. افزایش توان و راندمان نیروگاه‌های موجود از برنامه‌های وزارت نیرو بود که از این محل بیش از دو هزار مگاوات به ظرفیت کشور اضافه شد.
در طول دو سال گذشته عملکرد در حوزه ظرفیت نیروگاهی سبب شد هیچ خاموشی بروز نکند و این خدمتی ماندگار از رئیس‌جمهور شهید است.
اکنون بعد از گذشت بیش از یک هزار روز خدمت دولت سیزدهم، افزایش ظرفیت تولید برق منجر به کاهش ناترازی، اشتغال‌زایی، ایجاد برق پایدار در شبکه و جلوگیری از تکرار تجربه تلخ خاموشی‌های پیش از شروع دولت شده است.
 دستیابی به ۴۶ میلیارد کیلووات ساعت 
محرابیان چندی قبل در همین زمینه گفت: در تابستان ۱۴۰۰ از ۲۹ اردیبهشت تا پایان شهریورماه خاموشی‌های گسترده‌ای داشتیم. در قانون مدیریت مصرف سوخت که در مجلس تصویب شد و در طول شش سال اجرای این قانون از حدود ۱۰۰ میلیارد دلار تولید و واردات بنزین جلوگیری شد، بدون اینکه به رفاه مردم آسیب برسد و در مقابل رفاه بسیار مناسبی برای مردم فراهم شد. صرفه‌جویی برق هم به معنی کاهش رفاه مردم نیست.
وی اظهار داشت: در تابستان ۱۴۰۰ خاموشی‌های بسیار گسترده‌ای در سطح کشور داشتیم که این ناترازی از سال ۱۳۹۶ آغاز شده بود و از آن سال تا ۱۴۰۰ این ناترازی‌ها تبدیل به قطعی برق به ویژه در بخش خانگی شد. 
محرابیان گفت: در بخش تولید و صنعت میزان خاموشی‌ها بسیار بیشتر از بخش خانگی بود. در سال ۱۴۰۰ از ابتدای خرداد تا ۱۵ مهر که دوره گرم سال محسوب می‌شود تقریباً 
۴۸ میلیارد کیلووات مصرف برق خانگی بوده است.
وزیر نیرو تصریح کرد: در ۳۰ سال اخیر سالانه بین چهار و نیم تا پنج درصد رشد مصرف برق خانگی داشتیم. اگر می‌خواستیم با روند گذشته به مصرف ادامه دهیم، باید به 
۵۰ میلیارد کیلووات ساعت در تابستانی سال جاری می‌رسیدیم، اما در سال ۱۴۰۲ به ۴۶ میلیارد کیلووات ساعت رسیدیم. البته در بخش صنایع عدد 36 و هفت دهم میلیارد کیلووات ساعت به 40 و شش دهم میلیارد کیلووات ساعت افزایش یافته است.
وی تاکید کرد: تقریباً حدود ۸۵ درصد ظرفیت‌های برق به بخش تولید اختصاص پیدا کرده، بدون اینکه به بخش خانگی محدودیتی تحمیل شود.