کد خبر: ۲۸۹۴۶۸
تاریخ انتشار : ۱۶ خرداد ۱۴۰۳ - ۲۰:۲۱
رویترز:

تولید نفت ایران به بالاترین رقم طی ۵ سال گذشته رسید

خبرگزاری رویترز با اشاره به افزایش تولید نفت اوپک به 26 میلیون و 630 هزار بشکه در روز در ماه گذشته میلادی، اعلام کرد: تولید نفت ایران به بالاترین رقم طی پنج سال گذشته رسیده است.
 
 
 
 
به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از رویترز، تولید نفت اوپک در ماه مه (اردیبهشت‌ماه) افزایش یافته است. در میان کشورهایی که مشمول طرح کاهش تولید نمی‌شوند ایران و ونزوئلا تولید خود را افزایش داده‌اند. تولید نفت ایران به بالاترین رقم طی پنج سال گذشته رسیده و در 2023 علی‌رغم تحریم‌های آمریکا بیشترین افزایش تولید اوپک را ثبت کرد. البته به نظر می‌رسد بالا رفتن صادرات نیجریه و عراق تاثیر کاهش تولید داوطلبانه برخی دیگر از اعضا را در ائتلاف اوپک پلاس خنثی کرده است.
اطلاعات ردیابی کشتی‌ها و منابع صنعتی نشان می‌دهد سازمان کشورهای صادر‌کننده نفت 
26 میلیون و 630 هزار بشکه در روز در ماه گذشته میلادی تولید کرده که 145 هزار بشکه در روز بالاتر از ماه ‌آوریل (فروردین‌ماه) است.
افزایش تولید عراق در شرایطی صورت گرفته که دومین تولید‌کننده بزرگ اوپک به همراه قزاقستان، قول داده بودند در ادامه سال جاری میلادی تولید خود را پایین بیاورند تا جبران مازاد تولید در ماه‌های گذشته را کرده باشند.
عراق و نیجریه هر کدام تولید خود را 50 هزار بشکه در روز افزایش داده‌اند. عربستان و امارات هم افزایش تولید مختصری داشتند. تنها الجزایر به خاطر نگهداری میادین نفتی، تولید خود را پایین آورد.
اوپک حدود 250 هزار بشکه در روز بیشتر از سهمیه تأیید شده توسط اوپک پلاس برای 9 عضو آن، تولید کرده که بیشتر این مازاد تولید متعلق به عراق است.
چندین عضو ائتلاف اوپک پلاس که شامل گروه اوپک‌،‌روسیه و سایر متحدان می‌شود از ماه ژانویه(دی ماه) تولید خود را پایین آورده‌اند تا با ضعف اقتصاد و افزایش عرضه تولیدکنندگان خارج از این گروه مقابله کنند. این تولیدکنندگان در جلسه اخیر اوپک تصمیم گرفتند کاهش تولید خود را در سه ماهه سوم هم ادامه دهند.
  سرمایه‌گذاری‌ برای افزایش ظرفیت پالایشی
همچنین به گزارش خبرگزاری فارس؛ «آمار و ارقام حاکی از افزایش قابل توجه ظرفیت بخش پالایش نفت ایران تا سال 2024 است که پروژه‌هایی مانند پالایشگاه مروارید مکران و شهید سلیمانی در این رشد نقش دارند. این تلاش‌ها نشان‌دهنده موقعیت استراتژیک ایران در صحنه پالایش نفت در خاورمیانه، کاهش وابستگی به واردات سوخت و محرکی برای پیشرفت اقتصادی و ایجاد فرصت‌های شغلی است.»
این مطالب، بخشی از یادداشت یک استراتژیست انرژی و مشاور سیاست خارجی مستقر در واشنگتن در وبگاه خبری آمریکایی «الطاقه» است.
تارنمای عرب زبان «الطاقه» در واشنگتن که مسائل مربوط به انرژی در جهان را دنبال می‌کند در یادداشتی با عنوان «بخش پالایش نفت در ایران؛ بهبود و رونق مورد انتظار چگونه رخ خواهد داد؟» تأکید کرد: بخش پالایشی ایران به دنبال بهبود پتانسیل صادرات و کاهش وابستگی به واردات است و انتظار می‌رود ظرفیت پالایشی ایران اثرات مثبت متعدد اقتصادی داشته باشد.
 این تارنما، بخش پالایش نفت ایران را بخش مهمی از زیرساخت‌های انرژی و همچنین پشتوانه مهمی برای اقتصاد و امنیت انرژی این کشور توصیف کرد و افزود: ایران سرمایه‌گذاری‌های قابل توجهی را برای نوسازی و افزایش ظرفیت پالایشی خود انجام می‌دهد تا ذخایر فراوان گاز طبیعی و نفت خام خود را به محصولات با ارزش‌تر، به عنوان مثال، پتروشیمی، گازوئیل و بنزین تبدیل کند.
در ادامه یادداشت آمده است: بخش پالایش نفت ایران علاوه‌بر تأمین نیاز داخلی، به دنبال بهبود پتانسیل صادرات، کاهش وابستگی به واردات و ایجاد مقاومت اقتصادی در برابر تحریم‌های جهانی است.
ایران همچنین مصمم به ایفای نقش برجسته در بازار جهانی انرژی است و اقدامات اخیر آن از جمله ساخت پالایشگاه‌های جدید و تبدیل نیروگاه‌های قدیمی به پالایشگاه‌های نفت بیانگر همین واقعیت است.
  مدرن‌سازی پالایشگاه‌های ایران
به عقیده تارنمای عرب زبان الطاقه، پالایشگاه‌هایی که قبل از انقلاب اسلامی در سال 1979 تأسیس شده‌اند از تاسیسات قدیمی رنج می‌برند و در نتیجه ظرفیت پالایش محدود کمتر از 265 هزار بشکه در روز دارند و تنها سه پالایشگاه پس از سال 1979 تاسیس شده است. برای رفع این مشکل، ایران انتظار افزایش قابل توجه ظرفیت پالایشی خود را دارد؛ به نحوی که انتظارات حاکی از افزایش احتمالی 750 هزار بشکه‌ای در روز از طریق اجرای پروژه‌های جدید است.
در ادامه یادداشت آمده است: با توجه به این موضوع، ایران در حال تلاش برای نوسازی زیرساخت‌های پالایشی خود است که در پروژه‌هایی مانند پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس که از فناوری‌های بومی و چینی برای پالایش میعانات گازی استفاده می‌کند، تجسم یافته است. این حرکت مدرن‌سازی پالایشگاه‌های ایران قرار است با تکمیل قریب‌الوقوع پالایشگاه مهر خلیج‌فارس ادامه یابد که انتظار می‌رود ظرفیت پالایش و عرضه بنزین ایران تا اوایل سال 2025 افزایش یابد. 
الطاقه نوشته است: انتظار می‌رود که پالایشگاه‌ها و پتروشیمی‌های ایران نقش مهمی در افزایش انعطاف‌پذیری اقتصادی ایران در برابر تحریم‌ها، تنوع بخشیدن به منابع درآمدی و ارتقای توسعه اقتصادی پایدار داشته باشند. ایران از زمان آغاز به کار دولت فعلی در آگوست 2021، به میزان 
10 میلیون تن تولید پتروشیمی به ظرفیت خود اضافه کرده است. هدف این کشور افزایش تولید بنزین به 100 میلیون لیتر در روز و گازوئیل قرمز به 112 میلیون لیتر در روز است. 
این تارنمای عرب زبان افزوده است: ساخت پالایشگاه‌های نفت در سراسر کشور توانمندی‌های بخش پالایش نفت ایران را 30 درصد افزایش می‌دهد و انتظار می‌رود این دستاوردها به طور قابل توجهی ظرفیت بخش پالایش نفت ایران را افزایش داده و به امنیت انرژی و رشد اقتصادی در این کشور کمک کند.
  برنامه‌ریزی برای ساخت یک پالایشگاه جدید
در این یادداشت آمده است: راهبرد بلندپروازانه تهران برای گسترش ظرفیت بخش پالایش نفت ایران شامل ساخت 12 پالایشگاه جدید نفت است که پالایشگاه مهر خلیج‌فارس به عنوان یک پروژه برجسته ظاهر شده و قرار است فاز اولیه خود را تا اوایل سال 2025 تکمیل کند. این تلاش، بخشی جدایی‌ناپذیر از طرح جامع ایران برای تقویت قابلیت‌های پالایشی این کشور است که برای تامین تقاضای داخلی و افزایش پتانسیل صادرات آن بسیار مهم است.
الطاقه تأکید کرده است: انتظار می‌رود که ظرفیت‌های پالایشی ایران اثرات مثبت اقتصادی زیادی داشته باشد زیرا ایران می‌خواهد با توسعه بخش پالایشی خود از خام‌فروشی دور شده و به سمت فروش کالاهای با ارزش افزوده مانند پتروشیمی، بنزین و گازوئیل برود. این تحول، با کاهش تقاضا برای واردات و ایجاد فرصت‌های شغلی، شرکت‌های دانش بنیان محلی را تقویت می‌کند.
یکی دیگر از اهداف پروژه‌های پالایش نفت در ایران هدایت وجوه به سمت سرمایه‌گذاری‌های ملی سودآور است. از سوی دیگر، ایران امیدوار است با صادرات بیشتر فرآورده‌های نفتی و ارزش آفرینی در صنعت نفت، به لطف ظرفیت پالایشی گسترده، جایگاه خود را در بازار جهانی انرژی تقویت کند.