افزایش 135 درصدی استعمال دخانیات بین دختران نوجوان
دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران گفت: طبق مطالعات و آمارهای رسمی کشور در سالهای ۹۶ و ۱۴۰۰، استعمال دخانیات بین دختران سن ۱۳ تا ۱۵ سال حدود ۱۳۵ درصد افزایش داشته است.
به گزارش کیهان، محمدرضا مسجدی در نشست خبری به مناسبت هفته مبارزه با استعمال دخانیات اظهار داشت: اکنون که چهلمین سال تولد این جمعیت است، متأسفانه شاهدیم که استعمال دخانیات به عنوان یک محصول سوداگرانه به اشکال مختلف، روند رو به رشد خود را ادامه میدهد.
مسجدی با بیان اینکه متأسفانه سن استعمال دخانیات به سنین ۹ و ۱۰ سالگی در کشور رسیده است، افزود: گروه هدف استعمال دخانیات بیشتر دختران نوجوان کشور هستند و طبق مطالعات و آمارهای رسمی کشور در سالهای ۹۶ و ۱۴۰۰، استعمال دخانیات بین دختران سن ۱۳ تا ۱۵ سال حدود ۱۳۵ درصد افزایش داشته است.
وفور استعمال دخانیات در سریالهای صداوسیما
و نمایش خانگی
وی ادامه داد: ارگانهای مختلف مثل آموزش و پرورش و صداوسیما کم کاری کردهاند. اکنون در سریالهای صداوسیما و سریالهای نمایش خانگی و فضای مجازی، استعمال سیگار به وفور دیده میشود. همچنین هنرمندان معروف کشور چه مرد و چه زن دخانیات مصرف میکنند که این یک الگوی نامطلوب است. افراد مطرح در کشور و الگوهای جامعه، اول برای سلامت خودشان باید استعمال دخانیات را کنار بگذارند و سپس باید پیام مثبت به افراد جامعه بدهند. عزیزانی که سلبریتی شدهاند، به همت جامعه و کشور به این نقطه رسیدهاند.
دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات گفت: پروژه نسل بدون دخانیات را کلید زدهایم، کاری که برخی کشورها مثل استرالیا و نیوزلند مدتهاست آن را شروع کردهاند و ادعا دارند که در سالهای آینده فواید زیادی از این پروژه به دست میآورند. با این وجود، ما درحال احداث کارخانه سیگار الکترونیک هستیم؛ درحالی که برخی کشورها مثل فرانسه و آمریکا قوانین مختلفی برای مقابله با توزیع و عرضه سیگارهای الکترونیک تصویب کردهاند.
مسجدی افزود: چند سال قبل مصوب شد که استفاده از توتونهای معسل و معطر ممنوع است، اما در همه جا این محصولات دیده میشود. زمانی که عرضه قلیان برای جایی سودآور باشد، و وقتی مجوز حکومتی به ایجاد کارخانه سیگار داده میشود، مقابله با استعمال انواع دخانیات سخت
میشود.
افزایش 40 درصدی واحدهای تولیدی دخانیات
وی با بیان اینکه واحدهای تولیدی دخانیات در کشور از ۶ مورد به ۳۸ مورد رسیده است و ۴۰ درصد بیشتر شده است، ادامه داد: دخانیات موجب سرطان، سکته قلبی و مغزی، نازایی و سقط جنین میشود. مادری که باردار است اگر در محلی که قلیان استعمال میشود قرار بگیرد، دود قلیان به جنین سرایت میکند و آن کودک با انواع و اقسام ناهنجاریها به دنیا میآید. با این حال، در کل کشور ما ۱۵ درصد دخانیات مصرف میکنند.
سیگار الکترونیک غیر سیگاریها را سیگاری کرد
دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات درباره شیوع مصرف سیگار الکترونیک نیز گفت: برخی سیگار الکترونیک را به عنوان یک ترفند برای ترک سیگار عرضه کردند، اما افرادی که سیگاری نبودند هم به سیگار الکترونیک اعتیاد پیدا کردند! حال آنکه استعمال سیگار الکترونیک نیز سکته قلبی، نارسایی قلبی و مغزی دربر دارد و خطرات آن اگر بیشتر نباشد، کمتر نیست.
سالانه 180 هزار میلیارد تومان هزینه دخانیات
در کشور
مسجدی با بیان اینکه سالانه ۱۸۰ هزار میلیارد تومان یا 3 میلیارد دلار هزینه دخانیات در کشور میشود، اظهار داشت: نیمی از این مبلغ سود صنایع دخانی است، درحالی که دو برابر این مبلغ هم صرف عوارض ناشی از دخانیات در حوزه سلامت میشود.
وی تأکید کرد: هیچ کشوری به جز آمریکا که مافیای دخانیات است، از استعمال دخانیات سود نمیبرد. متأسفانه استان گلستان دو هفته قبل با شرکت دخانیات برای توسعه زمینهای کشت توتون و تنباکو قرارداد بسته است؛ از طرفی رهبر انقلاب فرمودهاند که باید به کشت محصولات استراتژیک توجه کرد.
قدرت مافیای سیگار
دبیر جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات افزود: در سال ۱۳۸۵ مصوبه مجلس است که هر سال از طریق افزایش مالیات فرآوردهای دخانیات ۱۰ درصد بیشتر میشد، اما این اتفاق نیفتاده است. متأسفانه در مجلس نیز نمایندگان تحت تاثیر موضوعاتی مثل ورشکست شدن کارخانهها و مشکلات اقتصادی قرار گرفتهاند. وقتی ۱۰ درصد قیمت بیشتر شود ۸ درصد استعمال کمتر میشود. اکنون اما مافیای دخانیات به راحتی سیگار را گران میکند و همه سود آن به جیب مافیا میرود.
مضرات استعمال قلیان اکسیژن
مسجدی در مورد استعمال قلیان اکسیژن گفت: در قلیان اکسیژن، گاز نیتروژن وجود دارد که باعث توهم زایی، اضطراب، ایست قلبی و تنش زایی در افراد میشود، بنابراین استعمال قلیان اکسیژن میتواند مضرات فراوانی داشته باشد. در مورد مشتقات ازت مشکلاتی فراوانی داریم و وزارت بهداشت هم با هر نوع قلیان و با هر اسمی مخالف است.
وی ادامه داد: با حمایت دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، موفق شدیم در ستاد فرهنگ و امور اجتماعی شورای عالی انقلاب فرهنگی میز دخانیات ایجاد کنیم. در این میز پنج بسته ایجاد شد که یک بسته آن مربوط به آموزش و پرورش است و طرح پاد در آن باید اجرا شود. بسته دیگر مربوط به دانشگاه بدون دخانیات است. یک بسته دیگر نیز بسته فضای مجازی و تبلیغات و موضوعات دیداری و شنیداری است. شورای انقلاب حالت قرارگاهی دارد و میتواند به عنوان یک الگو برای مبارزه با استعمال دخانیات مؤثر باشد.
ترک فعل برخی دستگاهها
در مبارزه با استعمال دخانیات
دبیر جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات در حاشیه این نشست در گفتوگو با کیهان درباره ترک فعل برخی دستگاهها در مبارزه با استعمال دخانیات اظهار داشت: همت جمعی که ما در زمینه مبارزه با استعمال دخانیات مطالبه میکنیم وجود ندارد. مثلاً ستاد کشوری کنترل دخانیات باید هر 6 ماه گزارش کار بدهد، اما این ستاد قدرت ندارد، چرا که وزیر بهداشت، آموزش و پرورش، ارشاد، رئیس صداوسیما از زمان تصویب قانون تاکنون طی 16 سال اخیر شرکت نکردهاند و کارمند درجه چهارم خود را به جلسات فرستادهاند و مفاد این ستاد در اولویت ارگانها قرار ندارد. حال آنکه مصوبات ستاد به امضای رئیسجمهور میرسد و دستگاههای مختلف باید توجه بیشتری به آن داشته
باشند.
همه انواع قلیان و سیگارهای رایج در جامعه
مضر هستند
مسجدی در پاسخ به شایعهها درباره مضرات کمتر انواع قلیانها مثل قلیان اکسیژن نیز بیان داشت: همه انواع قلیانها مضر هستند، سیگار الکترونیک و ویپ و قلیان نعنا و... همگی برای جامعه مضر هستند. اینجانب چند وقت قبل خطاب به رئیسجمهور نامهای نوشتم و عرض کردم که از دزد انتظار نداشته باشید که برای شما دوربین محافظتی بگذارد، از مافیای سیگار نیز نباید انتظار داشت که سیگاری برای ترک در بازار و بین مردم ارائه کند. بنابراین سیگار الکترونیک، قلیان اکسیژن و انواع سیگارهای رایج در جامعه همگی مضر هستند.