kayhan.ir

کد خبر: ۲۸۷۹۷۵
تاریخ انتشار : ۲۲ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۱:۳۰
کارشناس اقتصادی:

ضعف نظارت علت پرداخت تسهیلات کلان به شرکت‌های بانک‌ها است

 
 
 
به گفته یک کارشناس اقتصادی، اختیار اندکِ بانک مرکزی عامل اصلی پدید آمدن انحرافاتی نظیر پرداخت تسهیلات کلان به شرکت‌های زیرمجموعه بانک‌ها است.
«کامران ندری»، کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با فارس، درخصوص پرداخت تسهیلات کلان بانک‌ها به شرکت‌های زیرمجموعه خود بیان کرد: بانک‌ها برای پرداخت تسهیلات کلان، ملزم به رعایت دستورالعمل‌ها و بخشنامه‌ها هستند، از سوی دیگر اطلاعات مربوط به افراد حقیقی یا حقوقی دریافت‌کننده تسهیلات، نیز باید افشا و در اختیار بانک مرکزی قرار داده شود.
وی ادامه داد: در این راستا نهاد ناظر بر خدمات مالی و بانکی موظف است هرگونه انحراف در این زمینه را بدون کم ‌و کاستی بررسی کند.
ندری افزود: اما در حال حاضر شاهد پرداخت تسهیلات کلان از سوی بانک‌ها به شرکت‌های زیرمجموعه خود هستیم که این مسئله نشان‌دهنده کاهش نظارت بانک مرکزی در این حوزه یا اختیار اندکِ لازم این مقام ناظر برای انجام درست وظایف قانونی خود است. زیرا نبود نظارت بزرگ‌ترین نهاد پولی و بانکی کشور، منجر به وقوع چنین اتفاقاتی می‌شود.
این کارشناس اقتصادی درخصوص پرداخت تسهیلات کلان بانک‌ها به یکدیگر و به‌صورت ضربدری گفت: ابتدا باید بررسی شود که پرداخت تسهیلات ضربدری بانک‌ها در مقررات بانکی کشور آورده شده و ممنوعیتی برای آن وجود دارد یا خیر.
وی ادامه داد: همچنین نه‌تنها در کشور ما بلکه در تمام دنیا، بانک‌ها به دنبال راهکارهایی برای دور زدن قوانین و مقررات هستند؛ اما از سوی دیگر مقام ناظر نیز باید ضمن کشف شیوه‌ها و روش‌های فرار از قوانین، مقررات خود را متناسب با روش‌های جدید به‌روز کند تا از بروز مسائلی که به نفع بانک‌ها و به ضرر جامعه است، جلوگیری شود.
ندری‌ با اظهار بی‌اطلاعی از اصلاح قوانین و مقررات بانکی گفت: شکل‌گیری مسائلی از قبیل پرداخت تسهیلات کلان بانکی به شرکت‌های زیرمجموعه خود به ضعف نظارتی مربوط می‌شود و باید اقداماتی در راستای اصلاح و به‌روزرسانی قوانین و هدایت نقدینگی به بخش‌های مولد اقتصادی، مدنظر تصمیم‌گیرندگان قرار گیرد.
به گزارش مهر، به طور نمونه بانک پاسارگاد یکی از بانک‌هایی است که طبق آخرین صورت مالی این بانک که در پایان آذرماه سال جاری منتشر شده بیشترین تسهیلات خود را به سهامداران، اشخاص مرتبط و شرکت‌های زیرمجموعه خود پرداخت کرده است.
تسهیلات این بانک به دو نوع ارزی و ریالی پرداخت شده و جالب اینجاست که بیشتر تسهیلات این بانک به صورت ارزی است و به دست مردم عادی نمی‌رسد.
کل تسهیلات این بانک به عدد ۵۶۷ هزار و ۸۴۴ میلیارد تومان رسیده که نکته جالب اینجاست که ۲۵ درصد بیشتر از سپرده‌ها و به معنای خلق پول بانک است.
بررسی صورت‌های مالی بانک پاسارگاد نشان می‌دهد از مجموع ۳۸۶ هزار و ۳۵۷ میلیارد تومان مانده تسهیلات اعطائی این بانک، معادل ۸۰ درصد از این تسهیلات به ارزش ۳۰۹ هزار و ۳۱۷ میلیارد تومان صرف پرداخت تسهیلات به شرکت‌های زیرمجموعه بانک، سهامداران و اشخاص مرتبط شده است.
 به‌عبارت دیگر ۸۰ درصد از کل خلق پول انجام شده توسط این بانک در حوزه تسهیلات کلان، به شرکت‌های زیرمجموعه، سهامداران و اشخاص مرتبط داده شده است.
سرمایه پایه بانک پاسارگاد ۲۷ هزار و ۲۹۶ میلیارد تومان است که با این حساب، این بانک می‌تواند حداکثر به یک ذی‌نفع واحد، پنج هزار و ۴۲۹ میلیارد تومان پرداخت کند.
 این بانک اما فقط به گروه مادر تخصصی توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه (میدکو) که متعلق به شرکت پارس آریان و سایر شرکت‌های زیرمجموعه بانک پاسارگاد است، رقمی بالغ بر ۱۲۹ هزار و ۵۶۰ میلیارد تومان پرداخت کرده است! 
این رقم به معنای آن است که بانک پاسارگاد فقط به این گروه حدود ۲۴ برابر حد مجاز تسهیلات پرداخت کرده است.