نگاهی به پیامدهای عملیات وعده صادق-بخش پایانی
وعـده صـادق رونمایی از اقتدار سخت و نرم ایران
حسن رضایی
دنیای جدید در حال متولد شدن است. این گزاره کوتاه را شاید بتوان بهترین تعبیر برای ترسیم وضعیت کنونی حاکم بر نظام بینالملل و زورآزمایی قدرتهای ناهمسو در گوشه و کنار عالم دانست.
به باور صاحبنظران حوزه علوم سیاسی و اذعان مکرر دولتمردان غربی، سیر کلی این تغییر و تحول نیز به سمت غربزدایی است.
در سیر تحول دنیا به سمت غربزدایی اما نقش جمهوری اسلامی به عنوان یکی از رئوس اصلی شکلدهی به نظم جدید، مورد اتفاق صاحبنظران داخلی و خارجی قرار دارد. نوع کنشهای جمهوری اسلامی در مقابله با قدرت مسلط غرب، همواره در سطحی بوده است که میتوان از آنها به عنوان کاتالیزور تغییر نظم کنونی جهان نام برد.
انجام عملیات وعده صادق در حمله به عمق خاک اسرائیل را بدون شک باید در رده این قبیل کنشها طبقهبندی نمود.
ابرقدرتی که توسط غرب سانسور شده بود!
عماد اصلانی، پژوهشگر حوزه بینالملل میگوید: «پاسخگویی ایران فراتر از تصورات کارشناسان سیاسی- نظامی در سراسر دنیا بود. پاسخ ایران به رژیم صهیونیستی معادلات منطقهای نوینی را ایجاد کرده است. عدم استفاده از اصل غافلگیری در جنگ، استفاده از موشکها و پهپادهای دستچندم ایرانی در این عملیات در کنار به میدان آمدن ظرفیتهای پدافندی 10 کشور را میتوان به عنوان اولین گام برای تحمیل نظم مقاومت در منطقه بر قدرتهای جهانی و رژیم صهیونیستی دانست.»
وی میافزاید: «اکنون منطقه با ایرانی جدید روبهرو است. ایرانی که در یک پاسخ چندساعته سامانههای پدافندی مستقر در بیش از 10 کشور را بهطور همزمان شکست داد و موشکهایش توانستند به امنیتیترین نقطه سرزمینهای اشغالی (صحرای نقب) برخورد کنند.
در واقع ایران در عملیاتی که هدف آن شکستن قدرت پوشالی غرب و صهیونیستها در منطقه بود، پیروز شد.»
خلق ادراک جدید از معادلات قدرت در منطقه و جهان، گزارهای است که ایران طی چهار دهه اخیر مدام مشغول آن بوده است. پس از انجام عملیات وعده صادق، نظر یکی از کاربران عرب شبکههای اجتماعی در همین زمینه بسیار مورد توجه قرار گرفت.
این کاربر عربزبان مینویسد: «ایران، روسیه را از غرب نجات داد. هرزگوین را از دست صربها نجات داد. عراق را از دست داعش نجات داد. لبنان را از دست صهیونیستها نجات داد. سوریه را از جنگ جهانی نجات داد. ونزوئلا را از محاصره آمریکا نجات داد. یمن را برای همیشه از دست عربستان و غرب نجات داد. قطر را که میخواستند سرنگون کنند از دست عربستان نجات داد. اردوغان را از کودتا نجات داد. غزه را نیز نهایتا از بمباران صهیونیستها نجات خواهد داد. ایران تنها کشور جهان در مقابل استکبار است و از همه مستضعفان حمایت میکند.»
محمدحسین قدیری ابیانه، کارشناس ارشد مسائل سیاسی و سفیر اسبق ایران در کشورهای مکزیک و ایتالیا، در همین زمینه به گزارشگر روزنامه کیهان میگوید: «عملیات وعده صادق، بروز و ظهور ابرقدرتی بود که غربیها سالها با ابزار رسانه سعی در انکار آن داشتند. غرب وقتی در میدان، قافیه را میبازد، سعی میکند در عرصه رسانه جنگ را مغلوبه کند و این شگردی است که در تمام شکستهای آنها طی دهههای اخیر میتوان دید. الان شما صحنه اوکراین را ببینید، در دو سال گذشته رسانههای اصلی غرب مدام از شکست سنگین روسیه در این جنگ سخن گفتهاند، در صورتی که خودشان هم میدانند که واقعیت این نیست. لذا جنگ رسانهای علیه افکار عمومی کشور ما هم تا حدی سنگین بود که بسیاری از خودمان خبر نداشتیم و باور نمیکردیم که این سطح از قدرت و اراده اعمال این قدرت را در داخل کشور داشته باشیم. من میگویم ما ابرقدرت بودیم و خودمان خبر نداشتیم!»
وعده صادق حامل قدرت سخت و نرم ایران بود
این کارشناس مسائل سیاسی میافزاید: «ما اکنون باید جشن ابرقدرتی ایران را در سطح کشور بگیریم. عملیات وعده صادق این حباب رسانهای غربیها را ترکاند و واقعیات اصیل منطقه و جهان را به مردم ایران و جهان نشان داد. به اینها نمیشود گفت واقعیات جدید جهان! این واقعیات از قبل هم وجود داشت ولی در حصار رسانهای غرب، امکان بروز و ظهور آن برای مردم ایران و جهان وجود نداشت. در این عملیات چهار قدرت اتمی در برابر ایران بودند و نتوانستند کاری کنند. این حرف کمی نیست و نشاندهنده تغییر اساسی روندهای قدرت در سطح جهان و ترسیم بردارهای جدید قدرت در عرصه روابط بینالملل است. این قدرتنمایی البته تنها منحصر در قدرت سخت نبود. عملیات وعده صادق، دارای تاثیرات همزمان در حوزه قدرت نرم و سخت بود. یعنی پشتوانه اصلی این عملیات بزرگ، قدرت نرم ایران و منطق قوی جمهوری اسلامی در موضوع فلسطین بود که اکنون همهگیر و جهانی شده است. عملیات وعده صادق این منطق و حاملان آن را در هر دو بعد نرم و سخت تقویت کرد.»
سفیر سابق کشورمان در مکزیک با اشاره به تاثیر عملیات وعده صادق بر افکار عمومی کشورهای منطقه، میگوید: «کشورهای عربی که به آرمان فلسطین خیانت کردند و در جریان پاسخ ایران سعی کردند به رژیم صهیونیستی کمک کنند، مورد انزجار ملتهای خود قرار گرفتند. علاوهبر اینکه دولتهای متحد آمریکا فهمیدند آمریکا توان حمایت و دفاع از آنها را ندارد.»
قدیری ابیانه با بیان اینکه یکی از کسانی که باید در محاسبات خود تجدیدنظر کند، دیکتاتور باکو الهام علیاف است میافزاید: «او باید بداند با پایگاه دادن به اسرائیل و آمریکا امنیت برای خود نمیخرد بلکه این پایگاهها تبدیل به هدفی برای ضربه زدن به هر کشوری میشوند که در آنجا مستقر هستند. عملیات وعده صادق نشان داد ایران توانایی بالایی برای ضربه زدن به دشمنان خود دارد و برخلاف هیاهوی رسانهای غربیها، قدرتی فراتر از تصور آنها در جمهوری اسلامی شکل گرفته است. طوفانالاقصی و عملیات وعده صادق دو نقطه عطف تاریخی در تحولات جهانی خواهند بود. رهبری اشاره کردند که نزدیک قلهایم، عملیات وعده صادق نشان داد ما در بعد نظامی به قله رسیدهایم و در ابعاد دیگر نیز به قله خواهیم رسید.»
تغییر قاعده بازی در غرب آسیا
عقبنشینی آشکار غرب و رژیم صهیونیستی در برابر ایران، شاید بیش از هر امر دیگری، واقعیت عملیات نظامی ایران علیه اسرائیل و پیامدهای آن را نشان دهد.
نشریه آمریکایی فارین پالیسی در همین زمینه مینویسد: «در پی حمله ایران، جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا به بنیامین نتانیاهو گفت که در این حمله شما برنده شدید و از او خواست که نسبت به واکنش احتمالی خویشتنداری کند! طبق یک نظرسنجی دانشگاه عبری، حدود ۷۴ درصد از ساکنان اسرائیل با واکنش به حملات موشکی ایران مخالف هستند. همین نظرسنجی نشان داد که ۵۶ درصد از اسرائیلیها گفتهاند که اسرائیل باید به خواستههای سیاسی و نظامی متحدانش پاسخ مثبت دهد تا سیستم دفاعی پایدار را در طول زمان تضمین کند.»
فارین پالیسی در ادامه مینویسد: «البته انگیزه اساسیتری باعث میشود که اسرائیل بخواهد به ایران ضربه بزند و آن هم قدرتنمایی است. ایران حدود ۶۰ تن مواد منفجره را مستقیماً به سوی اسرائیل پرتاب کرد و قوانین نانوشته جنگ در سایه اسرائیل و ایران را در هم شکست و کل ساکنان سرزمینهای اشغالی را یک شبانهروز در هراس کامل نگه داشت.»
روزنامه اسرائیلی معاریو در همین زمینه مینویسد: «تسلیم شدن آمریکا در مقابل عملیات نظامی ایران از خاک خود به سرزمینهای اشغالی فلسطین یک تغییر دراماتیک در قواعد درگیریهایی است که تاکنون بین تهران و تلآویو وجود داشته است. اینکه آمریکا تبدیل شدن ایران به یک قدرت منطقهای را به رسمیت شناخته است و در برابر عملیات این کشور به اسرائیل (سرزمینهای اشغالی فلسطین) تسلیم شده است، انگیزه کشورهای عربی متحد واشنگتن را برای ادامه شرطبندی بر روی روابط خود با آمریکا و اسرائیل کاهش میدهد.»
محمد منظرپور، سردبیر سابق بیبیسی در همین زمینه میگوید: «تمامی پدافندهای اسرائیل و آمریکا در رویارویی با حملۀ ایران شکست خوردند؛ این یک تغییر موازنه استراتژیک در خاورمیانه و جهان است. گنبد آهنین کاملا در برابر باران موشکی ایران ناتوان نشان داد؛ اسرائیل فکرش را هم نمیکرد که ایران با این حجم و دامنه بخواهد پاسخ بدهد. در طول تاریخ ایران، چنین پاسخی از سوی حاکمان ایرانی به یک کشور متخاصم وجود نداشته است.»
فعالان اقتصادی امنیت ایران را باور کردند
پیوند خوردن عملیات وعده صادق به جنگ اقتصادی آمریکا علیه ملت ایران و اعتباربخشی به ایران به عنوان کانون امن سرمایهگذاری اما بخش دیگری از واقعیات پیرامونی حمله مستقیم و مقتدرانه ایران به اسرائیل بود.
علی قنبری، کارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه تربیت مدرس درباره ثبات اقتصادی کشور به پشتوانه اقتدار نظامی میگوید: «عوامل مهمی در ثبات اقتصادی کشور اثرگذار هستند. یکی از این فاکتورهای مهم، اقتدار نظامی است؛ وقتی کشوری از نظر نظامی و امنیتی قوی است و میتواند از مردم کشورش در برابر تهدیدهای دشمنان حمایت همهجانبه کند، طبیعی است که شاخصهای اقتصادی کاهشی نشوند و خروج سرمایه اتفاق نیفتد.»
وی با بیان اینکه ایران با عملیات «وعده صادق» نشان داد که از نظر نظامی قدرت بسیار بالایی دارد و میتواند در برابر دشمنان خود به خوبی ایستادگی کند، میافزاید: «وقتی بازار چنین رفتاری را دید و اطمینان یافت که ایران قدرتمند است، از التهاباتش کم شد و نرخ ارز روند نزولی به خود گرفت.»
یحیی آلاسحاق، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق اما معتقد است موضوع امنیت و اقتدار با مسائل اقتصادی کشور رابطه مستقیم و حساسی دارد. اگر کشوری امنیت داشته باشد ولی اقتدار در حوزههای مختلف چون نظامی، سیاسی و اقتصادی نداشته باشد، از سوی مردم و فعالان اقتصادی باور نخواهد شد و به همان نسبت، سرمایهگذاری و زمینه برای فعالیتش محدود میشود. در همه دنیا چنین امری وجود دارد و نمیتوان کشوری را متمایز دانست. اما اگر کشوری اقتدار و پشتوانه نظامی داشته باشد، مورد تأیید سرمایهگذاران است و آنها برای حضور و فعالیت پیوسته در آن کشور اعلام آمادگی میکنند.»
وی میافزاید: «جمهوری اسلامی ایران همواره از قدرت نظامی خود صحبت کرده بود اما عملیات جدید نظامی علیه رژیم صهیونیستی، مصداق بارز نمود قدرت است. ممکن است یک کشور و جریانی، قدرتمند به ذات باشد ولی از خود نمود و بروزی نداشته باشد. آنچه که مهم و تأثیرگذار در روابط و فعالیت اقتصادی و همچنین امنیت اقتصادی است، نمود واقعی قدرت است. یعنی اینکه مردم و فعالان اقتصادی به چشم خود این قدرت را نظاره کنند. پس از عملیات وعده صادق، این اقتدار نه فقط از سوی مقامهای مسئول کشورمان بلکه از سوی سران، کارشناسان و نخبگان سایر کشورها هم مورد تأیید قرار گرفته است.»