kayhan.ir

کد خبر: ۲۸۷۷۶۸
تاریخ انتشار : ۱۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۱:۳۸

چرایی برهم خوردن توازن جنسیتی در کنکور

 
 
پیشتازی خانم‌ها در کنکور و کاهش رغبت آقایان به تحصیلات عالیه به عقیده مشاوران، سبب ایجاد ناهمگونی در جامعه، خانواده و آموزش عالی خواهد شد؛ کارشناسان برای رفع این مشکل راهکارهایی را مطرح کرده‌اند.
«در آینده نزدیک تعداد دختران تحصیلکرده دانشگاهی بیشتر از مردان تحصیلکرده خواهد بود»؛ خبری که بخصوص در زمان کنکور امسال بسیار در محافل پیچید و هر کسی از ظن خود درباره آن اظهار نظر کرد، برخی از رشد فرهنگ در جامعه خبر دادند و برخی هشدار نامتوازن شدن آموزش عالی و نامتناسب بودن ازدواج‌های آینده را مطرح کردند.
از مجموع یک میلیون و ۱۵۲ هزار و ۵۱۸ داوطلب که در نوبت اول آزمون سراسری ۱۴۰۳ ثبت‌نام کرده‌اند تنها ۳۷ درصد مرد هستند و وزیر علوم علت را در این می‌داند که آقایان برخلاف خانم‌ها مکلف هستند که دو سال خدمت سربازی هم بگذرانند اما خانم‌ها این وظیفه را ندارند بنابراین تعداد دفعاتی که می‌توانند در آزمون شرکت کنند بیشتر است.
زلفی گل مسئله اشتغال را هم به عنوان یکی از دلایل پیشتازی خانم‌ها در کنکور مطرح می‌کند که البته بیشتر کارشناسان هم بر همین عقیده‌اند؛ همان‌طور که معاون نظارت و راهبری ستاد تعلیم و تربیت شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز مهم‌تر بودن بحث اشتغال برای آقایان را مطرح کرده و عدم رغبت آقایان به شرکت در کنکور را در توسعه فرهنگ مهارت‌محوری و اشتغال‌محوری می‌داند.
جدا از اینکه علت بیشتر بودن خانم‌ها در آزمون سراسری چه بوده است برخی کارشناسان به عوارض این موضوع می‌پردازند، همان‌طور که مهدی گلشنی استاد دانشگاه نیز این مسئله را سبب ایجاد تبعات اجتماعی در آینده می‌داند و عبدالحسین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز می‌گوید که با این آمار در چند سال آینده میان خانم‌ها و آقایان اختلاف سطح تحصیلات خواهیم داشت و در این صورت ازدواج‌ها به مشکل می‌خورد و نظام خانواده نیز آسیب می‌بیند. یکی از مشاورین خانواده، علاوه‌بر اینکه بر امتیازات تحصیلات خانم‌ها در جامعه تأکید دارد و این موضوع را سبب رشد جامعه می‌داند، عوارض آن را بخصوص برای بنیان خانواده هم مطرح می‌کند.
نامبرده معتقد است: هرچه خانم‌ها به عنوان مادران جامعه فرهیخته‌تر و تحصیلکرده‌تر باشند، می‌توانیم امیدوار باشیم که رشد فرهنگی در جامعه اتفاق می‌افتد اما به هر حال ما در مسئله ازدواج به حفظ کفویت توجه داریم یعنی اگر این رشد علمی همزمان برای آقایان هم رخ ندهد اختلاف نظر ایجاد می‌کند، از طرفی مشاغل بهتر و درآمد بیشتر برای فرد تحصیلکرده‌تر است.
وی سه راهکار را برای جلوگیری از عدم توازن در آموزش عالی و همچنین خانواده‌های آینده مطرح می‌کند و می‌گوید: ایجاد شرایطی برای تحصیل در کنار اشتغال برای آقایان، مهارت‌آموزی به آقایان به جای مدرک‌گرایی و فرهنگ سازی می‌تواند راهکار حل مشکلات ناشی از توازن تحصیلات زن و مرد در جامعه باشد. نامبرده اعتقاد دارد: لازم نیست همه به دانشگاه بروند اما همه باید مهارت‌های ارتباطی را آموزش ببینند که اگر آقایی دارای تحصیلات پایین‌تری از همسرش است توانایی کافی در هم‌صحبتی و درک همسر داشته باشد. به نقل از فارس؛ دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی هم بر این عقیده است که حتما باید شورای خانواده و زنان شورا بررسی کند که آیا پیشتازی بانوان در رشته‌های مختلف در کل به نفع نظام خانواده و نظام‌های اجتماعی کشور است یا اینکه باید تعدیل و عدالت آموزشی باشد که گرفتار افراط و تفریط نشویم.