نگاهی به بودجه ۲۵۶ هزار میلیارد تومانی دستگاه تعلیم و تربیت
پرداخت حقوق ۹۰ درصد اعتبارات آموزش و پرورش را میبلعد
وزارت آموزش و پرورش امسال بودجهای بالغ بر ۲۵۶ هزار میلیارد تومان خواهد داشت که بیشترین میزان افزایش اعتبارات آن مربوط به بخش نوسازی و تجهیز مدارس کشور است.
به گزارش ایرنا، وزارت آموزش و پرورش به عنوان بزرگترین دستگاه اجرائی کشور با داشتن حدود یک میلیون حقوقبگیر، مسئولیت خطیر تعلیم و تربیت ۱۶ میلیون و ۷۰۰ هزار دانشآموز را بر عهده دارد که آینده کشور را در اختیار خواهند داشت.
در حقیقت آموزش و پرورش از مهمترین وزارتخانههای کشور است که به دلیل دخالت مستقیم در تربیت نیروی انسانی نقش مهمی در وضعیت آتی کشور ایفا میکند. با این حال این بخش در سالهای اخیر با مشکلات عدیدهای درگیر بوده که به باور کارشناسان یک علت مهم آن تخصیص بودجه نامناسب است.
این وزارتخانه پس از «وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی» و «وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی» در لایحه بودجه امسال دولت بیشترین سهم را از منابع و بودجه عمومی کشور به خود اختصاص داده است و البته این سه دستگاه روی هم رفته ۴۲ درصد از منابع عمومی دولت را به خود اختصاص دادهاند.
در این میان وزارت آموزش پرورش از نظر مصارف سال آینده ۲۵۱.۴ هزار میلیارد تومان از منابع عمومی دولت دریافت خواهد کرد که ۱۳.۱۷ درصد از کل مصارف دستگاههای اجرائی است.
بودجه این وزارتخانه امسال در بخش اعتبارات هزینهای ۲۰ درصد و اعتبارات سرمایهای ۵۱ درصد رشد خواهد یافت ضمن آنکه رشد عمومی بودجه این وزارتخانه نسبت به بودجه سال گذشته ۲۱ درصد و رشد اختصاصی آن ۷۰ درصد در نظر گرفته شده است.
وزارت آموزش و پرورش امسال در مجموع ۲۵۶ هزار و ۸۴۷ میلیارد تومان بودجه در اختیار خواهد داشت که ۲۳۷ هزار و ۱۱۶ میلیارد تومان آن مربوط به بخش هزینهای، ۱۴ هزار و ۲۹۳ میلیارد تومان مربوط به بخش سرمایهای و عمرانی و ۵ هزار و ۴۴۰ میلیارد تومان مربوط به درآمدهای اختصاصی وزارتخانه است.
با این اوصاف بالغ بر ۹۲ درصد بودجه این وزارتخانه در بخش هزینهای مصرف میشود که حقوق و دستمزد شاغلان بخش اعظم آن است.
دیماه سال گذشته گزارشی منتشر شد که به بررسی میزان تحقق بودجه وزارت آموزش و پرورش در هشت ماهه نخست ۱۴۰۲ پرداخت و نشان میداد بودجه این وزارتخانه تنها کفاف دستمزدها را میدهد.
طبق این گزارش، در دوره یاد شده ۶۷.۵ درصد از اعتبارات هزینهای آموزش و پرورش محقق شده اما بیش از ۹۰ درصد آن صرف پرداخت حقوق و دستمزد شده و در عمل به پروژههای توسعه آموزشی بودجه چندانی نرسیده است.
با این رویکرد، در لایحه بودجه امسال نیز به طور کلی این وزارتخانه با رشد ۲۲ درصدی اعتبارات روبهرو شده است که بودجه «سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس» با رقم ۱۲ هزار و ۲۷۶ میلیارد تومان و ۵۴ درصد رشد، دانشگاه فرهنگیان با اختصاص رقم ۵ هزار و ۵۱۹ میلیارد تومان و رشد ۳۱ درصدی، سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور با ۵۷۹ هزار میلیارد تومان و ۳۱ درصد رشد بیشترین میزان افزایش را در سال جاری تجربه خواهند کرد.
سهم نهادهای زیرمجموعه وزارتخانه از منابع دولت
نگاهی به بودجه سایر سازمانها و نهادهای زیرمجموعه وزارت آموزش و پرورش حاکی از آن است که دولت در سال آینده برای کمک به صندوق ذخیره فرهنگیان ۱۸ هزار میلیارد تومان، دانشگاه شهید رجایی ۵.۴ هزار میلیارد تومان، خرید خدمات آموزش عمومی و برونسپاری آموزشهای فنی و حرفهای ۱۳۵۴ هزار میلیارد تومان، اجرای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش ۹۷۹ هزار میلیارد تومان، سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک ۲۱۶ هزار میلیارد تومان، نهضت سوادآموزی ۳۴۹ هزار میلیارد تومان، باشگاه دانشپژوهان جوان ۱۵ هزار میلیارد تومان، سازمان مدارس غیردولتی ۱۹۸ هزار میلیارد تومان و سازمان ملی استعدادهای درخشان ۱۶۱ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته است.
نکته دیگر اینکه در بودجه سال آینده ردیفی برای تامین سرانه دانشآموزی و حمایت و ارتقای پوشش تحصیلی افراد لازمالتعلیم در نظر گرفته شده است که رقم آن ۴ هزار و ۹۷۸ میلیارد تومان است.
نکته قابل تامل اینکه شرکت سهامی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان که زیر مجموعه وزارت آموزش و پرورش فعالیت میکند، بیشترین جهش بودجهای را با رشد ۸۶ درصدی تجربه خواهد کرد به طوری که بودجه آن
به رقم هزار و ۲۹۴ میلیارد تومان خواهد رسید.