توانمندیهای فنی و مهندسی ایران و منابع کشورهای آفریقایی زمینه مناسبی برای همکاری فیمابین هستند
آیتالله سید ابراهیم رئیسی در «دومین اجلاس بینالمللی ایران و آفریقا» ضمن ابراز خرسندی از برگزاری این اجلاس بین جمهوری اسلامی ایران و قاره پرظرفیت آفریقا و نیز تشکر از گزارش وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره اقدامات انجام شده برای برگزاری این اجلاس و نمایشگاه مرتبط با آن، بر اهمیت برنامهریزی دقیق با زمانبندی مشخص برای تحقق اهداف اجلاس تاکید کرد.
وی با بیان اینکه خدمات فنی-مهندسی در جمهوری اسلامی ایران به برکت انقلاب اسلامی بسیار پیشرفت داشته است، به بهرهبرداری از سد ساخته شده در کشور سریلانکا توسط متخصصان ایرانی در روزهای گذشته اشاره کرد که با بالاترین سطح تکنولوژیهای نوین احداث شده بود و تصریح کرد: امروز متخصصان ایرانی توانمندی ساخت پالایشگاه و نیروگاههای پیشرفته را دارند و این ظرفیت مهمی برای گسترش همکاریهای فیمابین ایران و کشورهای آفریقایی است.
رئیسجمهور گام بعدی در زمینه گسترش روابط دو طرف را شناخت موانع پیشرو و تلاش برای رفع آنها دانست و خاطرنشان کرد: تمهید زیرساختهای لازم برای گسترش روابط از جمله توسعه و تقویت خطوط کشتیرانی، خطوط هوائی و رفع مشکلات نقل و انتقالات مالی و پولی از زمینههای ضروری برای گسترش روابط و همکاریها میان دو طرف است.
رئیسی ادامه داد: طبیعتاً هر کدام از کشورهای آفریقایی شرایط خاص خود را دارند و لذا برای توسعه روابط با این کشورها لازم است برنامه متناسب با وضعیت هر کدام از کشورها تهیه و عملیاتی شود.
وی ضمن تشکر از گزارش ارائه شده در زمینه برنامه وزارت صمت برای رفع موانع موجود در مسیر گسترش روابط تا اجلاس سال آینده، گفت: یکسال زمان برای رفع این مشکلات زمان بسیار طولانی است و باید تلاش کنید موانع موجود نهایتاً در مدت 3 ماه برطرف شود؛ وزیر و دستاندرکاران وزارت صمت نشان دادهاند که توانمندی این کار را دارند و رفع این موانع نباید یکسال به طول بینجامد.
رئیسجمهور با اشاره به فعالیت بیش از 10 هزار شرکت دانشبنیان در جمهوری اسلامی را که در سال گذشته حجم صادرات آنها به حدود 2 میلیارد دلار رسید، از جمله ظرفیتهای بسیار مناسب برای گسترش همکاریهای اقتصادی و روابط تجاری برشمرد و تصریح کرد: در سفرهایی که به برخی کشورهای آفریقایی داشتم و در نمایشگاههایی که در این سفرها برگزار شده بود، محصولات دانشبنیان ایرانی در حوزههای کشاورزی، صنعتی، معدنی، درمانی، پزشکی و دیگر زمینهها مشتریهای بسیار خوبی پیدا کرد.
صادرات ایران به ۳۹ کشور آفریقایی در سال 1402
گفتنی است، سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صنعت، معدن و تجارت از صادرات کالاهای ایرانی به ۳۹ کشور آفریقایی و واردات از ۲۲ کشور این قاره در سال ۱۴۰۲ خبر داد و گفت: در سال گذشته صادرات به شرق، غرب، شمال و جنوب این قاره به صورت خاصی توسعه پیدا کرده است.
در سال ۱۴۰۲، غنا با خرید ۱۷۳.۵ میلیون دلار، آفریقای جنوبی با ۱۴۵ میلیون دلار،تانزانیا با ۹۲.۸ میلیون دلار، کنیا با ۴۸.۷ میلیون دلار، نیجریه با ۴۸ میلیون دلار، موزامبیک با ۴۷.۱ میلیون دلار و سومالی با ۳۳.۳ میلیون دلار هفت مقصد نخست صادرات کالاهای ایرانی به صورت مستقیم به این قاره بودند.
نگاه جمهوری اسلامی ایران به آفریقا راهبردی
و مبتنی بر منافع جمعی است
همچنین در حاشیه دومین اجلاس بینالمللی ایران و آفریقا «کنستانتینو چیونگا» معاون رئیسجمهور زیمبابوه با رئیسجمهور دیدار کرد.
آیتالله رئیسی نگاه جمهوری اسلامی ایران به آفریقا را نگاهی راهبردی و مبتنی بر منافع جمعی دانست و با اشاره به روابط بسیار خوب ایران و زیمبابوه، بر عزم مسئولان عالی دو کشور برای گسترش و ارتقای سطح همکاریها تاکید کرد.
وی با تاکید بر رویکرد جمهوری اسلامی ایران نسبت به توسعه روابط تجاری و اقتصادی با کشورهای آفریقایی، شرکت در این اجلاس و بازدید از نمایشگاه اکسپو را فرصتی بسیار ارزشمند جهت آشنایی هر چه بهتر و بیشتر مسئولان قاره آفریقا با ظرفیتهای جمهوری اسلامی ایران در بخشهای مختلف دانست و بر آمادگی ایران برای تبادل این ظرفیتها تاکید کرد.
معاون رئیسجمهور زیمبابوه نیز در این دیدار با اشاره به سابقه دیرینه و دوستانه روابط دو کشور به ویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، خواستار گسترش تعاملات و همکاریهای تجاری و اقتصادی بیشتر با ایران بر پایه این روابط نزدیک و قدیمی شد.
معاون رئیسجمهور زیمبابوه با اشاره به عزم مسئولان این کشور برای اجرای توافقات صورت گرفته با ایران در سفر سال گذشته رئیسی به این کشور، از اجرائی شدن بخشی از این توافقات خبر داد.
ایران در تعامل با کشورهای آفریقایی
تامین منافع متقابل را دنبال میکند
علاوهبر اینها «کیلم دو تامبلا»، نخستوزیر بورکینافاسو با آیتالله سید ابراهیم رئیسی دیدار و گفتوگو کرد.
رئیسی در این دیدار، توسعه روابط با قاره آفریقا را از اولویتهای جمهوری اسلامی ایران عنوان کرد و با بیان اینکه ایران اسلامی در تعامل با کشورهای آفریقایی منافع متقابل ملت ایران و ملتهای آفریقایی را دنبال میکند، بر ضرورت تسریع در ایجاد سازوکارهای تقویت روابط ایران و بورکینافاسو از جمله فعالسازی کمیسیون مشترک دو کشور تاکید کرد.
وی در ادامه به ظرفیتهای بسیار خوب و پیشرفتهای چشمگیر جمهوری اسلامی ایران در بخشهای مختلف صنعت و معدن، کشاورزی، نفت و انرژی و علم و فناوری اشاره و تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران با توجه به ظرفیتهای عظیم موجود در قاره آفریقا برای توسعه و پیشرفت، آماده همکاری، تعامل و تبادل این ظرفیتها و توانمندیها با کشورهای آفریقایی از جمله بورکینافاسو است و اطمینان داریم توسعه این روابط به نفع ملتهای دو کشور خواهد بود.
نخستوزیر بورکینافاسو نیز در این دیدار ضمن تبریک برگزاری موفق اجلاس بینالمللی ایران و آفریقا به رئیسی و همچنین محکومیت اقدام تروریستی رژیم صهیونیستی در حمله به کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در دمشق، ایران و مردمانش را صاحب تمدنی بزرگ توصیف و بر علاقهمندی کشورش برای توسعه هر چه بیشتر روابط با ملت ایران به عنوان پدیدآورندگان این تمدن بزرگ تاکید کرد.
دستورات رئیسی برای رفع مشکلات درمانی، آموزشی
و بافت فرسوده در جنوب غرب تهران
آیتالله سید ابراهیم رئیسی بعد از ظهر پنجشنبه در راستای سفرهای استانی و در اولین برنامه از سلسله بازدیدها از محلات تهران و پیگیری مشکلات مردم، پس از بازدید از بخشهایی از مناطق 17 و 18 در جنوب غرب پایتخت، در جلسه پیگیری موضوعات ویژه این دو منطقه در مسجد ابوذر، واقع در محله فلاح حضور یافت و پس از شنیدن گزارش مسائل و مشکلات اولویتدار مردم این مناطق، دستوراتی برای تسریع در رفع این مشکلات صادر کرد.
رئیسی پس از شنیدن گزارشهای معاون اجرائی رئیسجمهور، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و استاندار تهران، مقرر کرد موضوع تامین مالی فاز1 طرح توسعه بیمارستان شهدای یافتآباد در اسرع وقت از سوی وزارت بهداشت تامین شود و این بیمارستان تا دهه فجر امسال به بهرهبرداری برسد.
همچنین با دستور رئیسجمهور در این جلسه مقرر شد مشکل تجهیز بیمارستانهای این دو منطقه با همکاری وزارت بهداشت و بهرهگیری از ظرفیت خیرین این حوزه در اسرع وقت مرتفع شود.
مشکل کمبود سرانه آموزشی در مناطق 17 و 18 تهران از دیگر موضوعات ویژه و اولویتدار این مناطق بود که در این جلسه در حضور رئیسجمهور مورد بحث و بررسی قرار گرفت و در نهایت با دستور رئیسجمهور و ناظر به نیاز مبرم مردم این مناطق به فضاهای آموزشی مقرر شد در مرحله اول در هر منطقه 3 الی 5 مدرسه به فوریت احداث شود.
همچنین بنا به تاکید رئیسجمهور و در راستای ایجاد نشاط اجتماعی بیشتر، به ویژه در میان نسل جوان مقرر شد در هر یک از این مناطق دو مجموعه ورزشی احداث شود.
رئیسجمهور از وزیر آموزش و پرورش نیز خواست به منظور اجرای عدالت آموزشی برای کاهش هر چه بیشتر مدارس
دو شیفته در این مناطق در اسرع وقت برنامهریزی و اقدام کند.
بارها گفتهام مخالف هرگونه رابطه ناسالم، تبعیض، پارتیبازی و رشوه در همه ادارات هستیم
آیتالله رئیسی همچنین در اجتماع مردم مناطق جنوب غربی تهران، در صحن امامزاده حسن(ع) با گرامیداشت یاد شهیدان و ادای احترام به خانواده معظم شهدا تصریح کرد: مردم عزیز این مناطق در طول تاریخ انقلاب اسلامی همواره در صف مقدم دفاع از ارزشها و آرمانها و یار انقلاب، امام و رهبری بودند.
وی با بیان اینکه همواره به دنبال فرصتی بودم تا در جمع باصفا و نورانی مردمان سختکوش و متدین این منطقه حضور یابم، افزود: بنای دولت اداره امور بر مبنای عمل به دستورات الهی در همه عرصههای زندگی، اجرای عدالت با تکیه بر امکانات داخلی و بر مبنای سند آمایش سرزمینی است. بر همین اساس در آغاز به کار دولت رفع تنش آبی 10 هزار روستا، ناترازیهای گسترده برق، کاهش بیکاری و رفع مشکل اشتغال و رفع دغدغه مردم درباره مسکن را مبنای کار خود قرار دادیم و امروز بخش قابل توجهی از این مشکلات برطرف شدهاند.
رئیسجمهور همچنین با بیان اینکه تلاش کردهایم با استفاده از ظرفیتهای متنوع کشور شرایط اقتصادی زندگی مردم را بهبود بخشیم، اظهار داشت: بنای بنده این نیست که بگویم دولت چه وضعیتی را تحویل گرفت و در گذشته وضعیت چگونه بوده است، اما فقط در یک مورد دولت را با 480 هزار میلیارد تومان کسری بودجه تحویل گرفتیم که این کسری بودجه یکی از اصلترین دلایل ایجاد تورم است، اما بدون استقراض از بانک مرکزی یا چاپ پول با تولید و ایجاد منابع و درآمدهای جدید هم این کسری را رفع کردیم و هم توانستیم روند تورم را کاهشی کنیم.
رئیسی اضافه کرد: دولت در ادامه این روند در سالهای 1401 و 1402 نیز بودجه را به شکلی تنظیم و تدوین کرد که منابع و مصارف همخوانی داشته باشند تا کسری بودجه به عنوان ریشه و بستر ایجاد تورم نداشته باشیم. همچنین رشد نقدینگی به عنوان یکی دیگر از عوامل ایجاد تورم در دولت کنترل شده و پس از رسیدن به هدف 25 درصد در پایان سال گذشته، در حال حاضر 24 درصد بوده و در حال کاهش به رقم 23 درصد است. دولت همچنین اضافه برداشت بانکها را نیز مدیریت کرده و سال گذشته سه مؤسسه بانکی که اضافه برداشت داشتند منحل شدند و امسال نیز بنای دولت این است که اگر مؤسسهای مقررات در این زمینه را رعایت نکند، منحل شود.
وی در ادامه محور دیگر کار دولت را مبارزه قاطع با فساد و مفسدان عنوان و خاطرنشان کرد: به همه مسئولین اعلام کردم و نه فقط اعلام که اقدام هم کردهام؛ که هر کجا فسادی دیده شود مطلقا به فساد و مفسد رحم نخواهد شد. بدانید در این دولت چنان که بارها گفتهام مخالف هرگونه رابطه ناسالم، تبعیض، پارتیبازی و رشوه در همه ادارات هستیم. حتی ممکن است کسی فساد نداشته باشد، اما در جایی که قرار گرفته کارآمدی لازم را ندارد، بنای دولت این است که در این رابطه اغماض نکند و حتماً جای او را به فردی کارآمد و کسی که بتواند تحول ایجاد کند، بدهد.
رئیسجمهور در پایان با تاکید بر اینکه مشکلات و مسائل مناطق شما با جدیت و سرعت پیگیری و رفع خواهد شد، خاطرنشان کرد: ارتباط ما با شما به همین جلسه و دیدار محدود نخواهد بود. این از افتخارات بنده است که در هر مسئولیتی بودهام رو در رو با مردم نشسته و سخنان و مشکلات آنها را شنیدهام. برخی به بنده ایراد میگیرند که چرا این همه سفر استانی میروم، اما روال کار بنده این نیست که بر اساس گزارشها مشکلات را حل کنم، بلکه در جلسات رو در رو و بدون واسطه به دنبال شناسایی و حل مشکلات هستم؛ یقین بدانید بر عهد خود با شما مردم باقی هستم و باقی خواهم ماند.
حضور رئیسی در منزل شهید مدافع حرم آقابابایی
آیتالله سید ابراهیم رئیسی در جریان بازدید از محلات جنوب غرب شهر تهران، در منزل شهید مدافع حرم علی آقابابایی از شهدای حمله تروریستی رژیم صهیونیستی به کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در دمشق حضور یافت و با خانواده این شهید دیدار و گفتوگویی صمیمانه داشت.
وی با بیان اینکه این شهدای عزیز در حال انجام ماموریت بزرگ حفظ امنیت کشور و منطقه به دست شقیترین افراد به شهادت رسیدهاند، افزود: خون مطهر این شهدا موجب عزت و سربلندی جبهه مقاومت و ذلت و زبونی این رژیم جنایتکار در منطقه شد.
رئیسجمهور به پاسخ مقتدرانه نیروهای مسلح جمهوری اسلامی به این جنایت رژیم صهیونیستی اشاره و تصریح کرد: قطعاً آثار و برکات خون این شهدای عزیز در نهایت منجر به نابودی کامل این رژیم خبیث و جنایتکار
خواهد شد.
بازدید رئیسی از طرح توسعه بیمارستان شهدای یافتآباد
آیتالله رئیسی در راستای سفرهای استانی و در اولین برنامه از سلسله بازدیدها از محلات شهر تهران و پیگیری مشکلات مردم این مناطق، با حضور در بیمارستان شهدای یافتآباد از طرح توسعه این بیمارستان که در ساختمانی جدید در حال احداث است، بازدید کرد.
عملیات اجرائی طرح توسعه بیمارستان شهدای یافتآباد از سال 93 در سه فاز با زیربنایی بالغ بر هزار و 146 متر با سرمایهگذاری خیرین آغاز شده که فاز اول آن در ساختمانی با 5 طبقه شامل آزمایشگاه، تصویربرداری، اورژانس، آنژیو، جراحی و آیسییو، طی 10سال گذشته تنها 40 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و به دلیل عدم تامین مالی روند احداث آن متوقف شده بود.
رئیسجمهور ناظر بر نیاز اساسی و مطالبه جدی مردم مناطق 17 و 18 تهران به توسعه فضای بهداشتی-درمانی، ضمن بازدید از این طرح، دستور تامین مالی مورد نیاز احداث آن را صادر و مقرر کرد حداکثر تا دهه فجر فاز یک طرح توسعه بیمارستان شهدای یافتآباد تکمیل و در اختیار مردم این منطقه قرار گیرد.
رئیسی همچنین در جریان حضور در بیمارستان شهدای یافتآباد، از تعدادی از بیماران بستری در این بیمارستان نیز عیادت کرد و میزان رضایت آنها از خدمات درمانی و روند درمانشان را جویا شد.
وی از تلاشها و زحمات پرستاران و کادر درمانی این بیمارستان در ارائه خدمات به بیماران نیز قدردانی کرد.
انجام سفر به پاکستان و سریلانکا در مقطع فعلی
پیام مهمی برای دشمنان و دوستان جمهوری اسلامی داشت
آیتالله رئیسی بامداد پنجشنبه پس از بازگشت از سفر رسمی به دو کشور پاکستان و سریلانکا، در گفتوگویی درباره نتایج و دستاوردهای این سفر گفت: بخش اول سفر ما به پاکستان بود که مردم آن علاقه بسیاری به انقلاب اسلامی، امام خمینی(ره) و رهبر معظم انقلاب اسلامی دارند.
وی با بیان اینکه شور و شوق و نشاط مردم پاکستان نسبت به مردم ایران بالاست، افزود: علیرغم برخی محدودیتهای امنیتی برای حضور در اجتماعات، اما در آن بخش از اجتماعات نخبگان علمی و فرهنگی که حضور یافتیم، با استقبال و شور و نشاط بالای مردم پاکستان مواجه شدیم که این مقدار ابراز علاقه به امام راحل، رهبری معظم انقلاب، انقلاب شکوهمند اسلامی و مواضع جمهوری اسلامی طبیعی بود.
رئیسجمهور دیدارهای صورت گرفته با مسئولان عالی پاکستان را هم عمدتا ناظر به کارها، همکاریها و مسائلی دانست که در گذشته با پاکستانیها دنبال میشد و به هر دلیلی دچار وقفه شده بود و اظهار داشت: از جمله درباره همکاریها در حوزه انرژی تصمیماتی اتخاذ و مقرر شد این همکاریها با قوت ادامه پیدا کند. همچنین در حوزه همکاریهای تجاری و اقتصادی، با موافقت دو کشور رسیدن حجم مبادلات به 10 میلیارد دلار در گام اول هدفگذاری شد.
رئیسی با بیان اینکه در دیدارهایی که با فعالان اقتصادی پاکستانی داشتیم آنها مصمم بودند کار را به نحوی دنبال کنند که در زمان کوتاهی به حجم تجارت 10 میلیارد دلاری برسیم، تصریح کرد: در حوزه کار فرهنگی نیز به دلیل قرابتهای فرهنگی و ارتباطات همسایگی قلبی و قبلی تصمیمات خوبی اتخاذ شد و در مجموع آنچه ضرورت داشت میان دو کشور در جلوه اسناد همکاری متجلی شود، انجام شد. همچنین در مذاکرات صورت گرفته با مسئولان عالی دو ایالت پنجاب و سند نیز که همکاریهای فرهنگی و اقتصادی زیادی با ایران دارند، توافق شد موانع گسترش همکاریها رفع و کار با قوت دنبال شود.
رئیسجمهور همچنین در پاسخ به این سؤال که با توجه به شرایط منطقه، تحولات اخیر و نیز مسئله غزه نَفس برگزاری این سفر چه دستاوردهایی داشت؟ گفت: این سفر از قبل برنامهریزی شده بود، اما انجام آن در این مقطع نشاندهنده اقتدار، عزت و عزم جمهوری اسلامی برای توسعه روابط با همسایگان و کشورهای همسو و مستقل بود. منطقه و جهان این پیام را از این سفر دریافت کردند که جمهوری اسلامی ایران کشور قدرتمندی است که هم میتواند از جایگاه اقتدار و عزت سخن خود را با دشمنان بیان کند و هم ارتباط خود را با دوستان تداوم و تحکیم بخشد.