حمله به سایت اس ۳۰۰ اصفهان؛ از ادعا تا واقعیت تصاویر ماهوارهای چه میگوید؟
در نخستین ساعات بامداد روز جمعه ۳۱ فروردینماه، شهر اصفهان و محدوده پایگاه شکاری شهید بابایی شاهد فعال شدن پدافند هوائی بود، اتفاقی که به سرعت انتشار تصاویر آن در فضای مجازی منتشر شد که با توجه به تنشهای جاری در منطقه و پاسخ موشکی و پهپادی جمهوری اسلامی ایران به حمله رژیم صهیونیستی به بخش کنسولی سفارت ایران در دمشق موجب به راه افتادن موجی از حدس و گمانها مبنی بر حمله رژیم صهیونیستی به اهدافی در خاک ایران و به طور مشخص در اصفهان شد.
به گزارش ایرنا، در همان ساعات ابتدائی برخی منابع فعال شدن پدافند هوائی را به دلیل مقابله با چند «ریزپرنده» عنوان کردند که به دنبال آسیب رساندن به اجزای سامانه پدافندی 300 S مستقر در منطقه اصفهان بودهاند که ریزپرندهها توسط پدافند هوائی منهدم شده است. ظهر همان روز ارشد نظامی ارتش در استان اصفهان در حالی که در کنار یک دستگاه رادار پدافندی با خبرنگار صداوسیما مصاحبه میکرد، دلیل فعال شدن پدافند هوائی در اصفهان را برای مقابله با «اشیاء مشکوک» عنوان کرد.
در چنین شرایطی برابر حوادث مشابه در گذشته، این تصاویر ماهوارهای هستند که میتوانند برآورد درستی از اتفاق رخ داده را در اختیار ناظران قرار دهند و بر همین اساس، نخستین تصویر ماهوارهای که تصویری از نوع SAR بود حوالی غروب روز جمعه ۳۱ فروردین منتشر شد.
واژه SAR مخفف Synthetic Aperture Radar به معنای رادار دهانه مصنوعی است که برخلاف تصاویر ماهوارهای معمول که با استفاده از لنزهای اپتیکی تصویربرداری میکنند، با استفاده از فناوری رادار یعنی فناوری ارسال و دریافت امواج، کار تصویربرداری را انجام میدهد، با این حال تصویری که با ماهوارههای SAR گرفته میشود رنگی نیست اما از دقت قابل توجهی برخوردار است.
تصویر SAR تهیه شده از پایگاه هوائی اصفهان که توسط شرکت Umbra Space گرفته شده و توسط CNN منتشر شده بود، با وجود آنکه جابهجایی در برخی اجزاء سامانه 300 S مستقر در اصفهان را نشان میداد، با این حال خسارت و آسیب رسیدن به این سایت را تایید نمیکرد، موضوعی که مورد اذعان CNN نیز قرار گرفت و این رسانه آمریکایی اعلام کرد که خسارت گستردهای در این تصاویر دیده نمیشود.
پس از انتشار این تصاویر که جزئیات زیادی را در اختیار ناظران قرار نمیداد، تصویر بعدی توسط شرکت Planet Lab منتشر شد که در این تصویر نیز با وجود آنکه کیفیت و دقت آن چندان چشمگیر نبود، اما وجود یک لکه تیره در محل استقرار سامانه 300 S در اصفهان که به طور مشخص مربوط به نقطه استقرار رادار کنترل آتش N6E2-۳۰ ملقب به Tombstone این سامانه است، شک و گمانها نسبت به وقوع یک رخداد مشابه سوختگی و یا آتش گرفتن در این موقعیت را تشدید میکرد.
انتشار تصاویر با دقت و کیفیت بیشتر ظرف روزهای گذشته، امکان ارزیابی بیشتری از محل مورد نظر را فراهم کرده است. گرچه برخی از رسانههای ضدایرانی مدعی آثار سوختگی و انفجار در رادار مورد اشاره هستند، اما ارزیابی این تصاویر به صورت دقیق نشان میدهد آنچه که از آن تحت عنوان آثار انفجار و سوختگی یاد میشود، در حقیقت سایه سامانه راداری N6E2-۳۰ است که روی زمین افتاده و از آن تحت عنوان اثر انفجار یاد میشود.
نهایتا دوشنبه شب تصویر ماهوارهای دیگری هم که توسط شرکت Planet Lab تهیه شده و توسط خبرگزاری آسوشیتدپرس منتشر شده است، حاکی از آن است که صدمه و یا رد انفجار و تخریبی در سایت 300 S پایگاه اصفهان و رادارهای آن دیده نمیشود.
انتشار تصاویر ماهوارهای از سایت 300 S اصفهان و عدم وجود آثار تخریب در حالی است که طی روزهای گذشته موضوع مقابله با اشیاء مشکوک در این محدوده و همزمان کشف چند بوستر موشک بالستیک هواپرتاب در خاک عراق، دستمایه عملیات رسانهای گستردهای مبنی بر حمله مستقیم رژیم صهیونیستی به خاک ایران شد. رسانههای غربی و صهیونیستی با استناد به بوسترهای موشکهای بالستیک هواپرتاب کشف شده در عراق و فعالیت پدافند هوائی در اصفهان، اینگونه نتیجهگیری کردهاند که رژیم صهیونیستی با استفاده از موشک بالستیک هواپرتاب حملهای را به سایت 300 S در اصفهان انجام داده است.
این موضوع در حالی است که موشکهای بالستیک به دلیل استفاده از سرجنگیهایی با وزن قابل توجه و همچنین انرژی جنبشی زیاد در هنگام اصابت، حجم تخریب، سوختگی و خرابی قابل توجهی را برجای میگذارند. موضوعی که دستکم اگر رخ داده بود، میبایست در تصاویر ماهوارهای به خوبی قابل کشف و دیدن باشد در حالی که هیچ آثاری از چنین اصابتی در تصاویر ماهوارهای سایت 300 S اصفهان دیده نمیشود.