رفتار تبعیضآمیز غرب در جنگهای اسرائیل و اوکراین صدای اعتراض زلنسکی را درآورد
«ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین با انتقاد از عدم توجه کشورهای غربی به ارسال کمک به کیف گفت اوکراین نیز مانند اسرائیل به کمک نیاز دارد.
بعد از شروع جنگ غزه با توجه به اولویتی که حمایت از رژیم صهیونیستی برای اروپا و آمریکا دارد حمایت از اوکراین در مقابل روسیه اهمیت خود را از دست داده و به مسئلهای ثانوی در کنار حمایت از اسرائیل تبدیل شده است. عدم حمایت کافی از اوکراین موقعیت کیف را به شدت در مقابل روسیه تضعیف کرده است. طی ماههای گذشته با برهم خوردن موازنه به نفع روسیه و به ضرر اوکراین کارشناسان، رسانهها و مقامات غربی بارها درباره شکست اوکراین در جنگ با روسیه هشدار دادهاند. هفته گذشته وزرای خارجی فرانسه و انگلیس با انتشار مقالهای مشترک در روزنامه تلگراف با هشدار در همین زمینه خواستار تسلیح بیشتر کیف شدند. زلنسکی از ضد حمله جدید در تابستان سخن گفته است اما کارشناسان باور کمی به موفقیت این ضد حمله دارند. فرماندهان میدانی ارتش اوکراین هم از وخامت اوضاع خبر میدهند. همزمان روز یکشنبه خبرگزاری آمریکایی بلومبرگ در گزارشی از قول یک مقام آمریکایی نوشت ارتش اوکراین در آستانه فروپاشی قرار دارد.
عدم حمایت کافی از اوکراین کار را به جایی رسانده است که زلنسکی زبان به گلایه گشوده و با مشابهتسازی بین اوکراین و اسرائیل خواستار توجه بیشتر غرب به کیف شده است. به گزارش ایرنا رئیسجمهور اوکراین در سخنرانی ویدئویی شبانه خود در این باره مدعی شد: «جهان شاهد بود که اسرائیل در دفاع از خود تنها نبود و تهدیدهای موجود در آسمان توسط متحدانش نابود شدند.» زلنسکی گفت: «زمانی که اوکراین میگوید متحدان نمیتوانند چشمان خود را بر موشکها و پهپادهای روسیه ببندند، به این معنی است که باید با قدرت اقدام و عمل کرد.» طبق گزارش راشا تودی، رئیسجمهور اوکراین خطاب به ملت کشورش عنوان کرد: «وضعیت خط مقدم در حین جنگ همیشه دشوار بوده است اما این روزها و به خصوص در مناطق دونتسک، وضعیت دشوارتر میشود.»
ولادیمیر زلنسکی گفته است که با ادامه و تشدید حملات روسیه به خاک این کشور دیگر زمانی برای تلف کردن «وقت» باقی نمانده است. وی به اقدامات نظامی روسیه در خاک این کشور اشاره و عنوان کرد که در جریان هفته گذشته بیش از 130 پهپاد، بیش از 80 موشک روسی و نزدیک به 700 بمب هوائی هدایت شونده علیه اوکراین استفاده شد. زلنسکی در انتقاد از عدم اقدام مؤثر متحدانش برای حمایت از اوکراین عنوان کرد: حرف زدن به تنهائی از آسمان اوکراین محافظت نمیکند. فکر کردن به تنهائی تولید موشک و پهپادها را محدود نمیسازد. به گزارش ایسنا، اظهارات اخیر «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین بازتاب پیام اخیر «الکساندر سیرسکی» فرمانده کل نیروهای مسلح اوکراین را به دنبال داشته است؛ فرمانده اوکراینی که در پیامرسان تلگرام اذعان کرد وضعیت جبهه شرقی در روزهای اخیر «به طرز چشمگیری دشوار و بدتر شده است.» او ضمن انتقاد از کمکهای نظامی «محدود» واشنگتن به کییف تاکید کرد: «غرب به درخواستهای اوکراین برای بودجه بیشتر گوش نمیدهد.»
انتقاد بورل از غرب
همزمان مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز طی اظهاراتی خواستار کمک بیشتر به اوکراین شد. «جوزپ بورل» در وبلاگ خود درباره افزایش امنیت اروپا گفت: ما در ماههای اخیر پیشرفتهای مهمی داشتهایم، اما هنوز در ارسال مهمات کافی برای حمایت از اوکراین با مشکل مواجه هستیم. علاوهبر این، ما با چالشهای کیفی قابل توجهی در فناوریهای نظامی جدید مانند هواپیماهای بدون سرنشین یا هوش مصنوعی روبهرو هستیم. به گزارش ایسنا وی گفت فقدان اتحاد میان کشورهای اتحادیه اروپا در جهان غرب و همچنین در بسیاری از کشورهای آفریقایی، آمریکای لاتین و آسیا گران تمام شده است. «جوزپ بورل» عنوان کرد شکست سیاست خارجی اتحادیه اروپا، تمام جهان را در مقابل غرب قرار داده است. بورل تاکید کرد که «تفاوت در واکنش ما به جنگهای اوکراین و فلسطین، بهطور گسترده توسط تبلیغات روسیه مورد استفاده قرار گرفته است.»
موضع دوگانه ماکرون
خبر دیگر این که در حالی که رئیسجمهور فرانسه مرتبا بر لزوم اتخاذ موضع سختگیرانه در قبال روسیه و تداوم حمایتها از اوکراین تاکید دارد اما با وجود تحریمهای ضد روسی همچنان به واردات بالای گاز مایع از این کشور ادامه میدهد. به گزارش تسنیم روزنامه «برلینر سایتونگ» در مطلبی با اشاره به بازی دوگانه امانوئل ماکرون در همین زمینه نوشته است: درست در همان ابتدای حمله روسیه به اوکراین، امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه در کنار اوکراین قرار گرفت. اما در حالی که فرانسه هنوز با صدای بلند به حمله نظامی روسیه اعتراض میکند، واردات گاز طبیعی مایع روسیه (LNG) به این کشور در حال افزایش است.
بر اساس این گزارش این آمار از آخرین دادههای مرکز تحقیقات انرژی و هوای پاک به دست آمده است. بر این اساس در سه ماه اول سال جاری میلادی، فرانسه بیش از هر عضو اتحادیه اروپا گاز طبیعی مایع روسیه را نسبت به سال گذشته وارد کرده است. گفته میشود از ابتدای سال میلادی جاری، فرانسه در مجموع حدود 600 میلیون یورو به روسیه برای این منظور پرداخت کرده است. یک دیپلمات اتحادیه اروپا که نامش فاش نشده است در این باره به پولیتیکو گفت: این طور نمیشود که فرانسه از یکسو موضع سختی علیه روسیه اتخاذ کرد و از سوی دیگر مبالغ هنگفتی برای گاز روسیه پرداخت کند. رشد تجارت گاز فرانسه با روسیه در حالی صورت میگیرد که مکرون در هفتههای اخیر موضع سختتری در حمایت از اوکراین اتخاذ کرده است.
در ادامه این مطلب آمده است: اما فرانسه تنها کشوری نیست که از الانجی روسیه صرف نظر نمیکند. دادههای حملونقل نشان میدهد که حداقل 9 کشور اتحادیه اروپا همچنان به این تجارت با روسیه ادامه میدهند. اگرچه الانجی روسیه در سال 2024 تنها پنج درصد از مصرف گاز اتحادیه اروپا را به خود اختصاص داد، اعضای اتحادیه اروپا بیش از 8 میلیارد یورو برای این صادرات به روسیه پرداخت کردند. بر این اساس فرانسه هم در حجم واردات مطلق در سال جاری، در مجموع 1.5 میلیون تن و هم در افزایش خرید نسبت به مدت مشابه سال گذشته، پیشتاز است. پس از فرانسه، بزرگترین خریداران الانجی روسیه در اتحادیه اروپا بلژیک، اسپانیا و هلند هستند. همه آنها اعلام کردهاند که میخواهند این خرید را البته با همکاری نزدیک کاهش دهند.