kayhan.ir

کد خبر: ۲۸۶۰۷۶
تاریخ انتشار : ۲۴ فروردين ۱۴۰۳ - ۲۲:۰۳
با تقدیر از بانک مرکزی صورت گرفت

تأمین مطلوب ارز واردات به روایت 4 وزیر دولت

وزرای صمت، جهاد کشاورزی، بهداشت و اقتصاد در اظهارنظرهای جداگانه‌ای از عملکرد بانک مرکزی در تامین ارز واردات دارو، مواد اولیه، کالاهای اساسی و ضروری کشور تقدیر کردند.




به گزارش ایرنا، عباس علی‌آبادی؛ وزیر صمت در ارتباط با این موضوع گفت: از جمله فعالیت‌های موفق دولت، تحقق سیاست‌های دولت در متنوع‌سازی سبد صادراتی کشور؛ تامین ارز مورد نیاز طرح‌های توسعه شرکت ملی صنایع مس ایران با هدف افزایش صادرات این محصول به چهار میلیارد دلار در سال برنامه‌ریزی شده بود.
محمدعلی نیکبخت؛ وزیر جهادکشاورزی هم در رابطه با اقدامات بانک مرکزی در حوزه وزارت کشاورزی اعلام کرد: تسهیل تخصیص و تامین ارز ترجیحی برای واردات کالاهای اساسی به بیش از ۱۴ میلیارد در سال گذشته و ادامه تامین در سال جاری با پشتوانه قوی بانک مرکزی صورت خواهد گرفت.
بهرام عین‌اللهی؛ وزیر بهداشت نیز گفت: تامین و تخصیص چهار میلیارد و 350 میلیون دلار برای واردات دارو و تجهیزات پزشکی در سال گذشته که رشد حدود ۳۰ درصدی نسبت به رقم هدف در سال ۱۴۰۲ دارد. تامین ارز دارو امسال هم با قدرت ادامه دارد و وزارت بهداشت مشکلی در تأمین ارز نخواهد داشت.
  وضعیت مطلوب عوامل تأثیرگذار بر نرخ ارز
به گزارش ایسنا، سید احسان خاندوزی؛ وزیر امور اقتصادی و دارایی اظهار کرد: سه عامل اصلی که بر نرخ ارز تأثیر می‌گذارد شامل نرخ رشد نقدینگی، تراز تجاری و نرخ رشد اقتصادی هستند که آمارها نشان می‌دهند که وضعیت این عوامل بنیادی در طول سال گذشته مناسب بوده است. وی ادامه داد: علاوه‌بر کاهش نرخ رشد ‎نقدینگی از کانال ۴۲ درصد در مهرماه ۱۴۰۰ به کانال ۲۴ درصد در پایان اسفند ۱۴۰۲، رشد متغیر مهم ‎پایه پولی نیز از ۴۵ درصد ابتدای سال ۱۴۰۲ با ۱۵ و چهار دهم درصد کاهش به ۲۹ و شش دهم درصد در بهمن‌ماه این سال
 رسید.
وزیر اقتصاد اظهار کرد: بانک مرکزی برای سال جاری نیز نرخ هدف‌گذاری رشد نقدینگی به طور متوسط ۲۳ درصد با امکان تغییر در یک بازه مثبت و منفی دو درصد و نرخ تورم نقطه به نقطه شاخص بهای مصرف‌کننده در پایان سال نیز در کانال ۲۰ درصد تعیین شده است. موفقیت در مهار و ‎کنترل تورم در سطوح پایین و پایدار از مهم‌ترین الزامات موضوع هدایت نقدینگی به سمت فعالیت‌های تولیدی و مولد است.
  تامین همه نیاز ارزی تجار به نرخ نیما
با وجود تامین ارز وارداتی همه فعالان اقتصادی، افزایش قیمت کالا‌ها به بهانه افزایش نرخ ارز غیررسمی، توجیه‌پذیر نیست و حاکی از وجود اراده‌های سیاسی‌کارانه است. به گزارش خبرگزاری فارس، «محمد‌حسین روشنک»؛ رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و تاجیکستان با بیان اینکه کنترل بازار ارز و متغیر‌های پولی با تلاش متولیان ارزی کشور خوب پیش می‌رود، تاکید کرد: همه نیاز ارزی تجار به نرخ نیما تامین می‌شود و هر کالایی که از گمرک به صورت قانونی ترخیص شده‌، با ارز نیمایی و ترجیحی بوده است. بنابراین افزایش قیمت کالا‌ها به بهانه افزایش نرخ ارز غیررسمی توجیه‌پذیر نیست؛ چون بانک مرکزی نیاز واردکنندگان را به قیمت تثبیت‌شده پاسخ داده است و‌ دستگاه‌های مربوطه و ناظر باید در این رابطه پیگیری‌های لازم را انجام دهند.
  ضرورت برخورد قضائی و تلاش رسانه‌ای
در شرایطی که همه کشورها به ذخیره طلا روی آورده و دلارزدایی می‌کنند و از طرفی بیش از 70 درصد تولید ناخالص داخلی بر اساس قیمت اسمی، به داخل مربوط بوده و به صادرات ربطی ندارد عده‌ای در داخل و بیرون دولت همچنان بر حاکمیت دلار بر اقتصاد کشور اصرار دارند و از ارزش پول ملی می‌کاهند. ضمن اینکه بدون کارسازی عده‌ای و برخی جریانات سیاسی در داخل و حتی درون دولت، خبرسازی کانال‌های مجازی خارج از کشور بر بازار ارز تاثیر زیادی ندارد. 
نهادهای نظارتی و قضائی، باید برای شکستن این اراده‌ها ورود کنند زیرا بانک مرکزی همه نیاز ارزیِ واردات را با ارزی نیمایی و ترجیحی تأمین کرده است. البته طرفداران بازگشت ثبات به بازار ارز هم باید با رویکرد ایجابی در فضای مجازی و رسانه‌های رسمی، تکاپوی رسانه‌های ضدثبات را خنثی کنند.
در چنین شرایطی، برخی نمایندگان مجلس اخیرا با اظهارات متعدد و بدون مبنای علمی و عملی درباره وضعیت اقتصادی و نرخ ارز باعث تشدید ناخواسته التهابات در بازار ارز می‌شوند. این در حالی است که این اظهارات می‌تواند بر این بازار اثر منفی گذاشته و التهابات ارزی را افزایش دهد.
به گزارش خبرگزاری برنا، از جمله ذبیح‌الله اعظمی ساردویی؛ عضو کمیسیون کشاورزی و نماینده جیرفت یک از آنان است. وی درخصوص نوسانات ارزی چند روز گذشته گفت: «شاهد دلاری هستیم که افسارگسیخته شده و از مرز ۶۴ هزار تومان عبور کرده است. فکر می‌کنم تا پایان سال به ۸۰ هزار تومان و در حالت بدبینانه امکان دارد به ۱۰۰ هزار تومان نیز برسد.» همچنین یحیی ابراهیمی؛ عضو کمیسیون کشاورزی و نماینده دلفان در مجلس نیز در شرایطی که قیمت دلار در بازار آزاد روند کاهشی گرفته بود اعلام کرد که «قیمت دلار به حدود ۶۵ هزار تومان رسیده است و اگر روند این باشد طی چند ماه آینده باید منتظر دلار ۱۰۰ هزار تومانی
 باشیم!»
  نرخ ارز بازار غیررسمی زودگذر است
همان‌طور که پیش‌بینی می‌شد نوسانات کوتاه‌مدت نرخ دلار غیررسمی پس از اقدامات جدید بانک مرکزی روند کاهشی به خود گرفته است و احتمال کاهش بیشتر آن نیز وجود دارد. محمدرضا فرزین؛ رئیس کل بانک مرکزی هم به‌تازگی تاکید کرده است که نرخ ارز بازار غیررسمی زودگذر است.
وی افزود: نوسان در بازار بین‌المللی فلزات و نرخ ارز ناشی از هراس از تحولات سیاسی طی ۵۰ روز اخیر آغاز شده است. این نوسانات در ایران، بازار غیر رسمی که عمدتا تامین‌کننده نیاز بازار قاچاق و خروج سرمایه است را متاثر کرده ‌اما نرخ تامین ارز مورد نیاز کالا‌های اساسی تثبیت شده است. هیچ واردات قانونی با نرخ ارز ۶۰ هزار تومانی انجام نشده است ارز مورد نیاز تمامی کالا‌های قانونی از سوی بانک مرکزی تامین می‌شود.
 همچنین بانک مرکزی، آمادگی خود را برای تامین نیاز ارزی کالا‌های اساسی با نرخ 28 هزار و 500 تومان و برای سایر کالا‌ها با نرخ ارز نیمایی اعلام کرده است.  با توجه به شرایط اقتصادی مناسب کشور و عوامل بنیادی تاثیرگذار بر نرخ ارز از جمله نرخ رشد نقدینگی، تراز تجارت خارجی و میزان صادرات و واردات کشور در کنار رشد اقتصادی پنج و چهار دهم درصدی بیانگر وضعیت مناسب ارزی کشور است.