آمریکا در راه مهار تورم به رکود دچار میشود
دو اقتصاددان آمریکایی هشدار دادند که بانک مرکزی آمریکا احتمالا پس از آنکه دریابد افزایش نرخ بهره در مهار تورم اثرگذار نبوده، چارهای جز ایجاد رکود ندارد.
به گزارش پایگاه خبری بیزنس اینسایدر، «ایان لینگن»؛ اقتصاددان آمریکایی و به عنوان یکی از اعضای ارشد بانک سرمایهگذاری «بیاماُ» در گفتوگویی با شبکه تلویزیونی بلومبرگ تصریح کرد: آخرین گزارش تورمی فدرال رزرو (بانک مرکزی ایالات متحده) نشان میدهد که آمریکا ممکن است در مسیر رکود باشد و این وضعیت احتمالا توسط فدرال رزرو ایجاد میشود. اگر ما همچنان به نرخ تورم در این سطح ادامه دهیم فدرال رزرو چارهای جز ایجاد رکود ندارد. خطر وقوع رکود احتمالا پس از آن رخ میدهد که بانک مرکزی ایالات متحده دریابد نرخ بهره کنونی پنج و 25 صدم تا 5.5 درصدی به اندازه کافی در مهار تورم اثرگذار نبوده است.
اظهارات این اقتصاددان به ویژه پس از هشدارهای اخیر مبنی بر اینکه فدرال رزرو ممکن است تحت فشار، نرخ بهره را بار دیگر افزایش دهد مورد توجه قرار گرفته است. نظرات این کارشناس اقتصادی پس از آن منتشر میشود که شاخص قیمت مصرفکننده در ماه مارس (اسفند و فروردین) که روز چهارشنبه منتشر شد بیش از حد انتظار و حاکی از افزایش سه و نیم درصدی بود. این امر برخلاف پیشبینیهای بازار مبنی بر چرخش فدرال رزرو برای معکوس کردن روند رشد نرخ بهره است.
«فرانسیس دونالد»؛ اقتصاددان ارشد «شرکت مالی مینولایف» مستقر در آمریکا نیز در این گفتوگو ضمن تأیید گفتههای لینگن هشدار داد: اکنون وضعیت به گونهای است که ما در حال افزایش شانس رویدادهای بد هستیم.
«محمد العریان»؛ اقتصاددان برجسته شرکت مالی- سرمایهگذاری پیمکو مستقر در آمریکا نیز پیش از این هشدار داده بود که اگر فدرال رزرو بخواهد به تورم دو درصد برسد سیاست نرخ بهره باید سالها بدون تغییر باقی بماند.
افزایش تورم بخش انرژی آمریکا
همچنین به گزارش ایسنا، دادههای اداره آمار کار آمریکا نشان داد قیمت انرژی که شامل برق، بنزین، نفت کوره و سایر محصولات و خدمات مرتبط به نفت و برق است، در مارس به میزان ۱.۱ درصد افزایش یافت در حالی که شاخص قیمت مصرفکننده، چهار دهم درصد رشد داشت.
قیمت انرژی در ۱۲ ماه گذشته، دو و یک دهم درصد افزایش داشت که کمتر از رشد سه و نیم درصدی تورم کلی بود. قیمت بنزین در یک سال گذشته، یک و سه دهم درصد و قیمت برق، پنج درصد افزایش داشت.
افزایش سریع تقاضای بخش تولید و پردازش انرژیبر، همراه با تاخیرهای طولانی برای توسعه شبکههای برق آمریکا با تامین منابع نیروی تجدیدپذیر و خطوط انتقال، به روند افزایش هزینههای برق این کشور شتاب بخشیده است. بر اساس گزارش رویترز، قیمت بنزین با افزایش قیمت نفت و روند کندتر پالایش نفت آمریکا که به محدودتر شدن عرضه سوخت منجر شده، بالا رفته است.
افزایش نرخ بیکاری در آمریکا
بر اساس گزارش وزارت کار آمریکا، ایالت کالیفرنیا شاهد افزایش درخواستها برای مزایای بیکاری در هفته منتهی به ۳۰ مارس (۱۱ فروردین) بوده و همین امر زنگ خطر را در این حوزه به صدا درآورده است. مطابق آمار موجود، این ایالت با تعداد مطالبات بیکاری 2147 با بیشترین رقم بیکاری روبهرو است و دو ایالت پنسیلوانیا با 1913 و آیووا با 1383 مورد درخواست برای دریافت مزایای بیکاری در رتبههای بعدی قرار دارد.
اداره آمار کار ایالات متحده گزارش داده است که کالیفرنیا در ماه فوریه (۱۳ بهمن تا ۱۰ اسفند)، با نرخ بیکاری پنج و سه دهم درصدی روبهرو بوده که بالاترین نرخ بیکاری در کشور بوده و نسبت به ژانویه (۱۲ دی تا ۱۲ بهمن) پنج و دو دهم درصد افزایش داشته است. نرخ بیکاری در طول مدت مشابه در سطح کشور سه و 9 دهم درصد بوده است.
مطابق گزارش اداره اشتغال ایالتی کالیفرنیا، کاهش شغل به ویژه در بخش ساخت و ساز چشمگیر بوده است به گونهای که 9600 شغل از بین رفته. گفته میشود این بخش تحت تاثیر اختلالات ناشی از طوفانهای متعددی است که در طول ماه فوریه منطقه را درنوردیده است.