kayhan.ir

کد خبر: ۲۸۵۶۸۴
تاریخ انتشار : ۱۷ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۸:۲۲
بانک جهانی اعلام کرد

کاهش 48 واحد درصدی نرخ تورم غذا در ایران

 
 
 
 
بانک جهانی در گزارش جدید خود از امنیت غذایی اعلام کرد ایران در یک‌سال توانست تورم مواد غذایی را ۴۸ واحد درصد کاهش دهد.
به گزارش ایرنا، بانک جهانی در گزارش جدید خود از امنیت غذایی در جهان اعلام کرد که تورم مواد غذایی در ایران در مارس ۲۰۲۳ حدود ۷۹ و نیم درصد بود که در فوریه ۲۰۲۴ با کاهش ۴۸ واحد درصدی به ۳۱ و دو دهم درصد رسیده است و ایران در زمره کشورهای موفق در کاهش تورم غذا قرار گرفته است. کاهش نرخ تورم به معنای ارزان شدن نیست بلکه به معنای کاهش سرعت افزایش قیمت‌هاست.
بر اساس این گزارش، در میان کشورهای دنیا، آرژانتین رکورددار نرخ تورم مواد غذایی است و در ماه فوریه ۲۰۲۴ برابر با ۳۰۳ درصد و بیشتر از هر کشور دیگر بوده است. لبنان با تورم مواد غذایی ۱۰۳ درصدی و زیمبابوه با تورم ۸۴ درصدی به ترتیب در رتبه‌های دوم و سوم از این نظر قرار داشته‌اند. ترکیه با تورم ۷۱ درصدی در رتبه چهارم و ونزوئلا با تورم ۶۱ درصدی در رتبه پنجم از این نظر قرار گرفته‌اند. مصر با ۵۱ درصد، سیرالئون و میانمار با ۵۰ درصد،‌ ‌فلسطین با ۴۲ درصد و نیجریه با ۳۸ درصد در رتبه‌های ششم تا دهم از این نظر قرار گرفته‌اند.
در ۱۰ کشوری که بالاترین تورم غذا در جهان را دارند کشورهای منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا از جمله لبنان، ترکیه، مصر و فلسطین حضور دارند. علت تورم در فلسطین، حمله رژیم غاصب صهیونیستی به غزه است. اما در حالی که تورم غذا در لبنان و مصر در یک‌سال گذشته کاهشی بوده، در ترکیه همچنان افزایشی مانده و این کشور از این لحاظ، رکورددار مانده است.
کاهش نرخ تورم نقطه به نقطه
نرخ تورم تولید در سال ۱۴۰۲ همچون سال پیش از آن کاهش یافته به طوری که تورم نقطه به نقطه که در اردیبهشت ۱۴۰۰ به ۱۰۳ و یک دهم درصد رسیده بود در پایان اسفند ۱۴۰۲ به ۲۴ و نیم درصد یعنی به کمتر از یک چهارم قله تاریخی ماه‌های پایانی دولت گذشته رسید.
محمدرضا فرزین؛ رئیس کل بانک مرکزی به تازگی در گفت‌و‌گویی با تشریح بسته سیاستی «تثبیت اقتصادی» که بانک مرکزی از دی‌ماه ۱۴۰۱ تاکنون اجرا کرده، به آثار این سیاست در حوزه‌های مختلف از جمله تورم تولیدکننده اشاره و آخرین ارقام این شاخص را ارائه کرد.
او در تشریح روند تورم تولیدکننده در سال گذشته گفت: 
بر اساس محاسبات بانک مرکزی، نرخ تورم نقطه به نقطه شاخص بهای تولیدکننده از 40 و هفت دهم درصد در فروردین ماه سال ۱۴۰۲ با 16 و دو دهم واحد درصد کاهش به 24 و نیم درصد در پایان این سال رسید و نرخ تورم 12 ماهه شاخص بهای تولیدکننده هم با پنج و یک دهم واحد درصد کاهش از ۳۷ و سه دهم درصد در ابتدای سال گذشته به 32 و شش دهم درصد در پایان سال رسید.
آمارهای بانک مرکزی نشان می‌دهد تورم تولید در نیمه نخست سال ۱۴۰۰ به رکوردهای تاریخی و بی‌سابقه‌ای رسید تا جایی که برای اولین‌بار در تاریخ، بخش تولید تورم سه رقمی را تجربه کرد. آمارهای بانک مرکزی نشان می‌دهد تورم نقطه به نقطه تولیدکننده در اردیبهشت ۱۴۰۰ به قله تاریخی ۱۰۳ و یک دهم درصد رسید. 
همچنین تورم سالانه تولیدکننده هم در شهریور همان سال به رقم بی‌سابقه ۸۲ و شش دهم درصد افزایش یافت. در ادبیات رایج علم اقتصاد، تورم تولیدکننده پس از مدتی وقفه تاثیر مستقیمی بر تورم مصرف‌کننده دارد؛ چرا که هرگونه تحول در قیمت مواد اولیه تولید، پس از تولید محصول و ورود آن به بازار مصرف، به مصرف‌کننده نهائی منتقل شده و اثر خود را بر تورم مصرف‌کننده منتقل می‌کند.