ضرورت برخورد قاطعانه با گروههای قیمت ساز ارز
یک کارشناس اقتصادی ضمن تشریح عوامل افزایش نرخ ارز و اقدامات مناسب برای کنترل این بازار گفت: دولت باید با شناسایی گروههای مافیایی ارز و شبکههای بازارساز قاطعانه برخورد و نهادهای نظارتی به این ماجرا ورود کنند.
«آلبرت بغزیان» استاد دانشگاه تهران در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به دلایل افزایش نرخ ارز در مدت اخیر گفت: نزدیک شدن به پایان سال یکی از عواملی است که برخی متقاضی ارز دولتی شوند و علاوهبر اینکه اخیرا ارز مسافرتی دو برابر شد، اما از آنجا که تعداد مسافران سفرهای خارجی چشمگیر نیست، نمیتوان انتظار داشت که افزایش میزان ارز مسافرتی باعث کنترل نرخ بازار ارز شود.
وی افزود: مورد دیگر به شرایط اقتصادی و وضعیت تحریمی در کشور باز میگردد. در شرایط تحریمی شاهد تورم و مشکلات اقتصادی هستیم. علاوهبر این قوت گرفتن حضور جمهوریخواهان به ویژه ترامپ نیز مزید بر علت شده و باعث شد که روند افزایش نرخ دلار، صعودی شود.
این استاد دانشگاه، در ادامه به حضور بازارسازها در بازار ارز اشاره و اظهار کرد: برخی از بازارسازها شرایط را به نحوی پیش بردند که روند نرخ ارز کاهش نداشته و مسیر افزایشی را طی کند. با این حال، بانک مرکزی تصمیم مناسبی اتخاذ کرد و نرخ ارز نیمایی را با توجه به افزایش بازار آزاد، افزایش نداد، اما دولت باید با شناسایی و گروههای مافیایی ارز و شبکههای بازارساز و همچنین با بانکهایی که دارای ناترازی هستند و شفافیت ندارند نیز قاطعانه برخورد کند.
به گفته وی نهادهای نظارتی و اجرائی هم مشخص کنند که چه کسانی عوامل دخالت در بازار هستند و با بازارسازی باعث نوسان نرخ ارز میشوند.
انتشار اوراق نباید مقطعی و موقت باشد
این استاد دانشگاه افزود: اگر هدف کنترل نرخ ارز، حرکت نقدینگی به سمت سرمایهگذاریهای داخلی باشد، باید انتشار اوراق، روندی طولانی مدت داشته باشد. چراکه بانکها نیز باید سود بالای ۳۰ درصد کسب کنند تا بتوانند هزینه سود ۳۰ درصدی به سپردهگذاران اوراق را پرداخت کنند. در غیر این صورت بانکها مجبور میشوند این اوراق را به دولت فروخته و به پشتوانه بانک مرکزی بتوانند سود سپردهگذاران را پرداخت کنند.
بغزیان به اثرات و انتظارت از نرخ بهره در جامعه اشاره و اظهار کرد: از جهت تقویت و تثبیت روند سرمایهگذاری در بخش اوراق این اقدام مثبت است، اما باید به این نکته توجه داشت که انتشار اوراق با سود 30 درصد میتواند پایه سود 30 درصدی را بر بخشهای دیگر اقتصاد به همراه داشته باشد. به بیان دیگر انتظار جامعه در بخشهای دیگر برای سود و سرمایهگذاری افزایش مییابد.
بغزیان با اشاره به لزوم پاسخگویی نهادها و دستگاههای مسئول و متولی کنترل نرخ ارز خاطر نشان کرد: باید مشخص شود که دقیقا کدام بخش یا دستگاه متولی کنترل نرخ ارز و مهار آن است و وظایف میان چند دستگاه تقسیم نشود.
دولت بر بازار آزاد ارز تسلط کامل دارد
«یحیی آل اسحاق» رئیس اتاق بازرگانی ایران و عراق هم به خبرگزاری تسنیم گفت: ارز نیز چون کالاهای دیگر تابع نوسانات عرضه و تقاضا است. عمده تقاضای ارز در حوزه تامین کالاها با قیمت نیمایی ارز انجام میشود و ارز نیمایی تعادل خود را حفظ کرده است.
وی اظهارکرد: ارز اسکناس که در بازار آزاد معامله میشود، زیاد نیست که بر نظام عرضه و تقاضا تاثیر بگذارد. متقاضیان این ارز بیرونی یا سوداگران هستند یا مسافران و یا افراد غیره هستند که این عرضه با فضاسازیها نیز همراه است.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و عراق، گفت: آنچه در حال حاضر رخ داده آن است که دولت میخواهد نرخ ارز آزاد را که به صورت روانی در بازار اثر میگذارد در کانال 50 هزار تومان نگه دارد. دولت توانایی کنترل این نرخ ارز را به شکل کامل دارد. در سال آینده نیز دولت میتواند در حدی که خودش بخواهد قیمت را نگه دارد.