پیشبینی سالی سخت و سیاه برای اوکراین همزمان با ورود به سومین سال جنگ
جنگ اوکراین روز شنبه رسماً وارد سومین سال خود شد. گزارشهای منابع روسی حاکی است که سال سوم جنگ را نیز کیف با عقبنشینی آغاز کرده است. بر اساس گزارشها ارتش اوکراین پس از عقبنشینی از شهر راهبردی «آودیوکا»، روز شنبه از یک منطقه دیگر در دونباس عقبنشینی کرد. راشا تودی در این باره نوشت: سربازان اوکراینی شهرک «لاستوچکینو»، در چند کیلومتری غرب شهر راهبردی آودیوکا را که اخیراً توسط نیروهای روسی تصرف شده بود، رها کردند. به گزارش مهر همزمان چند کانال تلگرامی روسیه مدعی شدند که نیروهای روسیه وارد «لاستوچکینو» شدهاند و تصاویر تایید نشده و فیلمی از سربازان در حال اهتزاز پرچم روسیه در وسط شهرک ویران شده منتشر کردند.
پیشبینیهای ناامیدکننده
رسانههای غربی نیز تصویر بسیار تیره و تاری را از شرایط اوکراین در سومین سال شروع جنگ ترسیم میکنند. بر اساس این گزارشها اوکراین در میدان نبرد به دلیل کمبود نیرو، مهمات و همچنین سرنوشت نامعلوم کمکهای آمریکا، بیش از پیش آسیبپذیرتر شده است. خبرگزاری رویترز میگوید «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین همچنان «دوستان زیادی» دارد و میتواند با رهبران غربی درباره تضمینهای امنیتی و تحریمهای بیشتر علیه روسیه گفتوگو و رایزنی کند؛ اما این درحالی است که کمکهای آمریکا به عنوان حامی اصلی اوکراین درگیر یک بنبست شده است. رویترز نوشته است: «موقعیت اوکراین متزلزل است. روستاها و شهرها ویران شده و نیروها خسته شدهاند. مهمات آنها رو به اتمام است و موشکها و پهپادهای روسیه هر روز آنها را هدف قرار میدهد». به گزارش مهر رویترز با اشاره به ویرانی عظیم اوکراین تاکید میکند: «مقیاس ویرانی در اوکراین حیرتآور است. تحقیقات اخیر بانک جهانی نشان میدهد که بازسازی اقتصاد اوکراین میتواند نزدیک به ۵۰۰ میلیارد دلار هزینه داشته باشد. ۲ میلیون واحد مسکونی آسیب دیده یا ویران شده و نزدیک به ۶ میلیون نفر به خارج از کشور گریختهاند. همچنین این تحقیقات حاکی از ۱۵۲ میلیارد دلار خسارت به اوکراین از تاریخ ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ است.» خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز در گزارشی با اشاره به چالشهای پیشروی اوکراین و پیامدهای احتمالی در صورت شکست این کشور در جنگ مینویسد: اگر اوکراین سربازان بیشتری را استخدام نکند، خطوط دفاعی اوکراین بیش از حد در برابر حملات روسیه آسیبپذیرتر خواهد؛ به خصوص اگر این کشور حملات چندجانبه شدیدی را در امتداد خط مقدم ۱۰۰۰ کیلومتری آغاز کند. طبق آنچه قانونگذارن اوکراینی میگویند، ارتش اوکراین به طور میانگین با ۲۵ درصد کمبود نیرو مواجه است. فرماندهان اوکراین قادر نیستند به سربازان خود استراحت بدهند و روسیه هم اخیرا حجم حملاتش را افزایش داده است. ارتش اوکراین اعلام کرده که برای فاز بعدی جنگ به ۴۵۰ هزار الی ۵۰۰ هزار نیروی اضافی نیاز دارد. حتی اگر اوکراین در این خصوص موفق شود که بعید است، باز هم نمیتواند به تعداد نیروی روسیه که سه برابر است، برسد.»
نشریه آمریکایی «پولیتیکو» هم به نقل از یک شخص نزدیک به رئیسجمهور اوکراین نوشت همزمان با دومین سالگرد جنگ اوکراین و بنبست پیشآمده در ارسال کمکهای واشنگتن به کیف، حالوهوای دفتر ریاستجمهوری اوکراین مملو از «یاس و ناامیدی» است. به گزارش ایسنا، یک شخص نزدیک به «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین به نشریه پولیتیکو گفت: در هفتههای اخیر به دلیل تاخیر در ارسال کمکهای آمریکا به اوکراین، فضای حاکم در کیف و دفتر ریاستجمهوری بسیار تلخ بوده و ناامیدی قابل لمس است.
شکست سیاست تحریمی غرب
همزمان روزنامه واشنگتنپست به بهانه تحریمهای تازهای که واشنگتن علیه روسیه وضع کرده، گزارشی درباره تابآوری اقتصاد روسیه در برابر فشارهای اقتصادی غرب نوشته و در آن به شرح چگونگی مقاومت مسکو در برابر تحریمها پرداخته است. در این گزارش آمده است: آمریکا در حالی از وضع تحریمهای تازه علیه روسیه خبر داد که «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه اقتصاد این کشور را در وضعیت جنگی قرار داده و به کمک چین، آن را زنده نگه داشته است. بر اساس این گزارش باتوجهبه تابآوری روسیه در زدوخوردهای فزاینده میدانهای نبرد مالی و تجاری جهان، بعید است تحریمهای تازه آمریکا که روز جمعه اعلام شد نیز بتواند به اقتصاد روسیه ضربهای کاری بزند.
این گزارش میافزاید: با افزایش بودجه نظامی و یافتن خریداران تازهای برای جایگزینکردن مشتریهای غربی محصولات روسیه، پوتین توانسته تلاشهای آمریکا و اروپا را برای واژگونکردن اقتصاد روسیه، شکست دهد.با نزدیکشدن جنگ اوکراین به یک بنبست، چین به ناجی پوتین بدل شد. مقامات چین نفت روسیه را در حجم بیشتر و با تخفیف خریداری کرده و انبوهی از قطعات صنعتی، کالاهای تجملاتی و محصولات فناوری را به روسیه ارسال کردند. هند نیز به یکی از خریداران اصلی نفت روسیه بدل شده است.
به گزارش ایسنا در ادامه گزارش واشنگتن پست آمده است: مقامات آمریکا و برخی تحلیلگران اقتصادی بر این باورند که تحریمهای مالی و محدودیتهای صادراتی که آمریکا در نتیجه جنگ اوکراین علیه روسیه وضع کرده ادامه جنگ را برای پوتین دشوارتر و پرهزینهتر کردهاند. به گفته این افراد، تحریمها در درازمدت روسیه را فقیرتر کرده و پیشرفت این کشور را در حوزه فناوری مختل میکند. آنها همچنین باور دارند تحریمهای غرب وابستگی اقتصاد روسیه را به دولت این کشور، افزایش خواهد داد. اما این فشارهای مالی حتی کرملین را برای پایاندادن به جنگ تحت فشار نگذاشته است، چه رسد به فروپاشی اقتصادی روسیه. صندوق بینالمللی پول در ماه میلادی گذشته اعلام کرد روسیه قرار است در سال جاری نرخ رشد اقتصادی ۲.۶ درصدی را تجربه کند که نسبت به پیشبینیهای اولیه بسیار بالاتر است و حتی گوی سبقت را از آمریکا با رشد ۲.۱ درصدی ربوده است. اما مهمترین کمک روسیه از سوی چین میآید. دادههای گمرک چین نشان میدهد مبادلات تجاری روسیه و چین در سال میلادی گذشته از ۱۴۷ میلیارد دلار به ۲۴۰ میلیارد دلار رسید که آمار بیسابقهای است.