استاد اقتصاد دانشگاه:
بانکها ۶۰ درصد تسهیلات را به شرکتهای خودشان میدهند
استاد دانشگاه اظهار کرد: در سيستم بانكی ما بانكها حدوداً ۶۰ درصد منابعشان را به شركتهای مربوط به خودشان میدهند.
در شرایطی که نظام کنونی تسهیلاتدهی شبکه بانکی، یکی از دلایل بروز تورم و همچنین بیعدالتی اقتصادی است، موضوع پرداخت تسهیلات بانکها به شرکتهای زیرمجموعه خودشان همزمان با دست رد زدن به نیازهای ضروری تولیدکنندگان و متقاضیان خرد، یکی از موضوعات مورد انتقاد کارشناسان و عموم مردم است. این معضل که از سالها قبل در شبکه بانکی وجود دارد، تاکنون حل نشده است.
به گزارش نود اقتصادی، علی اکبر نیکواقبال، استاد اقتصاد دانشگاه تهران در این زمینه گفت: متأسفانه در سيستم بانكی ما بانكها حدوداً ۶۰ درصد منابعشان را به شركتهای مربوط به خودشان میدهند، در نتيجه آن اصلي كه بايد به فردی وام دهيم كه دارای بالاترين بازدهي باشد در اقتصاد ما اجرا نشده است.
بانکهای تجاری باید از بنگاهداری خارج شوند
گفتنی است محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی روز دوشنبه سوم مهرماه در جلسه دورهای با مدیران عامل بانکها اظهار کرد: یک معضل اساسی ما این است که برخی بانکها به خصوص بانکهای تجاری بنگاهداری میکنند و در شرایطی که در چند سال گذشته بر عدم بنگاهداری بانکها در قانون رفع موانع تولید و قوانین برنامه و بودجه تأکید شده، اما همچنان این مسئله حل نشده است.
وی افزود: بانکهای تجاری که بنگاهداری میکنند کار درستی انجام نمیدهند و باید بنگاه را بفروشند و از بنگاهداری خارج شوند، البته معتقدیم که با یک نسخه نمیتوان با بانکها رفتار کرد.
رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: بسیاری از مسائل و مشکلات به دلیل اتفاقاتی است که در بنگاهها رخ میدهد و بانک مرکزی از آن اطلاعی ندارد.
فرزین گفت: بایستی در بنگاهها افراد متخصص به کار گرفته شوند و مدیران خارج از کارکردهای سیاسی در شرکتها ورود کنند؛ زیرا فشارهایی که از جاهای مختلف وجود دارد به بنگاهداری در نظام بانکی آسیب میزند.
شرکتهای چندلایه؛ منشأ فساد
فرزین خاطرنشان کرد: موضوع دیگر چندین لایه بنگاه زدن است و در مواردی شاهد هستیم که برخی بانکها پنج لایه بنگاه میزنند و این کار نظارت را سخت میکند و فساد افزایش مییابد و بایستی مشخص شود که چندلایه میتوان شرکت زد. وی اضافه کرد: با توجه به تجربهای که دارم، میدانم در شرکتها مسائلی اتفاق میافتد که هیئتمدیره بانک هم از آن خبر ندارد و بر همین اساس تأکید دارم که بایستی در بنگاهداری بانکها ورود کنیم و بنگاهداری باید چارچوب داشته باشد.
رئیس کل بانک مرکزی تأکید کرد: افراد فعال در بنگاهها باید در کمیته شرکتی بررسی شوند که مباد از طریق رابطه تعیین و انتخاب شده باشند
تذکر رهبر انقلاب
به دلیل اهمیت موضوع محدود کردن بنگاهداری بانکها، رهبر انقلاب هم بارها به مسئولان دولتها در این زمینه تذکر دادهاند. ایشان شهریور 97 در دیدار رئیسجمهور و اعضای هیئت دولت وقت با انتقاد از بنگاهداری بانکها و کارهای هزینهآور دیگر نظیر افزایش شعبههای بانکی گفتند: «بانک مرکزی باید با نظارت کامل و دقیق مانع بروز مشکلاتی نظیر مسائل سپردهگذاران برخی بانکها و مؤسسات مالی شود.»
رهبر انقلاب افزودند: «نظارت بانک مرکزی بر بانکها موجب میشود بانکها به این وضع نرسند. وقتی هم که به این وضع رسید بالاخره باید برخورد کرد. چرا بانکها مشکل نقدینگی پیدا میکنند برای اینکه شعبه زیاد میکنند. برای اینکه آسایشگاه برای افراد خودشان میسازند. بنده یک وقتی در تهران از جایی عبور میکردم، دیواری طولانی بود که هرچی میرفتیم ادامه داشت! پرسیدم این تشکیلات عظیم برای کیست؟ گفتند مال فلان بانک است، بانک غلط میکند که چنین کاری کند. حالا اینکه تشکیلاتی است که لابد برای تفریح و این حرفها است. بانکها بنگاهداری میکنند. جلوی بنگاهداری بانکها را بگیرید. بانک برای بنگاهداری نیست.»
بانک مرکزی در دولت سیزدهم باید کمکاری دولتهای گذشته در عمل به این خواسته کارشناسان و مطالبه رهبر انقلاب برای اصلاح بانکها و ساماندهی به وضعیت شرکتهای زیرمجموعه آنها را با جدیت دنبال کند.