از سوی وزارت جهاد کشاورزی صورت گرفت
تعیین قیمت ارزی گندم بر اساس گندم خوراک دام!
وزارت جهاد کشاورزی قیمتهای جهانی و سقف ارزی واردات کالاهای اساسی و نهادههای کشاورزی را اعلام کرد اما نکته عجیب اینکه قیمت گندم بر اساس گندم خوراک دام تعیین شده است!
به گزارش خبرگزاری فارس، معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد: قیمتگذاری کالاهای اساسی و نهادهها انجام شد و در صورت تغییر درصد قابل اهمیت در قیمتهای جهانی، جلسه کمیته قیمتگذاری ارزی برگزار خواهد شد. این قیمتگذاری با حضور نمایندگان دستگاههای اجرائی و نظارتی و بخش خصوصی و ارزیابی شرایط جهانی انجام شده است.
در جدول ارائه شده، قیمت جهانی (وارداتی) هر تن گندم 280 تا 290 دلار تعیین شده که مربوط به گندم خوراک دام است.
گفتنی است، گروههای مخالف خودکفایی گندم در وزارت جهاد کشاورزی و سازمان برنامه و بودجه دوباره فعال شدهاند و متولیان امور راهبردی کشور باید جلوی تحرکات این افراد و جریانها را بگیرند. به عنوان مثال کاوه زرگران؛ رئیس انجمن تأمینکنندگان غلات ایران که اخیرا در گفتوگویی تلویزیونی، عیسی کلانتری؛ مجری طرح نکاشت و از مخالفان خودکفایی کشاورزی که خودکفایی را مزخرف میخواند را کارشناس و خبره دانست و خطاب به عطاءالله هاشمی؛ رئیس بنیاد ملی گندمکاران تصریح کرد: شما میفرمایید گندم یک کالای سیاسی و استراتژیک است که من اعتقاد ندارم[!]
او با اعلام اینکه قیمت هر تن گندم 270 دلار است، ادامه داد: من میخواهم از شما خواهش کنم از آقای دکتر کلانتری به عنوان پیشکسوت این حوزه در مورد آب سؤال کنیم و ببینید که آیا این قیمت آب ارزان و رایگان هست یا نیست؟
لازم به یادآوری است، عیسی کلانتری؛ وزیر کشاورزی در دولت هاشمی رفسنجانی بود. او خودکفایی کشاورزی را مزخرف خوانده و در دوران دولت روحانی از طریق عوامل خود به دنبال اجرای طرح نکاشت بوده است. وجود تفکراتی از این دست در وزارت جهاد کشاورزی، سازمان محیط زیست و سازمان برنامه و بودجه موجب کاهش شدید تولیدات کشاورزی در سال آخر دولت روحانی شد.
برخی انتصابات اخیر وزارت جهاد کشاورزی از میان مدیران دولت قبل و پافشاری سازمان برنامه و بودجه بر نگاه و نظر مخالفان تولید گندم، این نگرانی را ایجاد کرده که وضعیت تولید کشاورزی 1403 شبیه سال آخر دولت روحانی بشود. آن زمان هم تعیین قیمت پایین برای محصولات اساسی کشاورزی، موجب کاهش شدید تولیدات این محصولات و فشار بر منابع ارزی سال 1400 و گذاشتن بار سنگین بر دوش دولت سیزدهم در آغاز کار شد. از این رو مسئولان راهبردی کشور، باید هوشیار باشند تا کشور به وابستگی غذایی و سیاسی ناشی از آن دچار نشود. مخالفت با بدیهیاتی چون استراتژیک بودن گندم و دیگر محصولات اساسی در بدنه مدیران دولت، به شدت نگرانکننده است.
اهمیت استراتژیک گندم
عطاءالله هاشمی؛ رئیس بنیاد ملی گندمکاران درباره اهمیت گندم گفت: مورد اول از زاویه مسائل سیاسی و اجتماعی کشور و جهان است. گندم یک کالای سیاسی است. در جهان برای گندم به عنوان یک کالای استراتژیک، تعیینکننده و اساسی نگاه میشود؛ یعنی کالایی است که تابع مسائل سیاسی، اجتماعی، اقتصادی موجود در دنیاست. طبیعتاً تجارت آن هم متأثر از این مسائل خواهد بود یعنی یک وضعیت تجاری ثابت برای گندم در تجارت جهانی اصلاً وجود ندارد. در سالهای گذشته کوچکترین تنشهایی که در دنیا اتفاق افتاد ما شاهد کاهش عرضه گندم و افزایش قیمت بودیم.
او افزود: دوم موضوع امنیت غذایی و امنیت سرزمینی ماست. امنیت غذایی ما بالای 90 درصد از گندم تأمین میشود. بزرگترین شاخص قحطی در دنیا چه در گذشته و چه در آینده و چه الان موضوع گندم است یعنی میگوییم نان هست یا نان کمیاب است و نیست.
رئیس بنیاد ملی گندمکاران گفت: من فرمایش رهبر معظم انقلاب را در تاریخ 99/1/17 در دیدار با مسئولان خدمتتان عرض میکنم که ایشان فرمودند؛ «بله گاهی اوقات ممکن است که قیمت خرید گندم برای کشور و تولید گرانتر از خرید خارجی انجام بگیرد. البته الان نیست. من دلایل خدمت شما ارائه خواهم داد. اما در همان شرایط تولید اولویت دارد کما این که در دنیا هم همین کارها را انجام میدهیم یعنی دولتها نمیگذارند که کشورشان از لحاظ گندم محتاج بیرون از کشور باشد.»
هاشمی افزود: بر اساس آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران است متوسط قیمت گندم در هشت ماهه اول سال 1402 به مبلغ 423 دلار بود. اگر با ارز 50 هزار تومانی حساب کنیم میشود 21 هزار و 500 تومان اما برآورد قیمت بنیاد ملی گندمکاران هر کیلو 17 هزار و 200 تومان برای کشاورز بود. اتاق اصناف کشاورزی هم 16 هزار 910 تومان برای سال آینده که الان اعلام شده 17 هزار و 500 تومان. برآورد مشترک بنیاد ملی گندمکاران با اتاق اصناف کشاورزی که اینها به صورت مویرگی در کشور اعضاء دارند و از آنها قیمت واقعی را میگیرند 20 هزار و 900 تومان است. آقای منظور، برخی مراجع دولتی و کسانی که به عنوان مدافع واردات گندم هستند پول بیتالمال را میدهند به کشاورز خارجی.
گندم 270 دلاری خوراک دام است
محمدرضا اسکندری؛ وزیر پیشین جهاد کشاورزی هم گفت: من فکر میکنم الان از کشاورز حمایت صورت نمیگیرد چرا؟ چون ما در بازار جهانی قیمت واحد گندم نداریم. یک رنج قیمتی دارد از 200 تا1500 دلار در هر تن.
او خطاب به رئیس انجمن تامینکنندگان غلات تصریح کرد: شما مرتب میگویید گندم 270 دلاری. این گندم 270 دلاری قطعاً گندم خوراک دام است. گندم قیمت ثابت ندارد که بگوییم متوسط آن 270 دلار است. اگر ما بخواهیم گندم با کیفیت بیاوریم قطعاً بالای 400 تا 500 دلار است.
وزیر پیشین جهاد کشاورزی افزود: کجا متوسط تولید گندم آبی ما یک تن یا دو تن است. قطعاً الان متوسط تولید گندم آبی ما بالای چهار تن است. کشاورزهای نمونه ما بالای 10 تن در هکتار گندم برداشت میکنند. شما مرتب، کشاورز را تخریب میکنید که قیمت بالا رفته.
گندم؛ یک سلاح جهانی
گفتنی است، درآمد کشاورز از کشت گندم با احتساب برداشت چهار تن در هکتار با قیمت کیلویی 17 هزار و 500 تومان کمتر از 70 میلیون تومان است. این در حالی است که کشاورزان با کشت فرنگیجات و صیفیجات که کالای ضروری محسوب نمیشود در هر هکتار بیش از 100 میلیون تومان درآمد کسب میکنند.
این در حالی است که گندم، یک «سلاح» است و در جهان آن را با محصولات کشاورزی دیگر، کالاهای فناورانه و حتی سلاح جنگی تهاتر میکنند. آیا سیبزمینی و گوجه فرنگی، چنین ارزشی برای فروش یا تهاتر دارد؟! بنابراین، نگاه صرف اقتصادی به محصولات اساسی کشاورزی، موجب وابستگی همهجانبه کشور میشود و مسئولان امور راهبردی کشور باید در اینگونه تصمیمسازی و تصمیمگیریها و اجرای آن دخالت کنند.