ناکامی فوتبال ایران از رسیدن به فینال مسابقات
پرونده جام ملتهای آسیا بسته شد قطر دوباره جام قهرمانی را بالای سر برد
تیم ملی فوتبال قطر که میزبان هجدهمین دوره جام ملتهای آسیا بود با شکست دادن اردن در دیدار فینال به عنوان قهرمانی دست پیدا کرد تا برای دومین دوره متوالی جام را بالای سر ببرد.
سرویس ورزشی-
تیمهای ملی فوتبال قطر و اردن در مرحله فینال هجدهمین دوره جام ملتهای آسیا شنبه ۲۱ بهمن ماه از ساعت ۱۸:۳۰ در ورزشگاه «لوسیل» قطر با قضاوت «نینگ ما» چینی به مصاف هم رفتند که این دیدار با نتیجه ۳ بر یک به پایان رسید تا قطر برای دومین سال پیاپی قهرمان جام ملتهای آسیا شود. هر ۳ گل قطر در این دیدار را اکرم عفیف وینگر عنابیپوشان از روی نقطه پنالتی به ثمر رساند تا عنوان آقای گلی به این بازیکن برسد. در پایان و از سوی مسئولان برگزاری مسابقات، علاوهبر عنوان آقای گلی، عنوان بهترین بازیکن هم به اکرم عفیف رسید. مشعل برشام بهترین دروازهبان این دوره از مسابقات شد و جایزه بازی جوانمردانه نیز به تیم ملی قطر رسید.
نگاهی به قهرمانان هجده دوره
هجدهمین دوره جام ملتهای ۲۰۲۳ آسیا به میزبانی کشور قطر به پایان رسید و تیم ملی فوتبال قطر موفق شد برای دومین بار پیاپی به قهرمانی در این مسابقات دست پیدا کند تا به همراه کره جنوبی به کشورهایی تبدیل شوند که ۲ بار بر بام آسیا ایستادهاند.
در ادوار مختلف جام ملتهای آسیا، تیم ملی فوتبال ژاپن با ۴ قهرمانی (۱۹۹۲، ۲۰۰۰، ۲۰۰۴، ۲۰۱۱)، ایران با ۳ قهرمانی (۱۹۶۸، ۱۹۷۲، ۱۹۷۶)، عربستان سعودی با ۳ قهرمانی (۱۹۸۴، ۱۹۸۸، ۱۹۹۶)، کره جنوبی با ۲ قهرمانی (۱۹۵۶، ۱۹۶۰) عراق با یک قهرمانی (۲۰۰۷)، کویت با یک قهرمانی (۱۹۸۰)، استرالیا با یک قهرمانی (۲۰۱۵)، رژیم صهیونیستی (۱۹۶۴) و قطر با ۲ قهرمانی (۲۰۱۹، ۲۰۲۳) قهرمانان ادوار گذشته رقابتهای جام ملتهای آسیا هستند.
تیم ملی فوتبال ایران هر چند حسرت قهرمانیاش ۵۰ ساله شده است اما تنها تیمی در آسیاست که توانسته سه دوره متوالی عنوان قهرمانی قاره کهن را به خود اختصاص دهد و حالا رکوردش از سوی قطر تهدید شده است.
بازتاب دومین قهرمانی متوالی قطر
اما قهرمانی تیم ملی قطر در جام ملتهای ۲۰۲۳ آسیا نگاه اکثر رسانهها را به خود جلب کرد. نشریه مارکا با انتشار نوشتهای در شبکه X علاوهبر اشاره به درخشش اکرم عفیف و آقای گلی او در این رقابتها پرداخت و او را ستاره فوتبال آسیا که دوباره مدال طلای جام ملتها را بر گردن انداخت معرفی کرده است. مارکز لوپز اسپانیایی سرمربی تیم ملی قطر باعث شد تا as اسپانیا نیز به آن بپردازد و این قهرمانی را زیر سایه مربیگری او بداند.
گلف تایمز، الجزیره، الرایه و.... نیز با انتشار پیام امیر قطر و شگفتانگیز خواندن این رقابتها به پوشش گسترده قهرمانی جام ملتهای ۲۰۲۳ آسیا پرداختند. آنها به سرمایهگذاری وسیع این کشور در صنعت فوتبال اشاره کرده و قهرمانی در دو دوره اخیر جام را به این موضوع نیز مرتبط دانستند.
آماری که از جام ملتها منتشر شد
این دوره از جام ملتهای آسیا با هیجانات و شگفتیهای متعددی رو به رو بود. شکست ژاپن برابر عراق در مرحله گروهی، حذف کره جنوبی به دست اردن و شکست ایران برابر قطر از جمله نتایج دور از انتظار این رقابتها بود.در این مسابقات در مجموع ۵۱ دیدار برگزار شد که در این ۵۱ دیدار ۱۳۲ گل به ثمر رسید و قطر با ۱۵ گل، اردن با ۱۳ گل، ایران، ژاپن با ۱۲ گل، کره جنوبی با ۱۱، عراق با ۱۰ و استرالیا با ۹ گل بیشترین گل را به ثمر رساند. ۱۲۴۴ شوت در این ۵۱ مسابقه به ثبت رسید که در مجموع تیم ملی ایران با ۱۰۱ شوت بیشترین شوت را به ثمر رساند و کره جنوبی با ۹۷، اردن با ۹۵، قطر با ۸۰، عربستان سعودی با ۷۱ و تاجیکستان با ۷۰ شوت در ردههای بعدی قرار گرفتند.
مجموع شوتهای در چهارچوب ۳۹۸ شوت بود که اردن با ۳۸ شوت در چهارچوب، کره جنوبی با ۳۶، قطر با ۳۳، فلسطین و عربستان با ۲۲ و امارات با ۲۰ شوت، بیشترین شوت در چهارچوب را ثبت کردند. در ۲۸ بازی تیمها موفق به کلین شیت شدند که استرالیا، اردن، قطر و تایلند با ۳ کلین شیت بهترین عملکرد را از خود به نمایش گذاشتند.
کره جنوبی با ۴۴۹۵ پاس، بیشترین پاس را در مجموع این مسابقات ثبت کرد قطر با ۳۰۳۱، ایران با ۳۰۲۶، ژاپن با ۲۹۶۷ و استرالیا با ۲۶۹۶ پاس در ردههای بعدی قرار گرفتند.کره جنوبی با ۵۲، اردن با ۳۸، ایران با ۳۷، و ژاپن و عربستان با ۳۰، تاجیکستان با ۲۹، استرالیا و قطر با ۲۸ و فلسطین با ۲۵ کرنر بیشترین ضربه کرنر را به دست آوردند.
۱۲۳۳ مرتبه بازی به دلیل خطای بازیکنان متوقف شد که قطر با ۸۰، تاجیکستان با ۷۶، کره جنوبی با ۷۵، ازبکستان با ۷۳، ایران با ۷۲، اردن با ۷۱ و ژاپن با ۶۸ خطا بیشترین خطا را مرتکب شدند. در این دوره مجموعاً ۱۶۴ کارت زرد از جیب داوران خارج شد که اردن با دریافت ۱۸ کارت زرد، قطر با ۱۶، کره جنوبی ۱۴، اندونزی با ۱۱، فلسطین و تاجیکستان با ۱۰ و استرالیا با ۹ کارت زرد در رده خشنترین تیمها قرار گرفتند. ۱۲ بار هم کارت قرمز از جیب داورها بیرون آمد که ایران، قرقیزستان و ویتنام با دریافت ۲ کارت قرمز در صدر قرار دارند.
شکست ایران برابر قهرمان مسابقات
تیم ملی فوتبال ایران یکی از تیمهایی بود که شانس کسب عنوان قهرمانی را داشت اما در مرحله نیمه نهائی مغلوب قطر میزبان شد تا از رسیدن به فینال بازبماند. این دیدار چهارشنبه 18 بهمن ماه به قضاوت «احمدعلی» از کویت در ورزشگاه الثمامه برگزار شد و در نهایت با نتیجه ۳ بر ۲ به سود قطر به پایان رسید. سردار آزمون (۴) و علیرضا جهانبخش (۵۱- پنالتی) برای ایران و جاسم جابر (۱۷)، اکرم عفیف (۴۳) و معزعلی (۸۲) برای قطر گل زدند. با این شکست فوتبال ایران بازهم از رسیدن به فینال جام ملتهای آسیا بازماند. آخرین باری که ملیپوشان کشورمان توانستند به فینال جام ملتهای آسیا راه پیدا کنند، 48 سال قبل بود.
در پایان باید به این نکته نیز اشاره داشت که ردهبندی فیفا در ماه فوریه قرار است به طور رسمی پنجشنبه ۲۶ بهمن از طریق سایت فیفا اعلام شود ولی با توجه به اتمام دیدارهای ملی در آسیا این ردهبندی مشخص شده است.در این ردهبندی قطر قهرمان آسیا با ۲۰ پله صعود بیشترین صعود را در بین تمام کشورها دارد و توانست بالاتر از عربستان به رده ۳۸ جهان و پنجم آسیا برسد. اردن دیگر فینالیست این دوره از رقابتها نیز ۱۶ پله صعود کرد و به رده ۷۱ جهان رسید.ایران نیز در این ردهبندی با یک پله صعود به رده بیستم جهان رسید و همچنان دومین تیم برتر آسیا است. ژاپن در ردهبندی جدید سقوط دارد و با یک پله سقوط به رده هجدهم رسید ولی رده نخست آسیا را حفظ کرد. بر این اساس ایران در صورت قهرمانی میتوانست رده نخست آسیا را بعد از سالها از ژاپن پس بگیرد که این اتفاق رخ نداد.