kayhan.ir

کد خبر: ۲۸۲۵۸۰
تاریخ انتشار : ۱۴ بهمن ۱۴۰۲ - ۲۰:۲۰
در راستای کاهش هزینه‌های سیاسی- اقتصادی صورت می‌گیرد

اعضای اوراسیا در آستانه حذف کامل دلار

تمام اعضای اتحادیه اوراسیا تقریبا دلارزدایی خود را در راستای سیاست کنار گذاشتن دلار از تجارت بین‌المللی بین کشورها به 90 درصد رساندند.
به گزارش خبرگزاری فارس، «تضعیف موقعیت ارزی کشورها در برابر دلار»، «تحریم‌های آسان از سوی آمریکا»، «مسدود کردن ارزهای کشورهای غیر دلاری»، «افزایش هزینه واردات کشورهای در حال توسعه» مشکلاتی است که استفاده از دلار برای کشورها درست کرده است. آمریکا با به جریان انداختن ارز خود در دیگر کشورها، تورم را به خارج از مرزها هدایت می‌کند.
استفاده از دلار پس از جنگ جهانی دوم در کنفرانس برتون وودز تصمیم‌گیری شد. اکنون کشورها سیاست کنار گذاشتن دلار از مبادلات بین‌المللی را آغاز کرده‌اند. «میخاییل میشوستین»؛ نخست‌وزیر روسیه گفت که سهم مبادلات تجاری با ارزهای ملی در بین کشورهای اتحادیه اقتصادی اوراسیا به 90 درصد رسیده و همچنان در حال افزایش است. 
او که در شورای بین دولتی اتحادیه اوراسیا صحبت می‌کرد، ادامه داد که «در 11 ماه نخست سال 2023‌، تولید ناخالص داخلی کشورهای عضو اوراسیا سه و نیم درصد رشد کرده، بخش صنعت در این اتحادیه چهار درصد و بخش خرده‌فروشی تا شش درصد افزایش داشته است. رشد اقتصادی کشورها فرصت خوبی را برای حذف دلار و یورو از مبادلات و جایگزین کردن ارزهای ملی ایجاد کرده است».
همچنین ولادیمیر پوتین؛ رئیس‌جمهور روسیه به کشورهای این اتحادیه اعلام کرده است که با هدف تقویت اقتصادی، سیستم مشترک پرداخت بدون دلار راه‌اندازی کنند.
گفتنی است، برنامه  حذف دلار را از چند سال پیش کشورها در دستور کار دارند که چین و روسیه از پیشتازان این سیاست هستند و توافق‌های دوجانبه با خود و دیگر کشورها انجام داده‌اند. توافق «چین- برزیل»، «برزیل- آرژانتین»، «ایران-پاکستان»، «ایران-روسیه» و «ایران-چین» بخشی از توافقات اخیرا انجام شده است. فقط حجم تجارت بین ایران و اتحادیه اوراسیا سه میلیارد و 400 میلیون دلار است.
اتحادیه اقتصادی اوراسیا در سال 2015 بنیانگذاری شد که کشورهای روسیه، قرقیزستان، بلاروس، ارمنستان و قزاقستان عضو این اتحادیه هستند و در سال 2016 ویتنام هم شریک تجارت آزاد این اتحادیه شد. این اتحادیه به تجارت آزاد کالا، خدمات، سرمایه و کارگران بین اعضای کشورها تاکید دارند.
 اقدام جدید بانک بریکس
بریکس هم برای دلارزدایی، راهکارهایی را دنبال می‌کند. به گزارش ایسنا، سرویس مطبوعاتی بانک بریکس اعلام کرد؛ بانک توسعه جدید (NDB) که توسط کشورهای بریکس ایجاد شده، اوراق قرضه به ارزش شش میلیارد یوان (حدود ۸۴۵ میلیون دلار) در بازار اوراق قرضه بین بانکی چین برای تامین مالی پروژه‌های توسعه پایدار منتشر کرده است. این بزرگ‌ترین انتشار اوراق قرضه پنج ساله به یوان از نظر حجم، برای کل دوره فعالیت بانک است.
خالص درآمد حاصل از فروش اوراق قرضه به‌عنوان منابع عمومی شرکتی بانک برای تامین مالی پروژه‌های مختلف در کشورهای عضو استفاده خواهد شد و تا ۱۰۰ درصد از درآمد حاصل از فروش آنها می‌تواند به یوان به خارج از کشور ارسال یا به ارزهای دیگر تبدیل شود.
«لسلی ماسدوروپ»؛ معاون بانک بریکس در بیانیه مطبوعاتی گفت: «انتشار موفقیت‌آمیز بزرگ‌ترین اوراق قرضه پاندا پنج ساله، لحظه‌ای مهم برای بانک توسعه جدید است. این مورد بیانگر تجمع منابع ما برای تامین مالی زیرساخت‌ها و توسعه پایدار را نشان می‌دهد.»
  اعتباربخشی بریکس به ارزهای محلی اعضا
گفتنی است، با انتشار شش میلیارد یوان اوراق قرضه پاندا پنج ساله، مجموع اوراق پاندا منتشر شده توسط بانک توسعه جدید به ۴۷ میلیارد و 500 میلیون یوان (حدود ۶.۶ میلیارد دلار) رسیده است. بریکس در حال طراحی چارچوبی است که به اعضا اجازه می‌دهد از ارزهای محلی خود در تجارت با یکدیگر استفاده کنند.
«نالدی پاندور»؛ وزیر امورخارجه آفریقای جنوبی گفت که بریکس، نظام بین‌المللی کنونی را که عمدتاً مبتنی بر دلار است ناعادلانه و پرهزینه می‌داند. وزرای خارجه بریکس در حال طراحی یک مدل هستند که به عنوان شریک بریکس، 17 کشوری را که به عنوان اعضای دائمی پذیرفته نشده‌اند در خود جای دهد.