کد خبر: ۲۸۱۱۴۸
تاریخ انتشار : ۲۲ دی ۱۴۰۲ - ۲۱:۰۷
مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی:

4 بانک خصوصی به نهضت ملی مسکن تسهیلات نداده‌اند

 
 
 
مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه با اشاره به قسط پنج میلیون و 900 هزار تومانی نهضت ملی مسکن، گفت: ‌چهار بانک خصوصی هیچ سهمی از تسهیلات خود را به این طرح اختصاص نداده‌اند.
به گزارش تسنیم، «ابوالفضل نوروزی» درباره وضعیت تسهیلات‌دهی به نهضت ملی مسکن اظهار کرد: یکی از اقدامات مؤثر برای کمک به متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن تعیین سقف 5 میلیون و 900 هزار تومانی برای بازپرداخت اقساط در دو سال اول است.
او ادامه داد: شبکه بانکی در طول دو سال منتهی به فروردین ماه 1402 در مجموع 200 هزار قرارداد پرداخت تسهیلات مسکن امضا کرده بود. ولی در شش ماه گذشته با پیگیری‌های ویژه‌ای که صورت گرفته و دستورات رئیس‌جمهور، حدود 640 هزار قرارداد عموما در بانک‌های دولتی امضا شده است. با این‌حال؛ بانک‌های پاسارگاد، خاورمیانه، سامان و اقتصاد نوین در شش ماه اول سال 606 هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کردند که سهم مسکن تقریبا هیچ بود.
مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن با تأکید بر لزوم همراهی کل شبکه بانکی کشور به ویژه برخی بانک‌های خصوصی که تا الان متأسفانه عملکردی نداشته‌اند، اظهار کرد: پرداخت تسهیلات مسکن، تکلیف قانونی و لازم‌الاجرا است. در حالی که برخی بانک‌های خصوصی تسهیلات را به بخش‌های خارج از حوزه مسکن پرداخت می‌کنند.
نوروزی افزود: اگر این بانک‌ها قدرت پرداخت وام ندارند نباید به هیچ بخشی تسهیلات بدهند و اگر تسهیلات می‌دهند باید طبق قانون یک پنجم آن را به بخش مسکن بدهد. با توجه به اهمیت موضوع و اجرای قانون، جرایم مالیاتی برای بانک‌هایی که اقدام به پرداخت تسهیلات مسکن نمی‌کنند در نظر گرفته شده است.
 تسهیلات مسکن 550 میلیون تومانی برای تمام شهرها
مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن با اشاره به همکاری بانک مرکزی در تصویب و ابلاغ افزایش تسهیلات مسکن روستایی به 350 میلیون تومان با نرخ سود پنج درصد هم گفت: سقف این تسهیلات قبلا 200 میلیون تومان بود و الان در شهر‌های زیر 25 هزار نفر تسهیلات ساخت مسکن روستایی به 350 میلیون تومان افزایش پیدا کرده است.
نوروزی افزود: اتفاق مثبت دیگری که افتاد این است که قبلا تسهیلات مسکن شهری در شهر‌های بزرگ بیشتر بود و در شهر‌های کوچک کمتر و عددش هم در نهایت 450 میلیون تومان بود که این عدد به 550 میلیون تومان برای تمام شهرها، افزایش یافت.
او با اعلام اینکه پرداخت وام جدید مسکن روستایی آغاز شده و اکنون مردم در روستا‌ها و شهر‌های زیر 25 هزار نفر می‌توانند تسهیلات 350 میلیون تومانی را دریافت کنند، افزود: تاکنون حدود 373 هزار فقره وام مسکن روستایی پرداخت شده یا در حال پرداخت است.
مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی، تصریح کرد: پرداخت وام 550 میلیونی شهری هم دستورالعملش ابلاغ شده و قراردادهای جدیدی که منعقد می‌شود نیز به این مبلغ است.
کمک 4 میلیارد دلاری صندوق توسعه ملی به مسکن
علی‌رغم بدعهدی برخی بانک‌ها، دیگر بخش‌ها هم به کمک نهضت ملی مسکن آمده‌اند. مهدی غضنفری؛ مدیرعامل صندوق توسعه ملی هم از کمک چهار میلیارد دلاری این صندوق به طرح نهضت ملی مسکن خبر داد و افزود: این پروژه ملی است و همه دستگاه‌ها وظیفه دارند در آن نقش داشته باشند. بخش اولی که برعهده گرفتیم این است که ما منابعی از صندوق را در نزد بانک‌ها سپرده‌گذاری ارزی انجام بدهیم. این سپرده‌گذاری ارزی بعد از یک سال یا دو سال عیناً به ما برمی‌گردد. قرار است بانک این سپرده ما را به مشتری بدهد و بخش ناچیزی از آن سود را به صندوق برگرداند. مابقی آن را هم استفاده کند برای کاهش وام‌های ریالی که به متقاضیان نهضت ملی مسکن داده می‌شود. 
وی، رقم این سپرده ارزی را در سقف دو میلیارد دلار اعلام کرد و افزود: البته در شورای عالی مسکن مطرح شد که تمام این مبلغ را بانک مسکن بگیرد. به نظر ما اگر چندین بانک باشند، ارتباط با تعداد بیشتری از مشتریان برقرار می‌شود و زودتر می‌تواند در دسترس آن‌ها قرار بگیرد.
مدیرعامل صندوق توسعه ملی گفت: راه دومی که می‌توانیم در این مسیر گام برداریم، این است که وزارت راه و شهرسازی اجازه دارد، بخشی از تهاتر نفتی را که برای آن مهیا شده است در مسیر توسعه طرح مسکن یا همین نهضت ملی مسکن استفاده کند. طبیعتاً تا این اوراق نفتی‌اش را تبدیل کند به پول و دلار بیاورد به سوی طرح‌ها زمانبر خواهد شد.
غضنفری افزود: ما اعلام آمادگی کرده‌ایم که باز در سقف دو میلیارد دلار حواله‌های نفتی که واقعاً قابل تبدیل به نفت باشد به صندوق بدهند و ما پول را در اختیار وزارت مسکن بدهیم.
وی ادامه داد: صندوق توسعه ملی، صندوقی نیست که بتواند کمک کند و منابع‌اش برنگردد، منابع باید حتماً برگردد چون اگر منابع صندوق از بین برود دیگر در طرح بزرگ نمی‌توانیم مشارکت داشته باشیم.
مدیرعامل صندوق توسعه ملی درباره استجازه رهبری هم گفت: این اجازه‌ای است که به وزارت نفت و وزارت مسکن داده شده است که تهاتر نفت کند. ما گفته‌ایم به عنوان یک رابط این‌جا وسط کار قرار می‌گیریم. پول وزارت مسکن را کمی زودتر می‌دهیم و از وزارت نفت در قبال آن نفت دریافت می‌کنیم.
 پرداخت یک میلیون وام مسکن تا پایان سال
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت راه و شهرسازی، «محمدرضا مهدیاراسماعیلی»، رئیس هیئت عامل صندوق ملی مسکن هم با اشاره به برگزاری شورای عالی مسکن با حضور رئیس‌جمهور، خبر داد: در شورای عالی مسکن جمع‌بندی بر این شد که با کمک بانک مرکزی قرارداد پرداخت یک میلیون وام مسکن تا پایان سال منعقد و تسهیلات پرداخت شود.
وی با اشاره به روش‌های دیگر تامین مالی طرح نهضت ملی مسکن علاوه‌بر منابع بودجه‌ای و بانکی، گفت: استفاده از بازار سرمایه یا بازارهای موازی از روش‌های دیگر تأمین مالی است. همچنین درخصوص منابع بودجه‌ای مقرر شد سازمان برنامه و بودجه رقم تخصیص سال جاری را به 20 هزار میلیارد تومان که معادل 75 درصد رقم پیش‌بینی شده است برساند.
رئیس هیئت عامل صندوق ملی مسکن ادامه داد: در حال حاضر سازمان ملی زمین، شرکت مادرتخصصی عمران شهرهای جدید و شرکت بازآفرینی شهری به عنوان زیر مجموعه‌های وزارت راه و شهرسازی گردش منابع خود را از طریق صندوق شروع کردند. پیش‌بینی می‌کنیم 10 هزار میلیارد تومان به ظرفیت اعتباری صندوق ملی مسکن با این روند در سال آینده اضافه شود.
اسماعیلی توضیح داد: ساخت مسکن توسعه‌ای‌ترین اقدام کشور است زیرا این اقدام اشتغال‌زا، کنترل‌کننده تورم، موجب افزایش رشد اقتصادی کشور و موجب ایجاد ظرفیت‌های اقتصادی دیگری نیز خواهد شد که اقدامی اساسی به عنوان پیشران پیشرفت کشور تلقی می‌شود.