اخبار ویژه
بیمحلی غرب به بردگان اپوزیسیون
بیمحلی مقامات اروپایی به محافل اپوزیسیون ضدایرانی، این محافل را عصبانی کرده و این در حالی است که عناصر اپوزیسیون به تعبیر چند سال پیش رادیو زمانه، مزدور و برده دولتهای غربی محسوب میشوند.
وبسایت دویچهوله آلمان ضمن گفتوگو با شیرین عبادی نوشت: جامعه جهانی با جمهوری اسلامی مماشات میکند. شیرین عبادی بر این باور است که سیاستمداران و مقامات دولتی در کشورهای مدعی دفاع از حقوق بشر عمدتا «بهدلیل ارجح دانستن منافع کشور خود بر موازین حقوق بشری» یا با هدف «اخذ رأی در انتخابات»، ممکن است چشم خود را بر رفتار حکومتهایی نظیر جمهوری اسلامی ایران ببندند و بهصورت آشکار و پنهان مماشات کنند.
اویل خردادماه ۱۴۰۲، درست زمانی که حکومت جمهوری اسلامی همچنان مشغول سرکوب جنبش «زن، زندگی، آزادی» بود، استرداد اسدالله اسدی محکوم در دادگاه بلژیک به ایران جنجالبرانگیز شد. دبیر سوم سفارت جمهوری اسلامی ایران در وینِ اتریش، که در روز هفتم آذرماه ۱۳۹۹ به اتهام «طرح عملیات بمبگذاری در یک گردهمایی سازمان مجاهدین خلق در پاریس» و همچنین «سازماندهی و تأمین مالی شبکهای از جاسوسان جمهوری اسلامی در کشورهای اروپایی» از سوی دادگاه کیفری آنتورپ بلژیک به ۲۰ سال حبس محکوم شده بود، در سازشی آشکار میان دولت بلژیک با حکومت ایران، در پنجم خردادماه ۱۴۰۲ به ایران بازگردانده شد.
شیرین عبادی میگوید: «حزب حاکم در بلژیک با استرداد اسدالله اسدی به ایران شاید توانسته باشد آرای عمومی را در انتخابات بعدی به نفع خود کسب کند، اما اتخاذ چنین رویکردی منافع ملی بلژیک را هم تضمین نخواهد کرد. اتخاذ چنین سیاستهایی در سالهای گذشته نیز از سوی دولتهای غربی مسبوق به سابقه بوده و برخی از دولتهای غربی، هر عملی را مرتکب میشوند تا منافع اقتصادی یا منافع سیاسی موردنظر خود را تأمین کنند.
در شهریورماه سال جاری با وجود اینکه دستکم همچنان پرونده جنایات متعدد حکومت جمهوری اسلامی در سرکوب خیزش سراسری «زن، زندگی، آزادی» در مجامع بینالمللی در حال پیگیری بود، دولت آمریکا بیاعتناء به همه این جنایات، در یک توافق با حکومت ایران نهتنها شماری از مجرمان وابسته به جمهوری اسلامی که در آمریکا زندانی بودند را در ازای آزادی پنج شهروند به گروگان گرفتهشده خود آزاد کرد، بلکه جو بایدن، دستور آزادسازی شش میلیارد دلار دارایی مسدودشده جمهوری اسلامی در کرهجنوبی را نیز صادر کرد.
سازشکاری جامعه جهانی با حکومت جمهوری اسلامی در یک سال گذشته اما صرفا به دولتها محدود نیست. اواخر اردیبهشت سالجاری واکلاو بالک، رئیس شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، اعلام کرد علی بحرینی، نماینده دائم جمهوری اسلامی در دفتر سازمان ملل در ژنو را بهعنوان «رئیس مجمع اجتماعی شورای حقوق بشر سازمان ملل» در روزهای ۱۱ و ۱۲ آبان منصوب کرده است.
شیرین عبادی با «نمادین و تشریفاتی» توصیف کردن ریاست این مجمع برای نماینده جمهوری اسلامی، میگوید: «نماینده حکومت ایران در جایگاه رئیس مجمع اجتماعی شورای حقوق بشر سازمان ملل، صرفا یک مقام تشریفاتی بود».
تأیید صلاحیت اصلاحطلبان 5 درصد در مشارکت اثر دارد
عضو فراکسیون امید و نایب رئیسمجلس دهم تاکید کرد: تأیید صلاحیت همه اصلاحطلبان، پنج درصد در مشارکت تاثیر دارد. علی مطهری همچنین میگوید که احتمالا روحانی و لاریجانی به دنبال تشکیل مجلس همراه برای ریاست جمهوری خودشان هستند.
وی در گفتوگو با جهان نیوز درباره علت عدم تایید صلاحیتش برای انتخابات مجلس در هیئت اجرائی گفت: احتمال میدهم علت این رد صلاحیت همان دلایلی باشد که در انتخابات دوره یازدهم مجلس هم صلاحیت بنده را تایید نکرده بودند، كه برخی اظهار نظرها بود. نزديك به انتخابات مجلس یازدهم شورای نگهبان بنده را خواست و در آن جلسه دلایلی را برای رد صلاحیت بنده گفتند که سه تا اظهار نظر بود و من در پاسخ به آنها گفتم همچنان به همه آنها معتقد هستم.
مطهری یکی از دلایل رد صلاحیتش را موضعش درباره موضوع حصر خانگی (سران فتنه) عنوان کرد و افزود: در یک جلسهای بود که فکر کنم در زمان مجلس نهم بود و ما به عنوان فراکسیون شاهد مجلس به ملاقات ایشان رفته بودیم. من در این جلسه دو نکته را خدمت ایشان گفتم، یکی درباره يك مسئله فرهنگی و دیگری هم درباره همین موضوع ادامه حصر خانگی، که ایشان هم پاسخ دادند که جرم اینها سنگین است و اگر امام بودند شدیدتر برخورد میکردند. ایشان در ادامه صحبتهای خود گفتند که اگر محاکمه شوند حکمی که صادر میشود به گونهای خواهد بود که شما راضی نخواهید بود و ما الان داریم با اینها ملاطفت میکنیم. خُب در اینجا من دیگر ادامه ندادم.
مطهری علت نامزدیاش در دوره فعلی انتخابات را «اصرار افراد دیگر و برخی بزرگان عنوان کرد» و گفت: اما خودم آن طور مشتاق نبودم. نمایندههای قدیم، آنهائی که با ما همدوره بودند، خیلی از آنها تماس گرفتند و افراد دیگری هم گفتند که بیایید ممکن است در مشارکت تاثیر بگذارد و شاید لیست دهیم و میخواهیم شما باشید و از این صحبتها. یا میگفتند اگر شما بیایيد عدهای به دنبال شما میآیند و یک همچین حرفهایی میزدند. من واقعاً مردد بودم و بالاخره آمدم. الان هم مهم نیست، اگر هم رد صلاحیت کنند میگوییم ما آمدیم به عنوان انجام وظیفه كه شاید مقداری در مشاركت مردم تاثیرگذار باشد، حالا هم گلهای نداريم.
«به فرض، اگر همه چهرههای متعلق به جریان اصلاحات و اعتدال را تایید کنند، حتی آنهایی که مد نظر این جریانها هستند و اصلاً فکرش را هم نمیکنند که تایید کنند، در این حالت میزان مشارکت چقدر بالا خواهد رفت؟». مطهری در پاسخ این پرسش میگوید: آن طور نیست که بگوییم خیلی تاثیر میگذارد و میزان مشارکت خیلی بالا میرود. ممکن است 5 درصد میزان مشارکت را بالا ببرد چراکه مردم در مجموع ناراضی هستند به خاطر همین گرانیها و اینکه در اداره زندگیشان دچار سختی هستند. اگر دولت میتوانست در همین چند ماه اخیر کاری كند که نشان دهد به نوعی تورم را کنترل کرده و قیمتها از یک حدی بالاتر نمیرود، مقداری مردم امیدوار میشدند و در مشارکت مردم در انتخابات تاثیرگذار بود».
وی درباره سرلیست شدن از سوی طیف اعتدال و اصلاحات گفت: به طور کلی در همه دورههای انتخابات برای من خیلی مهم نبوده که در کدام لیست باشم، و معمولاً خود آنها انتخاب میکردند. برای من مهم نيست چرا که این دستهبندیها را اصیل نمیدانم و این طور نیست که بگوییم یک مبانی فکری باعث شده که این دستهبندیها ایجاد شود. بیشتر ناشی از رقابت سیاسی و کسب قدرت است و لذا برای من خیلی فرقی نمیکند. قبل از انتخابات مجلس هشتم، آقای مصلحی رئیس ستاد بزرگداشت سالگرد شهید مطهری بودند. به ایشان گفتم که من تصمیم دارم کاندیدا شوم و ایشان خودشان رفتند و صحبت کردند و اسم ما را در لیست اصولگرایان گذاشتند.
(جهان نیوز: همان موقع که میگفتند شما با حمایت احمدینژاد وارد لیست شدید؟) بله بعضیها میگفتند، چرا که آن زمان آقای مصلحی در گروه آقای احمدینژاد بود و حالا نمیدانم سمتشان چه بود ولی به هر حال به آقای احمدینژاد نزدیک بودند. میخواهم بگویم که به طور تصادفی این اتفاق افتاد. چون آقای مصلحی در ستاد بزرگداشت شهید مطهری بودند به ایشان گفتم. حالا ممکن بود به شخص دیگری میگفتم و به شکل دیگری درمیآمد. برای مجلس نهم هم که اصولگرایان اسم من را از لیست اصلی خودشان حذف کردند. بعد از آن ما مستقل آمدیم، تحت عنوان صدای ملت، و فکر نمیکردند که رای بیاورم. چیز عجیبی هم بود چرا که در تهران کسی مستقل بیاید واقعا نمیتواند رای آورد و من آن دوره نفر پنجم در تهران شدم. برای مجلس دهم که لیست امید بود باز آنها خودشان اسم من را در لیست گذاشتند.
گزارش دویچه وله از بحرانزدگی پایدار جامعه آلمان
جامعه آلمان سالهاست در وضعیت بحرانی سر میکند و از بحرانی به بحران دیگر منتقل میشود.
انجمن زبان آلمان، عبارت «موقعیت بحرانی» را به عنوان کلمه سال ۲۰۲۳ در این کشور انتخاب کرد. هیات داوران این انجمن در میان ۱۰ واژهای که در ماههای گذشته بیشترین کاربرد را در سطح عمومی و رسانهای داشتهاند، کلمات «موقعیت بحرانی» (Krisenmodus)، «یهودیستیزی» (Antisemitismus) و «ناتوانی در خواندن متنها» (leseunfähig) را به عنوان واژههای اول تا سوم سال انتخاب کردند.
به گزارش دویچه وله، در توضیح انتخاب «موقعیت بحرانی» به عنوان کلمه سال گفته شده: آنچه حالت فوقالعاده تصور میشد به یک موقعیت پایدار بدل شده و جامعه آلمان از بحرانی به بحران دیگر عبور کرده است، از کرونا، بحران جنگ اوکراین، بحران انرژی و اقتصادی، بحران جنگ کنونی در خاورمیانه و بحران نظام آموزشی کشور که گزارش تحقیقی تازهای بر آن گواهی میدهد.
در گزارش تازهای که کل نظامهای آموزشی کشورهای اروپایی را زیر ذربین برده، گفته میشود که دانشآموزان کلاس چهارم در آلمان در سال ۲۰۲۱ در قیاس با سالهای گذشته به طرز محسوسی پسرفت داشتهاند، از جمله در خواندن، حساب و حتی در نوشتن درست کلمات و جملات.
دشواری کودکان دارای خانواده مهاجر در همترازکردن خود با همکلاسیها، بحران کرونا که آموزش را عمدتا به خانهها منتقل کرد، کمبود آموزگار و مدارس فرسوده و عقبمانده در عرصه دسترسی به فناوریهای نوین از جمله عوامل پسرفت یادشده عنوان میشوند. رئیس انجمن زبان آلمانی گفته است: «وضعیتی از بحران پایدار و متوالی» که از سال ۲۰۲۰ جامعه آلمان را با خود روبرو کرده، منشا ترس، ناامنی و آچمزی در میان مردم است. این نگرانی هم است که کسی نمیداند فردا چه خواهد شد.»
انجمن زبان آلمانی در توضیح انتخاب خود تاکید کرده است که بسامد واژهها عامل اصلی در تعیین واژه سال نیستند، بلکه به این توجه میشود که واژه رایجشده تا چه حد رواج و مقبولیت دارد و تا چه در توضیح موضوع خود دقیق است.
واژه انتخابی سال ۲۰۲۲ «چرخش زمانی» بود، اصطلاحی که اولاف شولتس در اشاره به حمله روسیه به اوکراین به کار برد و منظور از آن واردشدن جهان به دورهای متفاوت به لحاظ مسائل ژئوپلتیک، امنیت، راههای تامین انرژی، چند و چون جهانیشدن اقتصاد و... بود. سال ۲۰۲۰ واژه «کرونا» و سال ۲۰۲۱ «موجشکن» به عنوان واژههای سال انتخاب شدند.
عجز و ناله بیبیسی درباره اقتدار مقاومت یمن
«از سواحل یمن تا نوار غزه بیش از ۱۵۰۰ کیلومتر فاصله است، اما آنچه اخیرا در جنوبیترین نقطه دریای سرخ رخ داد، میتواند جنگ بین اسرائیل و حماس را تشدید کند».
فرانک گاردنر، خبرنگار بیبیسی در تحلیلی نوشت: به گفته فرماندهی مرکزی آمریکا، آن بخش از وزارت دفاع آمریکا که خاورمیانه را پوشش میدهد، شورشیان حوثی تحت حمایت ایران در یمن چهار حمله به سه کشتی تجاری انجام دادند که در آبهای بینالمللی فعالیت میکردند. این حملات شامل ترکیبی از حمله پهپادهای انفجاری و موشکهای بالستیک ضد کشتی بودند. نیروی دریایی ایالات متحده توانست سه پهپاد را سرنگون کند. برخی دیگر از پهپادها به اهداف خود اصابت کردند و خساراتی وارد کردند.
محل حملات قابل توجه است. آنها درست در شمال نقطه تنگه استراتژیک بابالمندب، رخ دادند که کانالی به عرض بیش از ۳۰ کیلومتر است که آفریقا را از شبهجزیره عربستان جدا میکند و سالانه حدود ۱۷هزار کشتی و ۱۰درصد تجارت جهانی از آن عبور میکنند. هر کشتی که از کانال سوئز میگذرد و به سمت جنوب و اقیانوس هند میرود، باید از این تنگه نزدیک به سواحل یمن عبور کند.
اکثر مناطق پرجمعیت یمن، از جمله سواحل دریای سرخ در یمن، تحت سلطه حوثیها بوده است که دولت یمن را در اواخر سال ۲۰۱۴ سرنگون کردند. ایران از آنها حمایت میکند و گفته میشود با تسلیحات و آموزش به آنها کمک میکند. این تسلیحات شامل پهپادها و فناوری موشکی است، درست مانند کمکی که به حماس در غزه و حزبالله در لبنان میکند. در حالی که ایران از حوثیها حمایت میکند، عربستان سعودی و امارات در سال ۲۰۱۵ با حمایت ایالات متحده و بریتانیا در تلاشی ناموفق، علیه حوثیها وارد جنگ شدند. در طول این جنگ، حوثیها موشکهای دوربرد و پهپادهای متعددی را به سمت اهدافی در عربستان سعودی، امارات و داخل یمن شلیک کردند و فرودگاههای غیرنظامی، شهرکها و زیرساختهای پتروشیمی و همچنین اهداف نظامی را هدف قرار دادند.
پس از آغاز جدیدترین درگیری اسرائیل و حماس در غزه در ۷ اکتبر، حوثیها حمایت خود را از آنچه «برادران خود در غزه» میخوانند، اعلام کردند و موشکها و پهپادها را به سمت شهر اِیلات و دیگر اهداف در اسرائیل شلیک کردند.
حوثیها هر کشتی را هم که مشکوک به داشتن ارتباط با اسرائیل میدانند هدف قرار دادهاند. در نوامبر، آنها نیروهای خود را با هلیکوپتر روی عرشه یک کشتی باری به نام گالاکسی لیدر پیاده کردند و آن را به تصرف درآوردند. آنها قسم خوردهاند که از عبور هر کشتی اسرائیلی از کنار ساحل خود جلوگیری کنند و سخنگوی ارتش آنها در بیانیهای گفت: کشتیهایی که حوثیها به آنها موشک شلیک کردند به دلیل «اسرائیلی» بودن مورد حمله قرار گرفتند.
ایالات متحده متعاقباً اعلام کرده است که «همه پاسخهای مناسب را در هماهنگی کامل با متحدان و شرکای خود در نظر میگیرد». در عمل، واشنگتن تمایلی به افزایش تنش در منطقهای نخواهد داشت که هماکنون در هراس از سرایت جنگ از ناحیه غزه ملتهب است. اما اگر حوثیها در یمن به شلیک موشکها به فراتر از مرزهای خود ادامه دهند، در نهایت آمریکا ممکن است تصمیم بگیرد که باید با هدف قرار دادن این سکوهای پرتاب موشک، انتقام بگیرد. اگر این اتفاق بیفتد، این خطر را به دنبال دارد که ایران، حامی حوثیها، نیز اقدامات تلافیجویانه انجام دهد که بالقوه منجر به کابوس وضعیت درگیری مستقیم بین ایران و آمریکا میشود. در حال حاضر، این چیزی است که هر دو طرف میخواهند از آن اجتناب کنند.
فضاسازی بیبیسی در حالی است که انگلیسیها بهتر از هر کس میدانند مقاومت یمن تاکنون خویشتنداری به خرج داده و وارد میدان ایراد ضربات نابودکننده به ناوگان و نیروهای آمریکایی مستقر در منطقه نشده و دیگر اجزای مقاومت در سوریه و عراق و لبنان هم خویشتنداری مشابهی در پیش گرفتهاند.