وقوع 1600 سیل خسارتبار در کشور طی 10 سال اخیر
هزینه اجرای آبخیزداری بسیار کمتر از خسارات سیل است
طی ۱۰ سال گذشته، بیش از هزار و 600 سیل در مناطق مختلف اتفاق افتاده که خسارت اقتصادی هر سیل به طور متوسط ۴۰ میلیارد تومان برآورد شده است.
به گزارش تسنیم، کارشناسان میگویند هزینه اجرای طرحهای آبخیزداری، نسبت به هزینه خسارات تحمیل شده پس از سیل، بسیار اندک بوده و این هزینهها نوعی سرمایهگذاری است. بر اساس اعلام سازمان منابع طبیعی، اقدامات آبخیزداری، خسارتهای سیل را بیش از 70 درصد کاهش میدهد.
معاون سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با بیان اینکه بیش از 450 شهر و 8 هزار و 650 روستا درکشور در معرض خسارت سیل قرار دارند، گفت: بیش از 10 میلیون هکتار حوزه بحرانی سیل در کشور وجود دارد و حدود 17 میلیون هکتار نیز به لحاظ سیل خیزی، شرایط متوسطی دارد. همچنین از حدود 125 میلیون هکتار حوزههای آبخیز کشور، حدود 32 تا 33 میلیون هکتار، مدیریت آبخیزی انجام شده است و 90 میلیون هکتار آن همچنان باقی مانده است.
پرهمت، پژوهشگر حفاظت خاک و آبخیزداری میگوید: با روشهای بیولوژیک، مکانیکی و بیومکانیک، میتوان سیل و خسارت ناشی از آن را کنترل کرد. قرمزچشمه، مدیر هیدرولوژی پژوهشکده حفاطت خاک و آبخیزداری نیز از جمله راهکارهای مدیریت سیل را احداث سازههای تور سنگی عنوان میکند و میگوید: این سازهها نقش مهمی در مدیریت روان آب داشته و میتواند حجم زیادی از رسوبات را هنگام وقوع سیل حفظ کند.
فرامرز، معاون آبخیزداری استان تهران نیز در تشریح ویژگی آبخیزداری در حوزه شهری اظهار داشت: اگر سیلی به حجم یک میلیون متر مکعب با دی بی50 متر مکعب برثانیه بخواهد از حوض تخلیه شود، اگر قرار باشد یک ساعت طول بکشد تا تخلیه شود با آبخیزداری زمان تخلیه به سه ساعت افزایش و دی بی به 25 متر مکعب بر ثانیه کاهش خواهد یافت و شدت خسارات سیل را کاهش میدهد.
بررسی کارشناسان نشان میدهد؛ در مناطقی که طرحهای آبخیزداری اجرا شده، علاوهبر تامین سفرههای زیرزمینی، خسارت ناشی از سیل به صورت چشمگیری کاهش یافته است.
بر اساس آمار، طرحهای آبخیزداری اجرا شده در مناطق سیل خیز کشور علاوهبر جلوگیری از فرسایش خاک و ذخیره آب، 70 تا 80 درصد وقوع سیل و خسارت آن را کاهش داده است.