شبکهای در پایان راه!
پژمان کریمی
۱۴ سال پیش بود که شبکه تلویزیونی «منوتو» در لندن با پخش جهانی پا گرفت. مخاطب اصلی شبکه؛ همه سنین اما از حیث فکری و فرهنگی فرودست جامعه ایرانی، هدفگذاری شد. رویه شبکه، صرفا سرگرمکنندگی و دوری از ظواهر و شعار سیاسی نشان میداد و تبلیغ میشد.
انتخاب و نمایش مستندهای عوامپسندانه و تهیه رونوشت و سرقت طرح برنامه موفق خارجی با حمایت گروههای حرفهای برنامهساز انگلیسی و نیز بهرهگیری از تجربیات برنامهسازی دیگر شبکههای فارسیزبان منجر به دیده شدن شبکه از سوی طیفی از مخاطبان هدف گردید.
پیشینه صاحبان و مدیران ظاهری و برخی کارکنان و مجریان بهائی شبکه، نوع عملکرد اتاق خبر (انتخاب اخبار منفی و سیاه و دروغبافی و مشروع جلوه دادن عملکرد دشمنان ایران و ایرانیان)، صرف هزینههای بسیار کلان برای ساخت برنامهها، تاکید بر ابتذال محصولات و اصرار بر ترویج سبک زندگی غربی و فعالیت در لندن یعنی در مرکز دولتی معاند با ملت ایران، به روشنی از ماهیت و اهداف سیاسی و ضداسلامی و ضدایرانی منوتو حکایت میکرد. در واقع، شبکه یادشده پا گرفته بود تا ناکارآمدی مجموعهای از رسانهها و شبهرسانههای فارسیزبان بدخواه ملت ایران را پر کند. شبکههایی که در مقطعی چون سال ۸۸- به زعم دشمنان- نتوانسته بودند مخالفان جمهوری اسلامی را به عنوان عمله میدانی استکبار به کف خیابانها بکشانند!
اما دیری نگذشت که کارفرمایان و مدیران شبکه منوتو کمکم کینه عمیق خود علیه دین الهی و مردم ایران را کاملا آشکار کردند تا آنجا که به صراحت به مقدسات اسلامی و باورهای مسلمانان اهانت نمودند و افتخارات تاریخی ایرانیان را به سخره گرفتند. چنین روشی به ریزش مخاطبان انجامید. این ریزش وقتی شتاب بیشتری گرفت که در جریان فتنه ۱۴۰۱ شبکه به حمایت از اراذل و اوباش و گروهکهای تجزیهطلب پرداخت و قاتلین و دزدان و قاچاقچیان و جواسیس را به عنوان «مردم» و «میهندوست» و «شیفته مردم» معرفی کرد.
ریزش کلان مخاطب و بیاعتباری و شکست قامت اعتماد مخاطب به منوتو، شبکه را در کنار شبکههای سترون بیبیسی فارسی و صدای آمریکا و کانال جدید و... نشاند. چنین بود که مدیر ظاهری منوتو با انتشار اطلاعیهای از تعطیل شدن این شبکه بهدلیل مشکلات مالی خبر داد.
در اینباره باید گفت:
یک- برخی تحلیلگران برآنند که اعلام تعطیل شدن قریبالوقوع شبکه صرفا حرکتی برای جلب حامی مالی جدید از یکسو و مستقل معرفی کردن شبکهای است که بهدلیل حمایت اجنبی، جایگاه خود را نزد مخاطبان از دست داده است. این احتمال زمانی تقویت میشود که به یاد آوریم شبکه تنها احتمال تعطیل شدن داده است!
دو- برخی نیز تاکید دارند بهدلیل سترونی و بیاعتباری، حامی مالی که قطعا یک «دولت» است و نه یک «شخص» یا «گروه» یا «حزب» یا «شرکت تجاری و صنعتی» انگیزهای برای ادامه حمایت مالی و هزینه بیفایده ندارد. اگر هم حامی هدف نظر، رژیم صهیونیستی است، علاوهبر نداشتن انگیزه و نبود توجیه سیاسی و اقتصادی، کمبود بودجه این رژیم بهدلیل درگیری با حماس، در ترک و دفع منوتو دخالت دارد.
باید گفت؛ چه منوتو تعطیل شود و چه نشود، چه حامی مالی دستوپا شود و چه نه، یک واقعیت قابل کتمان نیست و آن اینکه، ادامه فعالیت منوتو بهدلیل نداشتن مخاطب کلان و از این حیث تبدیل آن به دیگر شبکههای فارسیزبان معاند و کابارهای، در مسیر تقابل با جمهوری اسلامی «آب در هاون کوبیدن» است. وجود و ادامه کار چنین شبکههایی بیتردید مصداق بارز شکست رسانهای و سیاسی و امنیتی در برابر مردم ایران محسوب میشود. از اینرو تعطیل شدن این شبکه منجر به حذف مصداق عیان شکست است و برای معاندان کاری عقلانی به حساب میآید!