انباشت 8 میلیارد دلار فولاد در انبار کارخانهها
تأمین پایدار برق و افزایش تولید محصولات فولادی در کنار کاهش تقاضای داخلی و صادراتی این محصول سبب شده تا موجودی انبار فولادیها در شهریور 1402 نسبت به 14 ماه گذشته 100 درصد افزایش یابد.
به گزارش فارس، بر اساس اطلاعات رسیده از وزارت صنعت، معدن و تجارت، موجودی انبار زنجیره فولاد و محصولات فولادی مرتبط در ایران تا شهریورماه سال جاری نسبت به 14 ماه گذشته 100 درصد افزایش یافته است.
بر اساس اطلاعات این گزارش، ارزش این انبارها در حال حاضر صرفا در بخش فولاد هشت میلیارد دلار برآورد میشود.
از سوی دیگر آمار بورس کالا هم بیانگر آن است که تنها در محصول «میلگرد متوسط» به عنوان یکی از محصولات فولادی در شش ماه ابتدائی سال جاری، میزان تولید از پنج میلیون و 100 هزار تن عبور کرده است. در حالی که میزان فروش این محصول به یک میلیون تن میرسد. به عبارت دیگر، میزان تولید میلگرد متوسط در بهار و تابستان سال جاری بیش از پنج برابر تقاضای این محصول بوده است.
به استناد اطلاعات شرکت مدیریت شبکه برق ایران، تامین برق صنایع در تابستان سال جاری سبب شده تا زمینه جهش تولید محصولات صنعتی مهیا شود.
بر این اساس در فصل گرم سال 1402 نسبت به مدت مشابه سال 1400، حدود 27 درصد برق بیشتری به مقصد صنایع کشور هدایت شده است. همچنین در این مدت 90 درصد از برق مازاد تولید شده، زمینه جهش تولید صنعت کشور را فراهم کرده است.
دراین راستا حمید بهزادیفر، کارشناس اقتصادی هم گفت: در حالیکه سال 1400 با خاموشیهای گسترده مواجه بودیم، برنامه مدیریت مصرف طی دو سال گذشته زمینه رفع محدودیت تولید در حوزه صنعت کشور را رقم زده و آمار جهش تولید ثبتشده این گزاره را تأیید میکند.
بر اساس این گزارش، افزایش موجودی انبار صنایع فولادی فارغ از مسئله تامین برق پایدار، به دلایل عمدهای از جمله کاهش قابل توجه صادرات این محصولات است.
به اعتقاد کارشناسان، ضعف در بازاریابی بینالمللی و تشکیل اتحادیههای منطقهای سبب شده تا عوارض گمرکی بر محصولات ایران وضع و کاهش صادرات رقم بخورد.
برای مثال، وضع عوارض گمرکی 30 درصدی عراق بر روی محصول میلگرد و تیرآهن صادراتی ایران در تیرماه 1402 سبب کاهش یک میلیون و 500 هزار تنی صادرات فولاد ایران به عراق به ارزش 874 میلیون دلار شده است.
گفتنی است مجموعهای از دلایل از جمله زیادهخواهی برخی تولیدکنندگان بزرگ صنایع در کنار سازوکار معیوب قیمتگذاری در بورس کالا باعث شده تا سرمایهداران بزرگ علیرغم افزایش تولید، اجازه تعدیل قیمتها را ندهند.
در این بین کارشناسان معتقدند بیرون بردن برخی از محصولات صنایع از بورس کالا در واقع بازی کردن در زمین این گروه از سرمایهداران است و باید با اصلاح ساز و کار بورس، از شفافیت این ابزار برای برچیدن رانتهای فعلی استفاده کرد.