اخبار ویژه
علویتبار: اپوزیسیون، همسنگر صدام بود و حالا مزدبگیر آمریکاست
سردبیر روزنامه حجاریان در دوره موسوم به اصلاحات، تاکید کرد اپوزیسیون جمهوری اسلامی، مزدبگیر غرب است و مردم ایران از آنها دلخوشی ندارد.
علیرضا علویتبار که سردبیر روزنامه افراطی «صبح امروز» بوده، در گفتوگو با روزنامه شرق و درباره اغتشاشات پارسال اظهار داشت: اتفاقی که سال گذشته رخ داد، جنبش انقلابی نبود. گستره و عمق آن خیلی زیاد نبود. مسائلی فراتر از سبک زندگی هم در این جنبش مطرح شد اما آنچه انگیزه اصلی، عمدتا سبک زندگی بود.
وی افزود: به نظر من اپوزیسیون خارج از کشور، جمهوری اسلامی از ابتدا مردم را همیشه از خود وحشت زده کرده است. به خصوص با ارتباطاتی که با نیروهای خارجی میگرفته است. این فقط مختص اپوزیسیون امروز نیست. اپوزیسیون از ابتدای انقلاب به محض اینکه نیروی قابل اتکای خارجی پیدا میکرد، به سراغ آن میرفت. اپوزیسیون یک بار در دهه 60 به دلیل همسنگرشدن با صدام نابود شد. بعد با آمریکاییها ارتباط گرفتند؛ حقوق بگیری، درخواست تحریم ایران از آمریکا، درخواست حمله به ایران و... اپوزیسیون همیشه مردم را از خودش ترسانده است. آنها فکر میکنند مردم متوجه این مسائل نیستند در صورتی که مردم بلافاصله متوجه میشوند. همه ما که در ایران زندگی میکنیم، میدانیم که تحریمها الزاما به دولت لطمهای نمیزند. ایرانیها از وابستگی به خارج استقبال نمیکنند.
وقتی با برخی از این افراد صحبت میکنید، فقط در صورتی حاضر هستند به ایران بازگردند که قرار باشد حاکم باشند. والا حاضر نیستند در این وضعیت با شما شریک باشند. به نظر من اپوزیسیون خارج از کشور ناموفق بوده است.
علوی تبار در پاسخ این سؤال که «آیا اصلاحطلبان میتوانند با توجه به نقطهای که امروز ایستادهاند، به شکست سیاست فشار از پایین، چانه زنی از بالا اعتراف کنند؟»، اظهار کرد: به نظر من هنوز هم پروژه درست و خوبی است اگر بتوانید شرایطی ایجاد کنید که شما را جدی بگیرند و با شما
گفت وگو کنند. مشکل اصلاحات این بود که وقتی قدرت این را داشت که فشاری ایجاد کند، چانه زنی اتفاق نمیافتاد و همه فکر میکردند کارها پیش میرود. در حالی که طرف مقابل ارزیابی میکرد که این امکان را از بین ببرد. مشکل این است که کسی اصلاحطلبان را جدی نمیگیرد که با آنها گفتوگو و مذاکره کند. وقتی شما را جدی میگیرند که قدرت داشته باشید. اگر توانستیم قدرتی هم سنگ ایجاد کنیم، طرف گفتوگوییم و با ما چانهزنی صورت میپذیرد و میتوانیم معامله کنیم اما اگر نتوانیم قدرت هم سنگ ایجاد کنیم، کسی توجهی به ما ندارد.
او همچنین درباره برخی جوانان فعال در اغتشاشات سال گذشته گفت: در مورد نسل Z من چندان امیدوار نیستم. گفتوگوهایم با آنها امیدبخش نیست. نمیخواهم بگویم که همه این نسل این طور هستند، اما نکاتی را میبینم که باعث تعجبم میشود. من در اینها یک نوع لذتگرایی خودمحور لحظهای میبینم. در واقع این معیار انتخاب برای همه چیز است. خیلی خودمحور است. همچنین در مطالعه عمیق کمحوصله هستند. بیشتر پاراگرافهای «فجازی» را ترجیح میدهند تا کتاب. حوصله گفتوگو و مخالفت ندارند. وقتی با حرفشان مخالفت میکنید، وارد گفتوگو نمیشود. فکر میکنند به تجربههای تاریخی و قبل نیاز ندارند. نگاهشان به گذشته و سنت تحقیرآمیز و انباشتی از جهل است نه انباشتی از تجربههای پیروزمندانه یا شکست خورده نسلی دیگر. نگاه تحقیرآمیز به نسلهای قبل دارند. من از این جنبهها میترسم. البته آنها حق انتخاب دارند اما وقتی میبینم گروهی از این نسل خیلی تعریف میکنند، احساس میکنم که میخواهند از آنها سوءاستفاده کنند. اما اگر کسی با نگاه انتقادی با این نسل برخورد کرد، از نگاه مسئولانه با آن برخورد میکند. اینکه نسلی در ایران باشد که از گذشته چیزی نداند، از جنگ، از انقلاب، از اصلاحات، از 88 و... چیزی نداند، نمیدانم چطور میتوان به آن افتخار کرد. من فکر نمیکنم این نسل میتواند بن بستهای تاریخی ما را بشکند. هر نسلی خودش را بهترین نسل میداند و من معتقدم نسل ما در ایران غیرقابل تکرار است.
ادبیات انتقادی علوی تبار درباره ماهیت اغتشاشات پارسال و فعالان آن و همچنین نقش اپوزیسیون در حالی است که این طیف از مدعیان اصلاحطلبی و از جمله امثال خاتمی و حجاریان به شکل ذوق زده از آن اغتشاشات حمایت کرده و هرگز حاضر به نقد و هشدار نشدند. جالب این که اتاق عملیات رسانهای اغتشاشات (شبکه اینترنشنال وابسته به موساد) را علی اصغر رمضانپور، معاون متواری وزیر ارشاد در دولت خاتمی اداره میکرد.
تردید سردبیر BBC درباره توانایی اسرائیل برای جنگ در عمق غزه
شبکه دولتی بیبیسی دیروز پس از چندین ساعت فضاسازی و ادعای ورود ارتش اسرائیل به داخل غزه اذعان کرد؛ ورود جدی اتفاق نیفتاده و ارتش اسرائیل قادر به جنگ در عمق غزه نیست.
وبسایت بیبیسی دیروز از قول پل آدامز، گزارشگر خود در بیتالمقدس نوشت: حضور یک تانک اسرائیلی در بزرگراه اصلی شمال- جنوب در نوار غزه مطمئناً نشانهای است که حلقه اسرائیل در اطراف شهر غزه تنگتر میشود. شلیک یک تانک به خودرویی که به سمت شهر غزه در حال حرکت بود، نشانگر حضور نیروهای اسرائیلی در بزرگراهی است که درست در شمال وادی غزه قرار دارد. واضح است که با تشدید تدریجی عملیات نیروهای اسرائیلی، شهر غزه، شمالیترین شهر نوار غزه، کانون اصلی فعالیت آنها خواهد بود.
بیبیسی همچنین در خبر دیگری نوشت: فیلمی از شلیک یک تانک اسرائیلی به یک خودرو در جاده صلاحالدین منتشر شده است. جاده صلاحالدین مهمترین راهی است که شمال و جنوب غزه را به هم وصل میکند. این فیلم نشان میدهد خودرویی به سمت یک تانک اسرائیلی میراند اما بعد تغییر جهت میدهد و شروع به دور شدن از آن میکند. بعد شلیک تانک دیده میشود و انفجار خودرو. خودروی دیگری هم دیده میشود که با دیدن این انفجار، شروع به دور شدن از محل میکند. این شلیک در جاده صلاحالدین در حدود دو کیلومتری وادی غزه نشان میدهد.
بیبیسی همچنین به دروغ مدعی شده بود: تانکها و خودروهای زرهی اسرائیلی یک جاده کلیدی از شمال به جنوب نوار غزه را قطع کرده و به نزدیکی شهر غزه رسیدهاند. این تانکها در جاده صلاحالدین، در نزدیکی تقاطع کارنی-نتزاریم مستقر شدند و این گمانهزنی را ایجاد کرده که میتواند بخشی از پیشروی نیروهای اسرائیل در بزرگترین شهر غزه باشد.
از دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل در یک جلسه خبری صبح بهطور مشخص در مورد این تانکها سؤال شد اما او از دادن اطلاعات بیشتر خودداری کرد.
اما سرانجام جرمی بوئن، سردبیر بخش بینالملل بیبیسی تاکید کرد: «پی بردن به اتفاقات غزه بسیار سخت است چون اسرائیلیها ارتباطات را بسیار دقیق مدیریت میکنند. در یک مورد به نظر میرسید که اسرائیلیها بهطور مختصر یکی از دو جاده شمال به جنوب غزه را مسدود کردهاند؛ ویدئویی نشان میداد که یک خودرو در حال نزدیک شدن به یک تانک اسرائیلی در جاده است و سپس این خودرو به سرعت دور میزند و تانک شلیک میکند.
چرا اسرائیلیها چنین کاری میکنند؟ شاید به این دلیل که سعی دارند شهر غزه را- که ارتش اسرائیل آنجا را آشیانه اصلی حماس میبیند- محاصره کنند. به نظر من اگر آنها تلاش به چنین کاری کنند، ارتش اسرائیل ناگزیر به درگیر شدن در جنگ خانه به خانه خواهد شد. با وجود این، من مطمئن نیستم که ارتش اسرائیل نیروی نظامی کافی برای محاصره جایی بزرگ و پیچیده مانند شهر غزه را داشته باشد. حماس بهشدت در شهر حضور دارد، از جمله با شبکهای از تونلها و شاید بعضی فکر کنند که آنها در حال آمادهسازی و تفکر درباره اقدامات احتمالی اسرائیل هستند. بنابراین، این یک چالش بزرگ برای اسرائیلیها خواهد بود».
فرانسپرس: ایران دست خود را رو نمیکند اما همه گزینهها را روی میز دارد
خبرگزاری فرانسه در گزارشی تاکید کرد: ایران دست خود را در مورد گسترش جنگ غزه رو نمیکند.
فرانسپرس نوشت: جمهوری اسلامی ایران هر روز به اسرائیل و آمریکا هشدار میدهد و تهدیدهایی علیه این دو را اعلام میکند، بیآنکه دست خود را، در صورت منطقهای شدن جنگ اسرائیل و حماس، از حالا رو کند.
از ابتدای این جنگ که با حمله حماس به اسرائیل در هفتم اکتبر گذشته آغاز شد، ایران در موضعگیریهای شفاهی صریحاً حمایت خود را از گروه حماس و حمله نظامی آن به اسرائیل اعلام کرد، هرچند هرگونه نقش خود را در این حمله انکار نمود.
ایران راهبرد خود را در قبال جنگ جاری میان اسرائیل و حماس در خفا تعیین میکند، بهطوری که دشمنان اصلی آن، یعنی اسرائیل و آمریکا، و همینطور جامعه جهانی دائماً مجبور باشند انگیزهها و اهداف او را حدس بزنند.
خبرگزاری فرانسه سپس به نقل از برخی کارشناسان در داخل و خارج از ایران افزوده: جمهوری اسلامی تمام گزینهها را در قبال این جنگ مدنظر دارد تا بتواند خود را با تحولات تطبیق دهد.
یک پژوهشگر مسائل بینالمللی در تهران، و یک پژوهشگر دیگر ایرانی در آلمان، به خبرگزاری فرانسه گفتهاند که در حال حاضر حکومت ایران مایل نیست که مستقیماً درگیر جنگ اسرائیل و حماس شود و کل اقدام خود را به دادن هشدار درخصوص گشایش جبهههای جدید درگیری علیه اسرائیل توسط حزبالله لبنان یا دیگر نیروها تحت عنوان «محور مقاومت» محدود میسازد.
یک تحلیلگر سیاسی، به خبرگزاری فرانسه گفت: هنوز پیشبینی واکنش حکومت ایران ناممکن است، اما، اگر جنگ منطقهای بشود و طرفهای درگیر در جنگ، منافع تهران را هدف بگیرند، ایران ناچار خواهد شد واکنش نشان بدهد.
وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران، سرتیپ محمدرضا آشتیانی، در روزهای گذشته هشدار داد که «هر اقدام نسنجیدهای با واکنش قوی تهران روبهرو خواهد شد.»
آمریکا نمیتواند جنگ بکارد و آرامش درو کند
نشریه تایم میگوید جو بایدن رئیسجمهور آمریکا امیدوار به متقاعد کردن ایران است تا قبل از افزایش بیشتر تنشها، به درگیریها پایان دهد.
این نشریه نوشت: بایدن امیدوار است که تهران را متقاعد کند تا قبل از فراتر رفتن تنشها، به درگیری پایان دهد. برخی ناظران در منطقه نگرانند که سران ایران اکنون علاقهای به عقبنشینی نداشته باشند.
رایان کراکر دیپلمات بازنشسته که بهعنوان سفیر در کشورهای خاورمیانه از جمله لبنان، کویت، سوریه و عراق فعالیت میکرد، گفت که به نظر میرسد اقدامات ایران برای کشاندن ایالات متحده به سمت درگیری مستقیم طراحی شده است.
وی افزود: اگر حمله گروههای مسلح ایرانی، منجر به کشتن نیروهای آمریکایی شود، بایدن برای پاسخ قاطعانه تحت فشار شدیدی قرار میگیرد و آمریکا را به جنگ مستقیم با تهران نزدیکتر میکند.
کراکر که اکنون یک کارشناس ارشد غیرمقیم در مؤسسه صلح بینالمللی کارنگی است، اضافه کرد: اگر نیروهای تحت حمایت ایران شانس بیاورند و ۲۰ نظامی آمریکایی را بکشند، دولت مجبور خواهد شد یک واکنش بزرگ نشان دهد. این دیپلمات آمریکایی همچنین در مورد استفاده ایران از سلاح هستهای، مدعی شد: من مطمئن هستم که آنها توانایی داخلی برای تولید سلاح هستهای را دارند، بنابراین این فقط یک پرسش است که آیا آنها تصمیم میگیرند دکمه آن را بزنند.
تایم افزود: این نشان میدهد درگیریهایی که با حمله حماس در جنوب اسرائیل آغاز شد چقدر سریع میتواند به یک جنگ گستردهتر و با پیامدهای ویرانگر تبدیل شود. مقامهای دفاعی اعلام کردند که یک ناو گروه دیگر یواساس آیزنهاور که به سمت دریای مدیترانه حرکت میکند، در نهایت به سمت خلیجفارس خواهد رفت و در آبهای نزدیک سواحل ایران قرار میگیرد.
جاناتان پانیکوف مدیر «ابتکار امنیتی خاورمیانه اسکوکرافت» در شورای آتلانتیک، ابراز داشت که تاکنون دولت کار را درست انجام داده، اما خطرات در این لحظه فراتر از حملات هدفمند در منطقه است. بزرگترین نگرانی من احتمال تشدید تنش ناخواسته است.
وی همچنین تصریح کرد که رگبار موشکها و راکتها از سوی حزبالله میتواند باعث کشته شدن سربازان اسرائیلی شود. این میتواند زنجیرهای از وقایع را رقم بزند که متوقف کردن آن دشوار است. من بیشتر نگران این هستم که ممکن است به درگیری ختم شود که هیچکس خواهان آن نیست.
موضع فریبکارانه مقامات آمریکایی مبنی بر درخواست پنهان و آشکار از ایران برای ممانعت از گسترده نشدن تنشها در حالی است که آمریکا خود به این ادعا وفادار نمانده و ضمن تجهیز ارتش صهیونیستی به انواع بمبهای ممنوعه، از نسلکشی بیحد و مرز در غزه حمایت کرده و خود در نقش فرماندهی عملیات علیه مردم فلسطین ظاهر شده است. بدین ترتیب روشن است که آمریکاییها از خشم ملتهای منطقه و زبانههای آتشی که خود در حال برافروختن آن هستند، در امان نخواهند ماند. برخی خبرها از هلاکت شماری از نظامیان آمریکایی در جریان انجام عملیات زمینی در غزه حکایت میکند و این غیر از حملات و خساراتی است که ظرف دو هفته اخیر به پایگاههای آمریکا در سوریه و عراق وارد شده است.