حمله به بیمارستانها و بیماران و کادر درمان رویکرد جنایتکاران و روسیاهان تاریخ
کامران پورعباس
حمله به بیمارستانها و مراکز درمانی و کادر درمان و بیماران و مجروحان به ویژه زنان و کودکان و نوزادان، از جمله پلیدترین و غیرانسانیترین و فاجعهبارترین جنایات ضد حقوق بشری است که تاکنون فقط توسط تروریستترین و خونخوارترین دشمنان بشریت انجام گرفته است. در این گزارش قوانین بینالمللی در این عرصه و جنایات به وقوع پیوسته در طول تاریخ در این عرصه را بررسی مینماییم.
هدف قرار دادنِ بیمارستانها، جنایت جنگی
نخست ببینیم قوانین بینالمللی در مورد حمایت از بیمارستانها و کادر درمان چه میگویند.
براساس کنوانسیون ژنو، بیماران و مجروحان، کادر پزشکی، بیمارستانها و مراکز درمانی سیار در زمان جنگ محافظت میشوند. آنها تحت هیچ شرایطی نمیتوانند مورد حمله قرار گیرند و هدف قرار دادن آنها به عنوان جنایت جنگی تلقی میشود. علاوه بر این، از نظامیان یا شبهنظامیان مجروح که در بیمارستانها و مراکز درمانی تحت درمان هستند و همچنین کارکنان پزشکی که برای دفاع از جان خود و بیمارانشان مسلح هستند، محافظت میشوند.
ماده ۱۸ کنوانسیون شماره ۴ ژنو تصریح میکند:
«بیمارستانهای غیرنظامی که برای مراقبت از مجروحان و بیماران، بیماران ناتوان و موارد مرتبط با زایمان تشکیل شدهاند، در هیچ شرایطی نباید هدف حمله قرار بگیرند و باید همیشه مورد احترام و محافظت طرفهای درگیری قرار بگیرند.»
در ماده ۱۹ کنوانسیون ژنو هم آمده است:
«حفاظتی که بیمارستانهای غیرنظامی از آن برخوردارند، متوقف نخواهد شد، مگر اینکه از آنها برای ارتکاب اعمال زیانبار- خارج از وظایف بشردوستانه- علیه دشمن استفاده شود. با این حال، حفاظت ممکن است تنها پس از صدور اخطار مقتضی، ذکر جزئیات تمامی موارد مرتبط و اعلام یک محدودیت زمانی معقول و پس از عدم توجه به این هشدار، متوقف شود.»
و همچنین تاکید شده است:
«پرستاری از افراد بیمار یا مجروحان نیروهای مسلح در این بیمارستانها و یا وجود سلاحهای سبک و مهماتی که از این نیروها گرفته شده و هنوز به دست سرویس مرتبط نرسیده است، برای دشمن مضر نیست.»
بمباران بیمارستانها، عادت دیرینه اسرائیل
با وجود این قانونهای صریح و آشکار و بشردوستانه، آنچه مکرراً در عناوین خبری جهان دیده شده، جنایات جنگیِ مکررِ صهیونیستها در این عرصه است:
«نیروهای اسرائیلی به بیمارستانی در کرانه باختری گاز اشکآور شلیک کردند»، «کادر پزشکی در حالی که نیروهای اسرائیلی گاز اشکآور را در نزدیکی بیمارستانی در جنین شلیک کردند، دستگاههای انکوباتور را جابهجا میکنند»، «نیروهای ارتش اسرائیل متهم به شلیک گاز اشکآور به بیمارستان فلسطینی شدند»، «پلیس به پرتاب گاز اشکآور به بیمارستانی در قدس حین متفرق کردن شورش متهم شد.» و...
اینها گوشهای از هزاران خبری است که طی ماهها و سالیان گذشته در رسانهها در مورد جنایات صهیونیستهای اشغالگر در هدف گرفتن بیمارستانها و مراکز درمانی در اراضی اشغالی فلسطین که طبق پروتکلهای بینالمللی تحت حفاظت هستند، منتشر شده است. صهیونیستها تلاش چندانی هم برای پنهان کردنِ این جنایات نشان نمیدهند و خشونتهایشان را در هر شکلی حتی به قیمت کشتن نوزادان در دستگاههای مراقبتهای ویژه نشان میدهند. نیروهای رژیم صهیونیستی این گزارشها را تکذیب نمیکنند و معمولاً میگویند که از آنچه در داخل بیمارستانها رخ داده، اطلاعی ندارند.
جکسون هینکل روزنامهنگار و فعال رسانهای سرشناس آمریکایی با اشاره به تازهترین جنایت صهیونیستها و بمباران بیمارستان «المعمدانی» در مرکز غزه طی روزهای گذشته – که باز هم مثل همیشه صهیونیستها منکر آن هستند – تصاویری از اخباری با عناوین «بیمارستان دیگری در غزه هدف حمله اسرائیل قرار گرفت» برای سال ۲۰۲۱ و خبر دیگری با عنوان «حملات اسرائیل بیمارستان و مدرسه کودکان در غزه را تخریب کرد» برای سال ۲۰۲۱ منتشر کرده و نوشت: به نظر میرسد بمباران بیمارستانها، عادت دیرینه ارتش اسرائیل باشد. هینکل همچنین با اشاره به صحبتهای وزیر جنگ رژیم صهیونیستی که فلسطینیان در غزه را حیوانات انساننما توصیف کرده بود، نوشت: آیا شما واقعا تعجب میکنید که آنها این بیمارستان (المعمدانی) را منفجر کردهاند؟
جکسون هینکل همچنین با انتشار تیتر خبری از سال ۲۰۱۴ که به حمله صهیونیستها به بیمارستانی در غزه با چهار شهید و ۴۰ زخمی اشاره دارد، در شبکه ایکس نوشت: اسرائیل سالهاست با افتخار بیمارستانهای غزه را بمباران میکند. اکنون آنها طوری رفتار میکنند که انگار از نظر اخلاقی آن قدر برتر هستند که نمیتوانند بیمارستان دیگری را بمباران کنند. چیزی جز یک مشت دروغ صهیونیستی نیست!
جمعیت هلال احمر فلسطین هم به طور مستمر شکایتهایی را علیه ارتش رژیم صهیونیستی به دلیل ارتکاب تخلفاتی نسبت به کارکنانش از جمله حمله فیزیکی به پزشکان و ایجاد مانع در کار میدانی، ثبت میکند. همچنین «می سالم حنا الکیله» وزیر بهداشت فلسطین هر بار از جامعه جهانی خواسته تا برای حمایت از مردم فلسطین و نهادهای پزشکی مداخله کند، زیرا آنچه رخ میدهد نقض جدی قوانین بینالمللی بشردوستانه در مورد نهادها و کارکنان پزشکی است.
بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، از زمان آغاز دوباره درگیریها در هفتم اکتبر، بیش از ۱۱۵ حمله به سازمانهای درمانی و بهداشتی در فلسطین صورت گرفته است. حداقل ۲۰ بیمارستان در شهر غزه و شمال غزه و یک بیمارستان در رفح دستور تخلیه مکرر از ارتش اشغالگر دریافت کردهاند و ۷۷ حمله در کرانه باختری ثبت شده که ۴۳ مورد از این حملات باعث خشونت فیزیکی علیه تیمهای درمان شده است.
تلالنگ موفوکنگ، گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد حق سلامت و بهداشت میگوید: زیرساختهای پزشکی غزه به طور جبرانناپذیری آسیب دیده و ارائهدهندگان خدمات بهداشتی در شرایطی وخیم با دسترسی محدود به تجهیزات پزشکی و شرایطی کار میکنند که به آنها اجازه نمیدهد مراقبتهای درمانی و بهداشتی بموقع و با کیفیت ارائه کنند.
نسل کشیِ گسترده با بمباران بیمارستان غزه
در ادامه جنایات و حملات صهیونیستها به نوار غزه که پس از عملیات طوفان الاقصی آغاز شد، شامگاه ۲۵ مهر 1402 شاهد حمله رژیم تروریست و کودککشِ صهیونیستی به بیمارستان المعمدانی در غزه بودیم که بالغ بر هزار شهید و زخمی از جمله صدها زن و کودک و نوزاد بر جای گذاشت و تصاویر فوقالعاده دردناک و وحشتناکی از آن به سراسر جهان مخابره گردید که نسلکشیِ غیرنظامیان در این جنایت و فاجعۀ شرمآور و غیرانسانی با محکومیت گستردۀ جهانی روبهرو گردید.
بیمارستان المعمدانی در سال ۱۸۸۲ در غزه راهاندازی شد و سالانه به بیش از ۴۵ هزار بیمار خدماترسانی مینمود. این بیمارستان یکی از ۲۲ بیمارستان فعال در شمال غزه بود که برای پاسخگویی به بحران اخیر مشغول به کار بود.
تنها چند دقیقه پس از وقوع این جنایت هولناک و انتشار تصاویر آن در شبکههای خبری و رسانههای اجتماعی، امواج خروشان خشم مردم نسبت به این جنایت، جهان را فراگرفت. مسلمانان دنیا با بیرون آمدن از خانههای خود و تجمع در برابر سفارتخانهها و مراکز نظامی وابسته به آمریکا و رژیم صهیونیستی خواستار اخراج جنایتکاران از کشورشان و جغرافیای فلسطین اشغالی شدند. در ساعتها و روزهای بعد موج اعتراضات سرتاسر جهان را فرا گرفت و حتی شاهد تجمعات اعتراضی در کشورهای حامی رژیم صهیونیستی در اروپا و آمریکا هم بودیم.
پیش از حمله رژیم صهیونیستی به بیمارستان المعمدانی، ارتش این رژیم بارها به مراکز درمانی، مدارس، مساجد و حتی دفاتر رسانهها به طور مستقیم حمله کرده بود. به نظر میآید سلسله جنایتهای رژیم صهیونیستی پس از دریافت چراغ سبز از قدرتهای غربی به ویژه آمریکای جهانخوار و جنایتکار افزایش یافته است.
شیطان بزرگ آمریکا، یک جنایتکار حرفهای
شیطان بزرگ آمریکا در کارنامه سیاه و سیاهۀ ننگین خود و در فهرست جنایاتی که تاکنون علیه بشریت انجام داده، بیمارستانها و مراکز درمانیِ زیادی را بمباران و منهدم کرده است.
اگر تاریخ دهههای اخیر را ورق بزنیم خواهیم دید که آمریکاییهای تروریست و تروریستپرور جنایات زیادی در این عرصه تاکنون مرتکب شده و در این حوزه تبدیل به یک جنایتکار حرفهای شده است.
این جنایات عبارتند از:
- بیمارستان باجمای در ویتنام: بمبافکنهای «بی-52» آمریکا شهر هانوی را از 18 تا 29 دسامبر سال 1972 (28 آذر تا 8 دی 1351) هدف بمباران شدید قرار دادند. در این بمباران بیمارستان باچ مای که بزرگترین و بهترین بیمارستان ویتنام شمالی بود، منهدم شد و 28 پزشک، پرستار و داروساز نیز جان خود را از دست دادند.
- کارخانه تولید شیرخشک در منطقه ابوغریب بغداد: جنگندههای آمریکایی 21 ژانویه 1999 میلادی (یک بهمن 1379) کارخانه شیرخشک را در ابوغریب (حومه بغداد) بمباران کردند.
- بیمارستان دیگفر در پایتخت سومالی: نیروی هوایی آمریکا و ترکیه 20 جولای 1993 (30 تیر 1373) بیمارستان دیگفر را در موگادیشو بمباران کردند.
- کارخانه داروسازی الشفا در پایتخت سودان: تفنگداران آمریکایی با 13 موشک مرکز داروسازی الشفا در شهر خارطوم را هدف قرار دادند. از آنجا که این مرکز داروسازی بیش از 90 درصد داروی کشور سودان را تأمین میکرد، افراد بسیاری به علت فقدان دارو جان خود را از دست دادند.
- بیمارستان و بازار منطقه یس در صربستان: ائتلاف تحت رهبری آمریکا هفت مه 1999 (18 اردیبهشت 1379) این بیمارستان و بازار را در جنوب صربستان با بمبهای خوشهای بمباران کردند.
- بیمارستان بلگراد(پایتخت صربستان): جنگندههای ناتو تحت فرماندهی آمریکا 20 مه 1999 (30 اردیبهشت 1379) بیمارستانی را در بلگراد هدف حمله قرار دادند. طی این سال در مجموع شش بیمارستان توسط ناتو در صربستان بمباران شدند.
- مرکز صلیب سرخ در پایتخت افغانستان: جنگندههای آمریکایی طی سال 2001 (1379) دو بار مرکز کمیته بینالمللی صلیب سرخ را در کابل بمباران کردند و طی این دو حمله، انبارهای غذا، پوشاک و دیگر اقلام و کالاهای امدادی به کلی نابود شدند و 55 هزار شهروند نیازمند افغان از دسترسی به این کالاها محروم ماندند.
- بمباران بیمارستان قندوز در افغانستان: مهر ماه سال 1394 بود که جنگندههای آمریکایی در خلال نبرد نیروهای پیاده با اعضای طالبان، یکی از بیمارستانهای متعلق به خیریه بینالمللی پزشکان بدونمرز در قندوز افغانستان را بمباران کردند. بر اساس اعلام کریستوفر استوکس مدیرکل پزشکان بدون مرز، در این حمله 14 کارمند پزشکان بدون مرز و 28 بیمار از جمله 3 کودک کشته و 37 نفر هم مجروح شدند. پنتاگون یک سال بعد اعلام کرد که این بمباران جنایت جنگی نیست، چون عمدی نبود!!!
- بمباران بیمارستان کودکان در موصل: در دی ماه 1395 ائتلاف آمریکایی که به بهانۀ دروغینِ مبارزه با داعش فعالیت میکرد، در بیانیهای به بمباران یک بیمارستان اطفال و کشته شدن افراد غیرنظامی اعتراف کرد. جنگندههای آمریکایی بیمارستان اطفال ابنالاثیر را در شهر موصل بمباران کردند که به کشتار افراد غیر نظامی منجر شد.
سیاهۀ ننگین منافقین و رژیم بعثی عراق
منافقین و رژیم بعثی عراق نیز سیاهۀ ننگین و کارنامۀ سیاهی در حمله به بیمارستانها و به شهادت رساندنِ کادر درمان و بیماران و مجروحان و به ویژه زنان و کودکان و نوزادان دارند. در روزهای 3 و 4 مرداد 1367 واحدهای میلیشیایی منافقین با ورود از خاک عراق و عبور از شهر اسلامآباد غرب، وارد بیمارستان امام خمینی این شهر شدند و 100 نفر از اهالی شهر، بیماران و مجروحان و رزمندگان را در وسط حیاط بیمارستان زنده زنده به آتش کشاندند. زنان و کودکان به تنهائی 45 نفر از قربانیان این جنایت را تشکیل میدادند.
جنایات صدام و رژیم بعثی عراق در این عرصه نیز چنین است:
- چندین مرحله بمبارانِ بیمارستان صحرایی حضرت فاطمه زهرا(س) از جمله بمبارانِ شیمیاییِ بیمارستان: سال 1364 یک بیمارستان صحرایی با نام بیمارستان صحرایی فاطمه زهرا(س) در ۳۰ کیلومتری جنوب آبادان تأسیس شد که بسیار نزدیک به خطوط درگیری بود. یکی از ویژگیهای بیمارستان که باعث میشود آن را یکی از هنرهای مهندسان و پزشکان ایرانی در جنگ تحمیلی بدانیم، مجهز بودنش به بخشها و اتاقهای مختلف بود. غالباً بیمارستانهای صحرایی اقدام به مداوای سطحی، سرپایی و نهایتاً عملهای سبک میکردند، ولی بیمارستان صحرایی فاطمه زهرا(س) از هشت اتاق عمل، بخشهای اورژانس، دندانپزشکی، داروخانه، بانک خون، درمانگاه، بخش ش. م. هـ، آزمایشگاه و دیگر بخشها و امکانات مورد نیاز برخوردار بود که میتوانست بسیاری از نیازهای فوری و مبرم خطوط مقدم نبرد را در همان منطقه عملیاتی مرتفع سازد. این بیمارستان در روزهای ۲۶ و ۲۷ بهمن 1364 بمباران شد، اما آسیبی به آن نرسید. مجدداً دشمن در ۳۰ بهمن سایت بیمارستان را با دو فروند هواپیما بمباران کرد و تعدادی از پرسنل که در محوطه بودند، شهید شدند. یکی از بمبها روی سقف بیمارستان منفجر شد که در اثر آن حدود ۱۰۰ نفر مجروح شدند. کادر درمانی در اورژانس حضور داشتند و جراحان نیز در اتاقهای عمل مشغول کار بودند، اما به کسی آسیب نرسید و کادر درمان به فعالیت خود ادامه دادند. روز ۸ اسفند ۶۴ سنگینترین حملات هوایی به بیمارستان صحرایی فاطمه زهرا(س) صورت گرفت. این حمله هم تخریبی بود و هم شیمیایی. در این روز بیش از ۱۰ فروند هواپیمای عراقی یک ربع به بمباران بیمارستان پرداختند. ابتدا جنگندهها سعی کردند تا آنجا که میتوانند به تأسیسات بیمارستان آسیب برسانند. سپس جنگندههای دیگر آمدند و دو بمب شیمیایی با فواصل مختلف جلوی درهای ورودی اورژانس و کادر درمانی بیمارستان پرتاب کردند. این مسئله باعث آلوده شدن بیمارستان شد و بسیاری از مجروحان حاضر در اورژانس علاوه بر مجروحیتهایی که داشتند، با عامل شیمیایی خردل نیز جراحت یافتند. بهرغم این فاجعه، بیمارستان صحرایی فاطمه زهرا(س) در عملیات دیگر نیز مورد استفاده قرار گرفت و بعدها نیز مجدداً با بمباران دشمن روبهرو شد.
- حمله به بیمارستان کودکان بهرامی در تهران: در حمله موشکی رژیم بعث عراق در ۱۷ فروردین سال ۱۳۶۷ به بیمارستان کودکان بهرامی در تهران بود که طی آن دو کودک خردسال به نامهای ایمان ضیائی و علی نوری و جمعی از کارکنان این بیمارستان به نامهای علیرضا دهخوار قانی، رمضان شمس الدینی، منوچهر اکبری، نقی گندمی، صفرعلی شهرآبادی به شهادت رسیدند.
به امید نابودی اسرائیل و نماز خواندن در قدس
صدام و حزب بعث و منافقین که کودککشی و قتل عام زنان و کودکان و بیماران و حمله به بیمارستانها، رویکرد شیطانیشان بود، نابود شدند و آمریکا هم که یک ابرجنایتکار حرفهای در این عرصه است با افول موریانهوار و روزافزونی روبهرو است. انشاءالله این سرنوشت شوم در انتظار رژیم تروریست و اشغالگر و کودککشِ صهیونیستی نیز هست و با جنایات اخیرش، لحظه به لحظه و هر چه بیشتر در سراشیبی سقوط و نابودی قرار میگیرد.
بنابراین سخن آخرمان در این گزارش چنین است: به امید نابودی اسرائیل و نماز خواندن در قدس، در آیندهای بسیار نزدیک!