kayhan.ir

کد خبر: ۲۷۵۴۳۰
تاریخ انتشار : ۲۹ مهر ۱۴۰۲ - ۲۰:۲۹
قیمت‌‌سازی دلالان یک بار دیگر شکست خورد

عقب‌نشینی دوباره دلار آزاد به محدوده 49 هزار تومان

با کاهش 1100 تومانی قیمت دلار در معاملات دیروز بازار غیررسمی، دلار به زیر 50 هزار تومان بازگشت و البته در این قیمت‌ها نیز خریداری ندارد.
 
 
 
 
نرخ‌‌سازی دلال‌ها در بازار آزاد ارز برای چندمین بار طی هفته‌های اخیر ناکام ماند. سوداگران که تاکنون بارها تلاش کرده‌اند با موج‌سواری روی اخبار سیاسی، تنور دلار را داغ نگه دارند، باز هم نتوانستند نرخ‌های بالای 50 هزار تومان را حفظ کنند.
به گزارش خبرگزاری فارس، دلار دیروز در مرکز مبادله ارز و طلا، در بخش اسکناس با کاهش ۱۰ ریالی، ۴۱ هزار و ۲۲۱ تومان و در بخش حواله‌ ۳۷ هزار و ۴۷۴ تومان کشف قیمت شد‌. دلار در ‌‌صرافی‌ها نیز در زمان تنظیم گزارش، به قیمت ۴۰ هزار و ۸۵۱ تومان خریداری و با نرخ ۴۱ هزار و ۲۲۳ تومان فروخته شد.
اما بررسی میدانی بازار ارز تا ظهر دیروز نشان داد،‌ دلار آزاد با کاهش ۱۱۰۰ تومانی، توسط دلالان مقابل صرافی‌ها ۵۰ هزار و ۲۵۰ تومان معامله شد که البته این نرخ در ساعات پایانی روز باز هم کاهش یافت.
طی روزهای گذشته سوداگران در تلاش بودند تا قیمت دلار را بالا برده و از این طریق به اهداف خود در زمینه نوسان‌گیری از خریداران و فروشندگان دست پیدا کنند، اما تغییر سیاست بازارساز به مداخله مستقیم، مانع از این افزایش قیمت شد و طی معاملات نیز نرخ ارز در بازار آزاد با کاهش رو‌به‌رو شد.
در مجموع معامله‌گران معتقدند بازار ارز و سکه به نقاط حساسی رسیده‌اند. از نظر آنها بازار نشانه‌هایی از نزول را نشان داده، اما هنوز قطعی نیست. به تصور معامله‌گران، هفته آرامی برای بازارها خواهد بود.
 طلا هم کاهشی شد
وضعیت کاهش نرخ‌ها در بازار طلا هم مشهود بود. سکه طرح قدیم‌ با کاهش ۱۲۰ هزار تومانی‌ به نرخ ۲۵ میلیون و ۵۸۰ هزار تومان داد و ستد شد، همچنین سکه تمام بهار آزادی طرح جدید نیز با افت ۳۵۰ هزار تومانی به قیمت 
۲۸ میلیون و ۵۸۸ هزار تومان معامله شد.
هر گرم طلای ۱۸ عیار در بازار به قیمت دو میلیون و ۴۰۶ هزار تومان در هر گرم داد و ستد شد‌، همچنین امروز هر مثقال طلای ۱۸ عیار در بازار، ۱۰ میلیون و ۴۱۲ هزار تومان نرخ‌گذاری شد.
 نرخ دلار غیر رسمی در دامنه ۴۹
نرخ دلار غیررسمی در ادامه روند کاهشی خود در پایان معاملات دیروز هرچند در کانال‌های تلگرامی، به سختی نرخ‌های نزدیک به دامنه پایین 50 هزار تومان را حفظ کرد، اما در کف بازار وارد دامنه ۴۹ هزار تومانی شد و فعالان بازار ادامه روند کاهشی را ممکن دانستند.
به گزارش ایبنا، مشاهدات میدانی از معاملات بازار غیررسمی دلار در محدوده میدان فردوسی نشان داد که نرخ دلار در معاملات روز شنبه در یک روند کاهشی وارد کانال ۴۹ هزار تومانی شد. در عین حال فشار عرضه و کم بودن تقاضا در بازار غیررسمی ارز، نرخ دلار را به پایین هل می‌دهد و بیشتر افراد فروشنده هستند تا خریدار.
علت نوسانات اخیر چه بود؟
نرخ ارز و بازار‌های مالی بسیاری از کشور‌های جهان و به خصوص کشور‌های آسیایی با شروع جنگ میان فلسطین و رژیم اشغالگر صهیونیستی با نوساناتی رو به رو شد. این اتفاق بر نرخ دلار در بازار غیررسمی ایران نیز اثرگذار بود. دلالان بازار ارز با دمیدن بر آتش انتظارات هیجانی قصد افزایش غیرمنطقی نرخ و نوسان‌گیری از آن را داشتند. اما تحلیل کارشناسان و اقتصاددانان از چنین شرایطی افزایش موقتی و زودگذر بود و پیشنهاد می‌کردند که مردم تحت تاثیر هیجانات قرار نگیرند و از ورود هیجانی به بازار‌ها خودداری کنند.
در شرایطی که یک خبر سیاسی منفی وارد بازار ارز غیررسمی کشور می‌شود، دلالان سعی می‌کنند از شرایط به وجود آمده برای نوسان‌گیری و کسب سود استفاده کنند. پس از آغاز حمله طوفان‌الاقصی با تحلیل‌های غلط و ضد و نقیضی از افزایش نرخ ارز و شروع یک شوک تورمی در اقتصاد کشور رو به رو شدیم و این در حالی‌است که هیچ‌کدام از شاخص‌های اقتصادی کشور روایتگر چنین پدیده‌ای نیستند.
به هر حال در شرایط هیجانی پس از شروع جنگ، نرخ دلار تا مرز ۵۴ هزار و ۳۰۰ تومانی نیز رسید، اما پس از گذشت چند روز از جنگ و فروکش کردن هیجانات، روند کاهشی بازار ارز آغار شد و نرخ‌ها در حال بازگشت به سطح قبلی است که نسبت به متغیر‌های بنیادین اقتصاد کشور یک تعادل منطقی خواهد بود.
 پیام‌هایی برای کاهش بیشتر
اهالی بازار یکی از دلایل کاهش نرخ ارز را این موضوع عنوان می‌کنند که دو روز قبل دبیرخانه شورای امنیت سازمان ملل با ارسال یادداشتی به کشور‌های عضو ملل متحد، پایان تحریم‌های این نهاد علیه ایران را به طور رسمی اعلام کرد. این سیگنال کاهشی از روز جمعه که به بازار رسید، روند کاهشی نرخ دلار را حفظ کرد.
همچنین روند جنگ میان فلسطین و رژیم صهیونیستی نیز به طوری پیش رفته است که حجم سنگینی از انتقادات و اعتراضات را در سراسر دنیا به سوی رژیم اشغالگر اسرائیل و طرفدارانش، به خصوص آمریکا، روانه کرده است. بسیاری از کشور‌های جهان نتوانستند چشم خود را به‌روی جنایت‌های رژیم اشغالگر قدس ببندند و شاهد اعتراضات و تظاهرات گسترده ملت‌ها علیه این اقدامات هستیم.
ایران نیز در حال حاضر بهترین موضع ممکن را نسبت به این مسئله اتخاذ کرده و همزمان با دیگر کشور‌ها اعتراض شدید خود را نسبت به این تجاوز آشکار اعلام کرده است.
 ترک برداشتن دیوار تحریم
در ماه‌های اخیر صحبت‌هایی از سوی بسیاری از کارشناسان و مسئولان ایالات متحده آمریکا و کشور‌های غربی مطرح شده که نشان می‌دهد تحریم‌های ظالمانه علیه ایران با شکست مواجه شده و دیگر اثر منفی و شکننده‌ای بر اقتصاد ایران ندارد.
یکی از علائم بی‌اثر شدن تحریم‌ها بهبود روابط تجاری و اقتصادی ایران با کشور‌های جهان است. بهبود روابط ایران با کشور‌هایی مثل چین، روسیه، عربستان، قطر و بسیاری از دیگر کشور‌های عضو اتحادیه آ‌سه‌آن، سازمان ‌شانگهای و گروه بریکس موجب تغییر رویکرد دیگر کشور‌ها نسبت به ایران و تغییر رویه سیاسی می‌شود.
علاوه‌بر بهبود روابط خارجی کشور، مهم‌ترین شاخص‌های اقتصادی نیز روایتگر بهبود و رشد اقتصادی کشور است. ثبت رشد اقتصادی شش‌و دو دهم درصدی و رشد 9 و چهار دهم درصدی صادرات کشور در بهار امسال و مثبت بودن رشد اقتصادی کشور در هشت فصل متوالی نشان از چشم‌انداز مثبت اقتصاد ایران دارد. رشد نقدینگی کشور ۱۲ ماهه منتهی به شهریور ماه امسال به ۲۹ و شش دهم درصد رسیده و در دو سال اخیر در دولت سیزدهم نرخ رشد نقدینگی ۱۳ و شش دهم واحد کمتر شده است. از طرفی نیز نرخ تورم نقطه به نقطه که در فروردین امسال ۵۵ و نیم درصد بود در شهریور ماه ۱۶ واحد درصد کمتر شده و به ۳۹ و نیم درصد رسیده است که سریع‌ترین کاهش تورم در سال‌های اخیر است.
این آمار و ارقام و تحلیل‌های کارشناسان و اقتصاددانان حاکی از آن است که اقتصاد ایران در مسیر افزایش رشد اقتصادی همراه با کاهش تورم قرار دارد و با اقداماتی که دولت سیزدهم در جهت بهبود روابط خارجی و آزاد‌سازی منابع ارزی بلوکه شده ایران انجام داده است، انتظار می‌رود روند کاهشی نرخ دلار در روز‌ها و ماه‌های آینده نیز ادامه داشته باشد.