kayhan.ir

کد خبر: ۲۷۵۲۵
تاریخ انتشار : ۳۰ مهر ۱۳۹۳ - ۲۲:۰۶
نگاهی به عملکرد تیم‌های ملی در دوره ریاست کفاشیان

پیروزی‌ها مقطعی است،ناکامی‌ها سریالی!

نگاهی به کارنامه تیم‌های ملی در دوره ریاست علی کفاشیان به خوبی نشان‌دهنده عملکرد فدراسیون اوست.



علی کفاشیان از آن زمانی به صندلی ریاست فدراسیون فوتبال تکیه زد که محمد علی‌آبادی قصد داشت این صندلی را تصاحب کند اما با توجه به مشکلات قانونی که برای او به وجود آمد نتوانست در مجمع حضور پیدا کند تا کفاشیان به عنوان تنها کاندیدای باقی مانده ریاست مهم‌ترین فدراسیون ورزشی کشور را بر عهده بگیرد. وی که کاملاً اتفاقی به عنوان رئیس فدراسیون فوتبال انتخاب شده بود بعدها از این موضوع پرده برداشت و گفت: «سال 86 قرار بود آقای علی‌آبادی به عنوان رئیس فدراسیون فوتبال معرفی شود اما به اجبار او کنار کشید و من به عنوان تنها کاندیدا ماندم و به صورت تحمیلی و اشتباهی رئیس فوتبال شدم».
مرد شماره یک فوتبال ایران که از ابتدا به اشتباهی آمدنش به فوتبال اذعان داشت بعدها در برنامه 90 اعلام کرد که لیوان دست او نیست و رئیس سازمان تربیت بدنی وقت (محمد علی‌آبادی) کارها را انجام می‌دهد. این یعنی کفاشیان فقط اسماً رئیس فوتبال بود. اسمی که سابقه‌ای در فوتبال نداشت اما مدیری موفق در ورزش کشور از جمله کمیته ملی المپیک به شمار می‌رفت. قهرمان دوی با مانع کشور که فردی کاملاً ورزشی بود اما با فوتبال آشنایی نداشت. او حتی ابتدا بسیاری از فوتبالی‌ها را نمی‌شناخت و نام آنها را به اشتباه به زبان می‌آورد اما به مرور تغییر کرد. بعد از رفتن علی‌آبادی از سازمان تربیت بدنی و وزارتخانه شدن ورزش، کفاشیان لیوان را در دست گرفت و کم‌کم روال کار در فوتبال ایران به دستش آمد. از سال 86 (2008 میلادی) که کفاشیان به فدراسیون فوتبال آمد، تیم‌های ملی کشورمان تورنمنت‌های مختلفی را در رده‌های سنی متفاوت پشت سر گذاشتند که در زیر نگاهی به عملکرد آنها خواهیم داشت. قضاوت در مورد کارنامه فدراسیون فوتبال در دوره علی کفاشیان با نگاهی به عملکرد تیم‌های ملی منصفانه‌ترین کار ممکن است.
تیم فوتبال نوجوانان
تیم فوتبال نوجوانان کشورمان از زمان حضور کفاشیان در فدراسیون فوتبال تا به حالا چهار تورنمنت آسیایی و دو تورنمنت جهانی را پشت سر گذاشته که نتایج این رقابت‌ها به شرح زیر است:
رقابت‌های قهرمانی فوتبال نوجوانان آسیا
سال 2008: صعود با 9 امتیاز به عنوان تیم اول مرحله گروهی و حضور در فینال که با پیروزی 2 بر یک مقابل کره‌جنوبی به عنوان قهرمانی این دوره از رقابت‌ها رسید.
سال 2010:کسب 4 امتیاز در مرحله گروهی و سوم شدن در گروه
سال 2012: صعود با 9 امتیاز به عنوان تیم اول مرحله گروهی و پیروزی 5 بر یک مقابل استرالیا در مرحله یک چهارم نهایی و در نهایت شکست 3 بر 2 مقابل ازبکستان در نیمه‌نهایی.
سال 2014: صعود با شش امتیاز به عنوان تیم اول مرحله گروهی و شکست در ضربات پنالتی مقابل کره‌شمالی در مرحله یک چهارم نهایی.
رقابت‌های جام جهانی نوجوانان
سال 2009: صعود با هفت امتیاز به عنوان تیم اول مرحله گروهی و شکست 2 بر یک مقابل اروگوئه در مرحله یک شانزدهم نهایی.
سال 2013: صعود با پنج امتیاز به عنوان تیم دوم مرحله گروهی و شکست 4 بر یک مقابل نیجریه در مرحله یک شانزدهم نهایی.
تیم فوتبال جوانان
تیم فوتبال جوانان کشورمان هم که سال‌هاست با ناکامی روبه‌رو می‌شود و نتوانسته در آسیا به مقامی دست پیدا کند تا راهی جام جهانی شود، در زمان ریاست علی کفاشیان در فدراسیون فوتبال در چهار تورنمنت آسیایی حضور پیدا کرده است.
رقابت‌های قهرمانی فوتبال جوانان آسیا
سال 2008: کسب سه امتیاز و سوم شدن در مرحله گروهی و عدم کسب سهمیه جام جهانی جوانان.
سال 2010: کسب سه امتیاز و سوم شدن در مرحله گروهی و عدم راهیابی به جام جهانی جوانان.
سال 2012: صعود با هفت امتیاز به عنوان تیم اول مرحله گروهی و شکست 4 بر یک مقابل کره‌جنوبی در مرحله یک چهارم نهایی و عدم کسب سهمیه جام جهانی جوانان.
سال 2014: شکست مقابل تایلند و یمن و مسجل شدن حذف ایران پیش از پایان مرحله گروهی و عدم کسب سهمیه جام جهانی جوانان.
تیم فوتبال امید
ناکامی‌های تیم امید برای صعود به المپیک ارتباطی به زمان ریاست کفاشیان ندارد و سال‌هاست که فوتبال ایران نتوانسته المپیکی شود اما بد نیست نتایج تیم امید را هم در زمان ریاست رئیس فعلی نگاهی بیندازیم.
حضور در رقابت‌های بازی‌های آسیایی
بازی‌های آسیایی 2010 گوانگوژو: صعود با 9 امتیاز به عنوان تیم اول مرحله گروهی و شکست 2 بر یک مقابل ژاپن در مرحله نیمه‌نهایی. تیم امید ایران در دیدار رده‌بندی نیز نتیجه را 4 بر 3 به کره‌جنوبی واگذار کرد و از رسیدن به مدال برنز بازماند. بازی‌های آسیایی 2014 اینچئون:کسب یک امتیاز در مرحله گروهی و سوم شدن در گروه سه تیمی.
حضور در رقابت‌های مقدماتی المپیک
انتخابی المپیک 2012 لندن: شکست 3 بر صفر مقابل عراق در بازی رفت به دلیل رأی انضباطی (بازی کردن کمال کامیابی‌نیا به عنوان بازیکن دو اخطاره و نقطه سیاه کارنامه تیم امید) و شکست 2 بر صفر در بازی برگشت در ورزشگاه آزادی.
تیم ملی فوتسال
تیم ملی فوتسال کشورمان که در تمام دوره‌های برگزاری مسابقات قهرمانی آسیا به جز سال 2006 به مقام قهرمانی رسیده بود، پس از حضور علی کفاشیان در پست ریاست فدراسیون تنها دو دوره قهرمان شده و یک بار قهرمانی را به ژاپن داده و یک بار دیگر حتی از حضور در فینال بازمانده است. تیم ملی فوتسال کشورمان در زمان حضور کفاشیان در فدراسیون دو دوره هم در جام جهانی شرکت کرده است که نتایج آن به شرح زیر است:
مسابقات فوتسال قهرمانی آسیا
سال 2008: صعود با 9 امتیاز به عنوان تیم اول مرحله گروهی و در نهایت پیروزی 4 بر صفر مقابل تایلند در دیدار فینال و رسیدن به مقام قهرمانی.
سال 2010: صعود با 9 امتیاز به عنوان تیم اول مرحله گروهی و در نهایت پیروزی 8 بر 3 مقابل ازبکستان در دیدار فینال و رسیدن به مقام قهرمانی.
سال 2012: صعود با 9 امتیاز به عنوان تیم اول مرحله گروهی، شکست 5 بر 4 مقابل تایلند در نیمه‌نهایی و بازماندن از حضور در فینال برای اولین بار و در نهایت پیروزی 4 بر صفر مقابل استرالیا در دیدار رده‌بندی و رسیدن به مقام سومی.
سال 2014:صعود با 9 امتیاز به عنوان تیم اول مرحله گروهی و تساوی 2 بر 2 مقابل ژاپن در دیدار فینال و در نهایت شکست 3 بر صفر در ضربات پنالتی و از دست دادن قهرمانی آسیا برای سومین بار.
مسابقات جام جهانی فوتسال
سال 2008: صعود با 10 امتیاز به عنوان تیم دوم مرحله گروهی و حضور در دور دوم مرحله گروهی. هم‌گروهی با برزیل،‌ ایتالیا و اوکراین و سوم شدن در گروه با 4 امتیاز به علت تفاضل گل کمتر نسبت به ایتالیا.
سال 2012: صعود با 7 امتیاز به عنوان تیم دوم مرحله گروهی و حضور در مرحله یک شانزدهم نهایی و در نهایت شکست 2 بر یک مقابل کلمبیا.
تیم ملی فوتبال
مهم‌ترین تیمی که تأثیر زیادی روی کارنامه یک رئیس فدراسیون دارد، تیم ملی بزرگسالان است. علی کفاشیان که تا به اینجای کار نیز اهمیت زیادی به تیم ملی بزرگسالان داده و گرانقیمت‌ترین مربی تاریخ ورزش ایران را روی نیمکت تیم ملی نشانده، تنها یک صعود به جام جهانی را با تیم ملی تجربه کرده و در سایر مسابقات و دیدارها ناکام بوده است. البته رکوردهای جالبی هم در زمان حضور او و کارلوس کی‌روش در تیم ملی رقم خورده که نمونه آن دریافت گل از تیم ملی لبنان و شکست مقابل این تیم برای اولین بار در تاریخ فوتبال ایران بوده است.
مسابقات جام ملت‌های آسیا
سال 2011: صعود با 9 امتیاز به عنوان تیم اول مرحله گروهی و شکست یک بر صفر در زمان‌های تلف شده مقابل کره‌جنوبی در مرحله یک چهارم نهایی.
مسابقات جام جهانی فوتبال
مقدماتی جام جهانی 2010: کسب 11 امتیاز و رسیدن به عنوان چهارمی گروه و بازماندن از صعود به جام جهانی آفریقای جنوبی و عدم حضور در مرحله پلی‌آف.
مقدماتی جام جهانی 2014: کسب 16 امتیاز در دور نهایی مرحله گروهی مقدماتی جام جهانی و صعود به جام جهانی برای نخستین بار به عنوان تیم اول گروه.
*حضور در جام جهانی 2014
کسب تنها یک امتیاز در مرحله گروهی جام جهانی و حضور در رتبه چهارم گروه F.
انتخاب کارلوس کی‌روش به عنوان سرمربی تیم ملی یک اتفاق مثبت برای فوتبال ایران بود. مربی‌ای که در شروع کارش اعلام کرد می‌خواهد نسل آینده فوتبال ایران را بسازد و حتی در این کار نیز شهره بود، با مبلغی بسیار بالا به ایران آمد. مربی‌ای که با یک میلیون و 250 هزار پوند به عنوان سیزدهمین مربی گرانقیمت جام جهانی انتخاب شد و البته جدا از دستمزدش با پاداشی که بابت صعود به جام جهانی دریافت کرد به جمع 10 مربی گرانقیمت حاضر در جام جهانی پیوست اما به وعده‌اش که ساختن نسل آینده فوتبال ایران بود تا به اینجا عمل نکرده است.
کفاشیان که بعد از جام جهانی مخالف تمدید قرارداد کی‌روش بود و بارها اعلام کرد تمدید قرارداد این مربی برخلاف میل باطنی‌اش بوده مشخص نیست که با وجود مخالفت چگونه می‌خواهد با این مربی ادامه همکاری دهد. رئیس خندان فدراسیون فوتبال اعلام کرد به دلیل رضایت مردم سرمربی پرتغالی تیم ملی را نگه داشته است. مسلماً کسب رضایت مردم از سوی یک مسئول کاری معقول و مثبت به شمار می‌رود اما آیا کفاشیان در دیگر قسمت‌های فوتبال هم رضایت مردم را جلب کرده و با حرف مردم پیش رفته است؟ آیا رضایت مردم در تمام قسمت‌های این فوتبال جلب شده است؟ مشخصاً انتخاب سرمربی حق طبیعی یک رئیس فدراسیون است اما کفاشیان چگونه قرارداد مربی‌ای را تمدید کرده که راضی به نگه داشتنش نبود؟
رئیس استیضاح می‌شود و کنار می‌رود؟
کفاشیانی که در آخرین مجمع انتخاباتی فدراسیون فوتبال شانس کمی برای دوباره انتخاب شدن داشت، شرایط را در مجمع به گونه‌ای پیش برد تا چهار سال دیگر رئیس فدراسیون فوتبال بماند اما حالا در شرایطی که دوره دوم او به پایان نرسیده از دور و اطراف شنیده می‌شود که مجمع قصد استیضاح او را در جلسه آبان‌ماه دارد. با توجه به صحبت‌های محمود گودرزی که اعلام کرده افراد غیرمتخصص در فدراسیون فوتبال حضور دارند و این فدراسیون نیاز به اصلاحات دارد بعید نیست دوره کفاشیان زودتر از موعد مقرر به پایان برسد.