kayhan.ir

کد خبر: ۲۷۴۹۵۰
تاریخ انتشار : ۲۳ مهر ۱۴۰۲ - ۲۰:۴۵
حکمی که رئیس فدراسیون شبانه صادر کرد

ابهامات فراوان در اساسنامه سازمان لیگ رئیس برکنار شده چگونه به فوتبال بازگشت؟!

رئیس فدراسیون فوتبال در شرایطی «رئیس برکنار شده سازمان لیگ» را به سمتش بازگرداند که ابهاماتی درخصوص اساسنامه سازمان لیگ وجود دارد.

 

سرویس ورزشی-

شنبه شب طی حکمی از سوی مهدی تاج، رئیس فدراسیون فوتبال، حیدر بهاروند به‌عنوان رئیس سازمان لیگ فوتبال منصوب شد. در حکم تاج به بهاروند آمده است: «جناب آقای حیدر بهاروند؛ نظر به تعهد، تخصص و تجربیات ارزشمند جنابعالی و به استناد بند یک ماده ۱۵ اساسنامه سازمان لیگ فوتبال به موجب این ابلاغ به سمت رئیس سازمان لیگ فوتبال کشور منصوب می‌شوید. امید است با تلاش مستمر جنابعالی و دیگر همکاران در راستای مسئولیت‌تان، شاهد ارتقای بیش از پیش فوتبال کشور باشیم. از خداوند منان آرزوی توفیق روزآفرین جنابعالی را مسئلت دارم.»
بازگشت دوباره بهاروند به سازمان لیگ در شرایطی است که وی 20 تیر 1401 با حکم میرشاد ماجدی سرپرست وقت فدراسیون فوتبال از کارش برکنار شد تا رضا کشوری‌فرد، دبیر این سازمان با حفظ سمت به‌عنوان سرپرست سازمان لیگ منصوب شود.
حالا اما یک روز پس از انتصاب حیدر بهاروند به ریاست سازمان لیگ زمزمه‌هایی مبنی بر غیرقانونی بودن این انتصاب مطرح شده است. در ابتدا باید یادآوری شود که تاکنون سابقه نداشته که رئیس سازمان لیگ با حکم مستقیم رئیس فدراسیون منصوب شود، با این حال در نامه انتصاب حیدر بهاروند که در فضای مجازی و متن خبر این انتصاب که در سایت فدراسیون فوتبال منتشر شد، مهدی تاج با استناد بر بند یک ماده ۱۵ اساسنامه سازمان لیگ فوتبال حکم حیدر بهاروند را امضا کرده است.
نکته جالب درباره چنین استنادی این است که در تمام دوران فعالیت سازمان لیگ فوتبال، ابهامات زیادی درباره اساسنامه آن وجود داشته چرا که پس از تصویب آن توسط عزیزالله محمدی، مهدی تاج، علی کفاشیان، مهدی محمدنبی و علی کاظمی هیچ نسخه‌ای از آن منتشر نشد و افراد محدودی آن را در اختیار دارند!
اساسنامه عجیب و غریب سازمان لیگ
یکی از مواد عجیب و غریب این اساسنامه، ماده ۲۲ است. براساس این ماده در صورت فوت یکی از شرکا، سهم آن فرد به وراث او خواهد رسید! به عبارت ساده‌تر، سازمان لیگ فوتبال به شکل موروثی بین شرکا تقسیم می‌شود. با این توصیف، سؤال پیش می‌آید که امضاءکنندگان اساسنامه سازمان لیگ فوتبال چه کسانی بودند؟
در اساسنامه پنهانی سازمان لیگ فوتبال توضیحی راجع به شرکا داده نشده اما عزیزالله محمدی، مهدی تاج، علی کفاشیان، مهدی محمدنبی و علی کاظمی پنج امضا‌کننده این اساسنامه در بدو تاسیس سازمان لیگ فوتبال هستند. نکته عجیب جایی است که تاکنون هیچ عزمی برای اصلاح این اساسنامه وجود نداشته تا اساسنامه پنهان سازمان لیگ تاکنون به همین شکل باقی مانده باشد. این موضوع در حالی رقم خورده که براساس ماده ۱۲ این اساسنامه، مجمع عمومی فوق‌العاده صلاحیت تغییر اساسنامه را دارد.
دیروز خبرگزاری ایسنا با انتشار گزارشی مدعی شد پیگیری‌های خبرنگارش نهایتا به پیدا کردن یک نسخه از این اساسنامه منجر شده است. با توجه به این نسخه از اساسنامه ۲۷ ماده‌ای سازمان لیگ فوتبال، ماده ۱۵ آن می‌گوید: «هیئت‌مدیره یک نفر را از بین خود به سمت رئیس هیئت‌مدیره و یک نفر را از بین شرکا به سمت مدیرعامل انتخاب و همچنین می‌تواند برای اعضای خود سمت‌های دیگری تعیین نماید.»
علاوه‌بر این، ماده ۱۴ درباره اعضای هیئت‌مدیره یا همان هیئت‌رئیسه سازمان لیگ فوتبال عنوان می‌کند: «هیئت‌مدیره مؤسسه (سازمان لیگ فوتبال) مرکب از ۳ تا ۵ نفر خواهد بود که توسط مجمع عمومی عادی یا فوق‌العاده از بین شرکا و یا از خارج انتخاب می‌شوند.» الفاظ و عبارات نامأنوسی که در این اساسنامه استفاده شده، به‌خاطر قدیمی بودن آن است. همچنین در طول سالیان گذشته هیچ عزمی برای اصلاح این اساسنامه پنهانی وجود نداشته که مشکلات حقوقی بسیاری برای سازمان لیگ به همراه داشته است.
بلاتکلیفی هیئت‌رئیسه سازمان لیگ
واقعیت ماجرا این است که دوره تمام اعضای سازمان لیگ فوتبال حدود یک سال است که به پایان رسیده است. به عبارت ساده‌تر، هیئت‌رئیسه سازمان لیگ بیش از یک سال است که از اعتبار خارج شده اما مهدی تاج، رئیس مجمع سازمان لیگ تاکنون اقدامی برای تدارک مقدمات زمان‌بر برگزاری مجمع عمومی این سازمان نکرده است.
با این حال، مهدی تاج، به‌عنوان رئیس فدراسیون فوتبال، صادق درودگر و منصور قنبرزاده، به‌عنوان دو نفر کارشناس خبره (توسط رئیس فدراسیون فوتبال معرفی می‌شوند و حضورشان در هیئت‌رئیسه در مجمع سازمان لیگ به رأی‌گیری گذاشته می‌شود)، هوشنگ نصیرزاده به‌عنوان نماینده باشگاه‌ها و حبیب‌الله شیرازی به‌عنوان نماینده هیئت‌های استانی، ترکیب آخرین اعضای هیئت‌رئیسه سازمان لیگ فوتبال را تشکیل می‌دهند. همچنین حیدر بهاروند هم تا قبل از برکناری‌اش از سمت ریاست سازمان لیگ در تیرماه ۱۴۰۱ عضو هیئت‌رئیسه بود اما پس از آن از این هیئت خارج شد.
انتصاب بهاروند قانونی بود؟
موارد اشاره شده نشان می‌دهد که براساس ماده ۱۵ اساسنامه پنهانی سازمان لیگ، هیئت‌رئیسه سازمان لیگ فوتبال مجوز انجام چنین انتصابی را دارد اما این اتفاق در شرایطی رخ می‌داد که خود هیئت‌رئیسه تکلیف روشنی داشته باشد، نه در شرایطی که دوره مجاز و قانونی این هیئت‌رئیسه بیش از یک سال است که به پایان رسیده و در بلاتکلیفی هستند! در نتیجه ماده ۱۵ اساسنامه سازمان لیگ فوتبال در این انتصاب موضوعیت ندارد که بخواهد به آن استناد شود.
با این اوصاف، شواهد و قرائن نشان می‌دهد که انتصاب حیدر بهاروند توسط مهدی تاج براساس روال قانونی و درست پیش نرفته است. به همین دلیل از فدراسیون فوتبال انتظار می‌رود که درباره نحوه انتصاب حیدر بهاروند به سمت ریاست سازمان لیگ شفاف‌‌سازی کند و ابهامات موجود را از بین ببرد.