kayhan.ir

کد خبر: ۲۷۴۱۹۸
تاریخ انتشار : ۱۱ مهر ۱۴۰۲ - ۲۱:۴۴
لغو مجوز بازرس‌های آژانس

بهانه‌جویی جدید آمریکا برای‌ گریز از تعهدات برجامی

 
 
 
دولت آمریکا روز دوشنبه موضوع لغو انتصاب بازرس‌های آژانس اتمی در ایران را دستاویز عدم عمل به تعهدات هسته‌ای خود قرار داد.
دولت «جو بایدن»، رئیس‌جمهور آمریکا که به وعده خود برای بازگشت به تعهدات برجامی عمل نکرده ‌امروز دوشنبه دستاویز جدیدی برای خلف‌وعده خود پیدا کرده است.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در نشست خبری امروز مدعی شد که واشنگتن به دلیل جلوگیری ایران از حضور بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به بازگشت به توافق هسته‌ای فکر نمی‌کند.
بعد از صدور بیانیه ضدایرانی در شورای حکام آژانس اتمی جمهوری اسلامی ایران مجوز ۸ بازرس آلمانی و فرانسوی این نهاد بین‌المللی در ایران را لغو کرد.
سه کشور فرانسه، آلمان و انگلیس روز سه‌شنبه ۲۱ شهریور و در حاشیه نشست فصلی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، مدعی شدند که ایران به تعهدات بیانیه مشترک با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ماه مارس گذشته، پایبند نبوده است.
پس از آن بود که «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز شنبه ۲۵ شهریورماه در بیانیه‌ای اعلام کرد که ایران فعالیت چند بازرس با تجربه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را لغو کرده است.
گروسی اعلام کرد: «این بازرسان از جمله با‌تجربه‌ترین کارشناسان آژانس با دانش منحصر بفرد در فناوری غنی‌سازی هستند. آنها فعالیت‌های راستی‌آزمایی ضروری در تاسیسات غنی‌سازی ایران که تحت پادمان‌های آژانس هستند، انجام داده‌اند و با تصمیم امروز، ایران به صورت مؤثر یک سوم از با‌تجربه‌ترین گروه بازرسان آژانس که برای ایران تعیین شده‌اند، حذف شدند».
آن گونه که ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه ۲۵ شهریور در واکنش به بیانیه گروسی اعلام کرد: اقدام اخیر ایران براساس حقوق حاکمیتی مصرح در ماده ۹ موافقتنامه جامع پادمان بین ایران و آژانس (INFCIRC 214) صورت گرفته است و جمهوری اسلامی ایران انتظار دارد که کشورهای غربی از سیاست سوءاستفاده از سازمان‌های بین‌المللی از جمله آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خودداری کرده و اجازه دهند که این سازمان‌ها فعالیت‌های حرفه‌ای و بیطرفانه خود را به دور از فشارهای سیاسی انجام دهند.
واشنگتن:
دیپلماسی بهترین راه برای مهار برنامه هسته‌ای ایران است
«متیو میلر» سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده آمریکا شامگاه دوشنبه 3 اکتبر 10 مهر ادعاها درباره مهار برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران از طریق دیپلماسی را تکرار کرد.
میلر طی نشست خبری در این وزارتخانه، در پاسخ به این سؤال که آیا دولت کنونی آمریکا هنوز به «برجام» اعتقاد دارد یا خیر، گفت:‌ «باید بگویم که ما همچنان معتقدیم دیپلماسی بهترین گزینه برای مهار برنامه هسته‌ای ایران است. ما همچنان از ایران می‌خواهیم که گام‌هایی برای کاهش تنش بردارد».
وی با بیان اینکه سیاست آمریکا در قبال ایران تغییری نکرده، توضیح داد: «من فکر می‌کنم با توجه به اینکه آنها در چند هفته گذشته بازرسان آژانس اتمی را رد کرده‌اند، حتی با فکر ورود مجدد به برجام هم فاصله زیادی داریم. ما متعهد هستیم که اطمینان حاصل کنیم که آنها سلاح هسته‌ای در اختیار نداشته باشند».
به نوشته وبگاه وزارت خارجه آمریکا، این دیپلمات آمریکایی در این‌باره اضافه کرد: «ما به دیپلماسی برای محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران متعهد هستیم، اما هنوز ندیده‌ایم که آن گونه گام‌های کاهش تنش را که فکر می‌کنیم برایشان مهم است، بردارند.
میلر در ادامه در پاسخ به سؤالی درباره اظهارنظر فرمانده نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر تأسیس پایگاه نظامی در قطب جنوب، مدعی شد: «بیشتر شبیه رجزخوانی به‌نظر می‌رسد. قطب جنوب باید پناهگاهی برای اکتشافات صلح‌آمیز و تحقیقات علمی باقی بماند».
در حالی که آمریکا نه تنها به نظامی‌گری در سراسر زمین بلکه در فضا نیز روی آورده، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ادعا کرد: «آمریکا بر تعهد خود به معاهده قطب جنوب در سال ۱۹۵۹ که صراحتاً ایجاد پایگاه‌های نظامی در قطب جنوب را ممنوع می‌کند، پایبند است. اگرچه ایران یکی از طرفین این معاهده نیست، ما به صراحت با هرگونه تلاش برای نظامی کردن قطب جنوب مخالفیم. فعالیت‌های نظامی، چه توسط ایران و چه توسط هر کس دیگری، نباید در آن محیط منحصربه‌فرد جایی داشته باشد».
وی همچنین در واکنش به سؤالی حول گزارش وزارت دفاع آمریکا مبنی بر اینکه ایران به دنبال ساخت سلاح اتمی نیست و هیچ تسلیحات شیمیایی نیز ذخیره نکرده، خبرنگار را به پرسیدن آن از پنتاگون ارجاع داد.
این دیپلمات آمریکایی در ادامه مدعی شد که موشک‌های بالستیک ایران، ناقض قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل هستند.
میلر در پاسخ به سؤالی درباره سرنوشت «رابرت مالی» نماینده پیشین آمریکا در امور ایران و اینکه آیا تهران برنامه نفوذ در واشنگتن اجرا کرده، گفت: «دلیلی ندارد که باور کنیم عملیات نفوذ ایران در دولت آمریکا وجود دارد. درباره راب مالی نیز موضوع همچنان تحت بررسی است».
به گزارش فارس، وی سپس در واکنش به گزارش‌های ادعایی درباره صادرات پهپادی ایرانی به روسیه و استفاده‌ شدن آنها در جنگ اوکراین نیز افزود: «ایران گام‌هایی برای حمایت از رژیم‌های خودکامه برداشته که فعالیت‌های بسیار مخربی است. ما گام‌هایی برای اعمال تحریم بر ارائه‌دهندگان سلاح به روسیه برداشته‌ایم».