kayhan.ir

کد خبر: ۲۷۴۱۰۴
تاریخ انتشار : ۰۹ مهر ۱۴۰۲ - ۲۲:۴۴

گزارش آسوشیتد پرس از چالش‌های این روزهای ارمنستان

 
 
خبرگزاری مشهور و قدیمی آمریکایی در گزارشی به چالش‌های متعددی که ارمنستان در پی تحولات اخیر در منطقه قره‌باغ کوهستانی با آن مواجه شده، پرداخته است.
در پی جنگ یک روزه آذربایجان و ارمنستان بر سر قره باغ و آوارگی ده‌ها هزار تن از ارمنی‌های این منطقه و سرازیر شدن آنها به ارمنستان خبرگزاری «آسوشیتد پرس» در گزارشی به چالش‌هایی که دولت پاشینیان با آنها مواجه است پرداخته است. در این گزارش آمده است: ارمنستان که ناگهان یکی از بدترین بحران‌های سیاسی در دهه‌های استقلال پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱ را تجربه می‌کند، با چالش‌های متعددی مواجه شده است. ده‌ها هزار نفر بی‌خانمان از منطقه قره‌باغ که به کنترل کامل جمهوری آذربایجان درآمده، به ارمنستان سرازیر شده‌اند. انبوه معترضان خیابان‌های ایروان پایتخت ارمنستان را پر کرده و خواستار برکناری نخست‌وزیر هستند. روابط ارمنستان با روسیه، متحد و حامی قدیمی نیز در میانه اتهامات متقابل تضعیف شده است. 
به گزارش فارس اسوشیتدپرس می‌افزاید: تحولات بعد از آن رخ داده که جمهوری آذربایجان کارزار نظامی برق‌آسایی را در منطقه قره‌باغ کوهستانی انجام داد. این امر و اعلام پایان موجودیت جمهوری قره‌باغ کوهستانی، باعث مهاجرت گسترده ارامنه این منطقه به ارمنستان شده است.  به تحلیل آسوشیتد پرس، این مهاجران که به دلیل از دست دادن سرزمین مادری عصبانی و خشمگین هستند، احتمالاً از اعتراضات تقریباً روزانه علیه «نیکول پاشینیان» نخست‌وزیر ارمنستان که از سوی اپوزیسیون به دلیل ناتوانی در دفاع از قره‌باغ مقصر شناخته شده، حمایت خواهند کرد.
این گزارش می‌افزاید: دولت پاشینیان که از نظر اقتصادی دچار چالش شده باید به سرعت برای این افراد خانه، مراقبت‌های پزشکی و شغل فراهم کند. در حالی که دیاسپورا جهانی ارمنی قول کمک داده، فراهم کردن این امکانات برای ارمنستان محصور در خشکی مشکلات مالی و لجستیکی زیادی ایجاد می‌کند. 
به نوشته آسوشیتد پرس، به‌رغم تشدید اختلافات، پاشینیان از تهدیدات مبنی بر قطع روابط با مسکو خودداری کرده ‌اما بر لزوم تقویت روابط با غرب تاکید کرده است. به تحلیل این گزارش، گرفتن جای روسیه به عنوان حامیان اصلی ارمنستان می‌تواند برای آمریکا و متحدانش چالش ‌برانگیز باشد زیرا روسیه اصلی‌ترین شریک تجاری ارمنستان است و حدود یک میلیون ارامنه را که به شدت در مقابل هر تلاش پاشینیان برای قطع روابط مقاومت خواهند کرد، در خود جای داده است. آینده صلح‌بانان روس در قره‌باغ هم که قرار بود تا سال ۲۰۲۵ در این منطقه باشند، نامشخص است و «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین گفته است وضعیت آنها باید با طرف آذربایجانی مورد مذاکره قرار گیرد.