ضریب جینی خانوارهای ایرانی کاهش یافت
تازهترین گزارش مرکز آمار از تغییرات ضریب جینی نشان داد؛ در سال گذشته ضریب جینی خانوارهای کل کشور3877 ده هزارم یا بهصورت قابل فهمتر 38 و 77 صدم است که در مقایسه با سال قبل61 ده هزارم کاهش یافته است.
همچنین ضریب جینی خانوارهای شهری و روستایی به ترتیب 3696 و 3643 ده هزارم است که نسبت به سال قبل به ترتیب 61 ده هزارم کاهش و 49 ده هزارم افزایش نشان میدهد. سهم 20 درصد کم هزینهترین و پرهزینهترین جمعیت به ترتیب شش و یک صدم و 46 و 21 صدم درصد است.
ضریب جینی عددی است بین صفر و یک که برای سنجش نابرابری درآمدی و مطلوبیت توزیع درآمد از آن استفاده میشود. این ضریب هرچه به صفر نزدیکتر باشد نابرابری درآمدی کمتر و هرچه به یک نزدیکتر باشد وضعیت توزیع درآمد در جامعه نامطلوبتر است.
گزارش جدید مرکز آمار نشان داد نسبت هزینه ۱۰ درصد ثروتمندترین بخش جامعه به ۱۰ درصد فقیرترین بخش جامعه، از ۱۳ و 9 دهم برابر در سال پایانی دولت روحانی به ۱۲ و هشت دهم برابر کاهش یافته که نشانگر کاهش شکاف طبقاتی در دولت سیزدهم است.
ثروت خانوارهای ایرانی بیشتر از ۱۴۰ کشور
به گزارش خبرگزاری تسنیم، موسسه خدمات مالی و بانکی سوئیس، سرانه ثروت خانوارهای ایرانی را بیش از ۵۱ هزار دلار اعلام کرد و از رتبه ۲۹ ایران در ردهبندی جهانی از این نظر خبر داد. این موسسه در گزارش خود به بررسی ثروت خانوارها در 169 کشور دنیا از جمله ایران پرداخته و خالص داراییهای مالی و غیرمالی خانوارهای ایران در سال 2022 بالغ بر 3034 میلیارد دلار برآورد کرده است.
ثروت خانوارهای آمریکایی در جهان بیشتر از سایر کشورها بوده و بالغ بر 139 تریلیون دلار در سال 2022 برآورد شده است. چین با 84 تریلیون و 400 میلیارد دلار و آلمان با 17 تریلیون و 400 میلیارد دلار به ترتیب در رتبههای دوم و سوم از این نظر قرار دارند.
در گزارش موسسه خدمات مالی و بانکی سوئیس، سرانه ثروت خانوارها در ایران طی سال 2022 بالغ بر 51 هزار و 147 دلار محاسبه شده است که این رقم بیشتر از 140 کشور دنیا بوده است.
به لحاظ سرانه ثروت خانوارها، رتبه اول جهان در اختیار سوئیس با 685 هزار دلار است که این رقم از هر کشور دیگری در جهان حتی آمریکا بیشتر است. آمریکا با سرانه 551 هزار دلاری در رتبه دوم و هنگ کنگ با 550 هزار دلار در رتبه سوم از این نظر قرار گرفتهاند.
از جمله کشورهایی که سرانه ثروت کمتری نسبت به ایران دارند میتوان به روسیه، برزیل، مصر، هند، اندونزی، اردن، مالزی، عمان، پرو، رومانی، آفریقای جنوبی، صربستان، تایلند و ترکیه اشاره کرد. سرانه ثروت خانوارها در ترکیه طی این سال 17 هزار و 500 دلار بوده که حدود یک سوم سرانه ثروت 51 هزار دلاری خانوارهای ایرانی است.
نکته دیگر آن است که برخی کشورهای نفتی حوزه خلیجفارس برخلاف انتظار، فاصله از زمین تا آسمان نسبت به ایران از نظر ثروت سرانه خانوارها ندارند. برای مثال عمان با سرانه ثروت 48 هزار دلاری، حتی پایینتر از ایران در ردهبندی جهانی قرار گرفته است.
البته سرانه ثروت خانوارها در عربستان نیز 90 هزار دلار محاسبه شده که کمتر از دو برابر این رقم در ایران است. سرانه ثروت خانوارها در بحرین 84 هزار دلار، امارات 152 هزار دلار، قطر 164 هزار دلار و کویت 175 هزار دلار محاسبه شده است.
میزان سرانه ثروت خانوارها در برخی کشورهای دیگر که بالاتر از ایران در ردهبندی جهانی قرار گرفتهاند عبارت است از؛ لهستان 52 هزار دلار، چین 75 هزار دلار، ژاپن 216 هزار دلار، ایتالیا 221 هزار دلار، و اسپانیا 224 هزار دلار.