kayhan.ir

کد خبر: ۲۷۲۹۵۸
تاریخ انتشار : ۲۱ شهريور ۱۴۰۲ - ۲۱:۵۷
فرق می‌کند چه کسی رئیس‌جمهور باشد

بدهی 550 هزار میلیارد تومانی روحانی ساخت، رئیسی پرداخت

سخنگوی اقتصادی دولت درباره بازپرداخت بدهی‌های دولت سابق گفت: با تلاش دولت سیزدهم در مجموع بیش از ۵۵۰ هزار میلیارد تومان بدهی‌های دولت قبل تسویه شد.

دولت روحانی به علت ناتوانی در فروش نفت و کاهش شدید درآمدهای نفتی، به استقراض‌های گسترده روی آورد تا کسری بودجه خود را رفع کند. به همین دلیل شاهد بودیم که دولت گذشته بیش از حد مجاز اقدام به انتشار اوراق بدهی کرد، ارقام سنگینی از بانک مرکزی استقراض و تعهداتش به پیمانکاران، شرکت‌ها و تامین اجتماعی را پرداخت نکرد. به گزارش ایرنا، دولت رئیسی از زمان شروع به کار خود مجبور بوده که اقدام به تسویه این حجم عظیم بدهی‌ها کند به طوری که تاکنون ۵۵۰ هزار میلیارد تومان از این بدهی‌ها را تسویه کرده است و البته این پایان کار نیست.
فهرست بلندبالای بدهی‌ها
اگر فهرست عظیم بدهی‌های دولت روحانی نبود،‌ دولت رئیسی می‌توانست درآمد حاصل از افزایش دو برابری صادرات نفت را صرف بهبود معیشت مردم کند. بدهی‌های دولت روحانی که تاکنون توسط دولت سیزدهم تسویه شده، فهرستی بلندبالا دارد. اسناد تسویه خزانه سال 1400(مصرف شده توسط دولت دوازدهم) به میزان 23 هزار و 800 میلیارد تومان، تعهدات اوراق بدهی منتشر شده با تضمین دولت روحانی به میزان 278 هزار و 700 میلیارد تومان، بدهی دو دولت روحانی به تامین اجتماعی به میزان 162 هزار و 400 میلیارد تومان، بدهی دولت گذشته به بانک کشاورزی به میزان هفت هزار و 500 میلیارد تومان، بدهی 10 هزار میلیارد تومانی دولت قبل به پیمانکاران و استقراض دولت دوازدهم از بانک مرکزی در چهار ماه پایانی عمر دولت به میزان 53 هزار میلیارد تومان از مهم‌ترین موارد تسویه شده از سوی دولت سیزدهم است.
تسویه بدهی
از اوراق تا استقراض
روز گذشته سید احسان خاندوزی، سخنگوی اقتصادی دولت در نشست خبری خود در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران درباره تسویه میزان بدهی دولت قبل، اظهار داشت: اگر منظورتان بازپرداخت اوراق استقراضی دولت قبل است باید بگویم حدود ۲۹۰ هزار میلیارد تومان مجموع استقراض‌های دولت قبل است که توسط دولت سیزدهم بازپرداخت
شد.
وی افزود: همچنین ۵۳ هزار میلیارد تومان در نخستین سال دولت سیزدهم از سوی دولت قبل از بانک مرکزی استقراض شده بود که تمام آن در همان ابتدای دولت تسویه شد.
سخنگوی اقتصادی دولت با تاکید بر اینکه در مجموع بیش از ۵۵۰ هزار میلیارد تومان بدهی‌های دولت قبل به همت دولت سیزدهم تسویه شد، اضافه کرد: حدود ۲۳۰ هزار میلیارد تومان از این مبلغ بدهی‌هایی است که پیش از این در حوزه تامین اجتماعی و شرکت‌های ذیل وزارت نیرو از طریق تهاتر با سازمان مالیاتی یا انتشار اوراق توسط دولت سیزدهم بازپرداخت شده است.
خاندوزی اظهار داشت: امسال نرخ رشد چهارصدی درصد و بالاتر محقق شد، گفت: از آنجا که یکی از مهم‌ترین ابزارهایی که دولت در آن موثر است تزریق بودجه به پروژه‌های عمرانی به عنوان عامل رشد اقتصادی است، دولت تلاش دارد این مسیر را ادامه دهد.
کنترل بی‌سابقه نقدینگی توسط دولت سیزدهم
وی درخصوص کنترل تورم با تاکید بر اینکه کمیت و کیفیت نقدینگی در کنترل تورم موثر است، اضافه کرد: اکنون نرخ رشد نقدینگی ۱۲ ماهه به کمتر از ۲۷ درصد رسیده است که هدف ما رسیدن به نرخ ۲۵ درصدی است.
وزیر اقتصاد با ‌اشاره به اینکه برخی اظهارنگرانی‌ها نسبت به چاپ پول جای تعجب ندارد، تصریح کرد: همچنین کنترل ترازنامه بانک‌ها در دستور کار است و هیچ زمانی در تاریخ کنترل رشد نقدینگی مانند دولت سیزدهم چنین کنترلی وجود نداشته و عملکرد دولت در این خصوص مشهود است.
تأمین 23 میلیارد دلار ارز واردات در 5 ماه
خاندوزی خاطرنشان کرد: همچنین زمان بازگشت ارز صادراتی از 121 به ۸۰ روز کاهش یافته و در پنج ماهه امسال ۲۳ میلیارد دلار ارز مورد نیاز دستگاه‌ها تأمین شده است.
وی با ‌اشاره به انتقال ظرفیت‌‌سازی به پیمانکاران جهت تکمیل سریع‌ترین پروژه‌های عمرانی افزود: در کنار ‌اشتغال، رشد سرمایه‌گذاری سرمایه ثابت هم افزایش می‌یابد.
سخنگوی اقتصادی دولت ادامه داد: در سال ۱۳۹۹ دولت ۷۷ هزار میلیارد تومان برای بخش عمرانی اختصاص داد که این رقم در سال ۱۴۰۱ با رشد ۹۵ درصدی مواجه شد و در سال ۱۴۰۲ نیز رقم بودجه عمرانی ۳۷۵ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است که اگر کامل اختصاص یابد، رشد ۷۲ درصدی رقم می‌خورد.
خاندوزی تصریح کرد: یکی از نکاتی که در سال ۱۴۰۲ اهرمی برای بخش عمرانی است، استفاده از ظرفیت مولدسازی دارایی دولت برای انتقال با پیمانکارانی است که طرف قراردادهای دولت هستند تا از ظرفیت مولد‌سازی بهره ببرند و پروژه‌های راهبردی را به پایان برسانند.
تأکید رئیس‌جمهور
برای اصلاح بانک‌های ناتراز
خاندوزی در خصوص ناترازی بانک‌ها و سودآور نبودن آنها گفت: برخی بانک‌ها زیان انباشته بسیار بالایی به دلیل سوءمدیریت گذشته داشتند که امید است امسال به سودآوری برسند.
وی با ‌اشاره به اینکه سایر بانک توانسته‌اند از این مرحله عبور کنند، افزود: دستور رئیس‌جمهور این است که هر قدر اصلاحات سخت باشد و هر قدر ملامت گران، دولت را به تاخیر دعوت کنند، اصلاحات ساختاری اقتصاد کشور به تاخیر نیفتد و مشکل ناترازی بانک‌ها به سرعت حل شود.
رشد 10 برابری خود اظهاری مالیات
وی بیان داشت: درآمد دولت در پنج ماهه امسال سه هزار و ۵۸۷ میلیارد تومان بوده که نسبت به سال قبل رشد ۴۰۰ درصدی داشته است.
سخنگوی اقتصادی دولت در رابطه با برنامه‌های دولت سیزدهم برای کاهش وابستگی به نفت هم گفت: در حوزه صادرات غیرنفتی امید است با افزایش سرمایه‌گذاری‌ها همانند سال گذشته که رکورد صادرات غیر نفتی شکسته شد امسال و سال بعد هم ادامه یابد.
وی ادامه داد: مرحله دوم کاهش وابستگی به نفت در بودجه است که آن هم کاهش می‌یابد تا به سمت درآمدهای رقیب از جمله مالیات حرکت کنیم. لذا تعداد اظهارنامه‌های مالیاتی از دو میلیون و 600 هزار به پنج میلیون و 300 هزار رسیده است.
وزیر اقتصاد اضافه کرد: درآمد خوداظهاری مالیات از سه همت سال ۱۴۰۰ به ۳۱ هزار میلیارد تومان سال ۱۴۰۱ رسیده که رشد ۱۰ برابری داشته است و سهم مالیات در بودجه امسال نسبت به مدت مشابه پارسال از ۴۸ به ۵۳ درصد رسیده است.
یک میلیون و ۸۰ هزار نفر
ارز اربعین دریافت کردند
وزیر اقتصاد درباره مهم‌ترین اقدامات دولت برای تسهیل زیارت اربعین نیز توضیح داد: فراهم کردن زیرساخت‌ها و تسهیل در برگزاری این مراسم که عمده بار آن بر دوش نهادهای مردمی است یکی از دستورات ویژه رئیس‌جمهور بود. این مسئله موجب شد کمیت و کیفیت رضایت‌مندی زائران اربعین چه در زمینه تأمین ارز و چه در سایر بخش‌ها، افزایش قابل توجهی یابد.
خاندوزی اضافه کرد: در سال گذشته به ۲۵۰ هزار نفر ارز اختصاص یافت اما امسال به یک میلیون و ۸۰ هزار نفر ارز داده شد. ضمن اینکه تامین این ارز با دینار عراق انجام و همچنین تلاش شد کرامت زائران هم حفظ شود. به طوری که در ۱۷۹۰ شعبه شش بانک کشور توزیع ارز صورت گرفت.
وی در نهایت یادآورشد: در کنار مسئله تامین ارز اربعین، بیمه زوار اربعین هم با میزان بیشتری انجام شد. به طوری که درصد پوشش بیمه افزایش یافت و ۶۰ آمبولانس در طول مسیر مستقر شد و ۷۰ مترجم در مراکز درمانی عراق مستقر شدند تا امکان برقراری ارتباط وجود داشته باشد و امید است این اقدامات و مسیر شکل گرفته در سال‌های آینده هم ادامه داشته باشد.