تحولات قفقاز نمیتواند در امنیت اقتصادی ایران اثرگذار باشد
یک کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه تحولات قفقاز تاثیری در امنیت ملی کشور ندارد، گفت: این تحولات نمیتواند در امنیت اقتصادی اثرگذار باشد.
حمیدرضا جیهانی در گفتوگو با ایمنا، درباره تأثیر تحولات قفقاز بر بازارهای مالی ایران اظهار کرد: ریسکهای سیستماتیک میتواند بر بازار سرمایه و فرآیندهای امنیتی اقتصادی کشور اثرگذار باشد، اما باید اندازه آن ریسک را ارزیابی کرد.
وی افزود: حوزه هژمونیک سیاسی، اقتصادی و امنیتی کشور ما در منطقه خاورمیانه، شمال آفریقا، غرب آسیا و زیرمجموعه اوراسیا به قدری بزرگ است که اتفاقات قفقاز حتی برای امنیت ملی ما در یک حوزه بخشی همچون شمال غرب کشور نیز اثرگذار نیست.
این کارشناس اقتصاد سیاسی گفت: این شرایط یک فضای روانی است که فعالان بازار امروز از ایجاد جنگ نگران هستند، اما تحولات قفقاز هیچ تأثیری در حوزه امنیت ملی کشور ما ندارد و نمیتواند در امنیت اقتصادی نیز اثرگذار باشد.
شعیب بهمن، کارشناس اقتصادی حوزه قفقاز هم در گفتوگو باشانا درخصوص تحولات قفقاز گفت: با توجه به آنکه در منطقه قفقاز، جمهوری آذربایجان مهمترین تولیدکننده و صادرکننده نفت و گاز به شمار میآید، کشیده شدن درگیری به میدانها یا خطوط انتقال انرژی بیش از همه به ضرر باکو خواهد بود.
وی افزود: در مراحل بعد، ترکیه و اسرائیل که مهمترین مصرفکنندگان نفت و گاز جمهوری آذربایجان هستند، متضرر و در نهایت اروپاییها کمی با چالش مواجه خواهند شد. به گفته این کارشناس، اگر از جنبه انرژی نگریسته شود، قاعدتاً مورد هدف قرار دادن منابع و خطوط لوله جمهوری آذربایجان میتواند یکی از اهداف راهبردی ارمنستان برای قطع شریان حیاتی باکو در حوزه اقتصادی باشد.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: از سوی دیگر اکثر کشورهای اروپایی بهرغم آنکه در سالهای گذشته به واردات انرژی از جمهوری آذربایجان به مثابه یکی از خطوط جهت تنوعبخشی واردات خود نگاه کردهاند، اما تمایل چندانی ندارند بر اساس تبلیغات باکو درخصوص احتمال آسیب رسیدن به منابع و خطوط انتقال انرژی وارد مناقشه شوند و به حمایت از یک طرف بپردازند. آنها تصور میکنند که جمهوری آذربایجان بیش از حد به بزرگنمایی خطر حمله به تأسیسات انرژی خود مبادرت میورزد و از این طریق قصد دارد حمایت بیشتری در جامعه بینالمللی به نفع خود و علیه ارمنستان کسب کند.