kayhan.ir

کد خبر: ۲۷۲۰۵۲
تاریخ انتشار : ۰۶ شهريور ۱۴۰۲ - ۲۱:۲۱
مجیدرضا حریری: با عضویت در بریکس

ایران جزو قدرت‌های آینده جهان است 

 
 
 
 
عضو اتاق بازرگانی با ‌اشاره به عضویت ایران در بریکس گفت: شاهد شکل‌گیری نوع جدیدی از جغرافیای سیاست هستیم و ایران جزو اولین مسافران قطار قدرت در آینده دنیاست.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، مجیدرضا حریری که رئیس ‌اتاق بازرگانی ایران و چین است درباره عضویت ایران در بریکس اظهارداشت: رابطه اقتصادی مناسبی با عمده کشورهای عضو بریکس و‌ شانگهای داریم و نکته مهم این‌جاست که همین رابطه در قالب همکاری گروهی فرصت‌های جدید ایجاد می‌کند. آینده جغرافیای دنیا تغییر می‌کند و در حوزه سیاست و اقتصاد باید جای خود را پیدا کنیم و این نکته مهمی است که شاید به دهه آینده ارتباط داشته باشد.
او با بیان این که ایران جزو اولین مسافران قطار قدرت در آینده دنیاست، خاطرنشان کرد: تحولات بین‌المللی آسانسوری پر سرعت نیست که فردا به طبقه مورد نظر برسیم ولی باید بدانیم منطقه ما در دنیا اهمیت دارد. ما پیش‌تر نتوانستیم جای مناسبی را پیدا کنیم ولی در دهه‌های آینده باید به شکل بارزتری به این مهم دست یافت. چون شاهد شکل‌گیری نوع جدیدی از جغرافیای سیاست هستیم و کشورها به سمت آسیا و شرق جهان میل می‌کنند و علائم آن نیز از هم اینک شروع شده است و چین و هند و ‌اندونزی جزو کشورهای برتر قرار می‌گیرند.
عضو اتاق بازرگانی ادامه داد: نباید منتظر آثار کوتاه مدت باشیم؛ هر چند در حال حاضر هم چنین آثاری را شاهد هستیم و امروز بیش از دو میلیون بشکه صادرات نفت داریم ولی در گذشته به خوبی خود را در جای مناسب تعریف نکردیم.
وی با بیان اینکه امروز باشگاه کشورهای تحریم شده خود به یک قدرت تبدیل شده است، افزود: این بلوک قدرت سیاسی- اقتصادی در دنیاست و ما نیز جزو این باشگاه بوده‌ایم و چین و روسیه و ونزوئلا و بلاروس نیز به این باشگاه اضافه می‌شوند و لذا تحریم مثل قبل اثرگذار نیست. کشورهایی که ذیل بلوک آمریکا تعریف می‌شود نیز خواستار عضویت در سازمان‌های نوظهور هستند.
 انجام مبادلات غیردلاری
«محمدرضا نجفی‌منش»؛ عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در گفت‌وگو با ایرنا درباره فرصت‌های پیوستن ایران به پیمان بریکس، گفت: با پیوستن ایران به بریکس، انجام خرید و فروش‌ها با دیگر کشورهای عضو با ارز رایج کشورها امکان‌پذیر شده و اعضای این پیمان نیز به این موضوع علاقه نشان می‌دهند.
وی تاکید کرد: در این راستا زیرساخت‌های پولی و مالی لازم بین بانک‌ مرکزی کشورمان با بانک ‌مرکزی کشورهای عضو باید ایجاد شود تا شاهد دلارزدایی تدریجی از معاملات باشیم.
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران گفت: امروز اکثر کشورهای جهان در پیمان‌های مختلف منطقه‌ای عضو بوده و با فعالیت در آنها حُسن استفاده را انجام می‌دهند که از جمله مهم‌ترین آنها پیمان ‌شانگهای، یورو در اتحادیه اروپا، و آسه آن در آسیای جنوب شرق قابل ‌اشاره است.
 فرصت بانک توسعه 
فرشید ایلاتی؛ کارشناس اقتصادی با بیان اینکه باید از ظرفیت بریکس به خوبی استفاده کرد، افزود: با توجه به تحریم‌هایی که چند دهه است که از سوی غرب علیه کشور ما اعمال می‌شود می‌توان از بریکس به عنوان یک محیط شتاب دهنده و کاتالیزور برای مواجهه با این تحریم‌ها استفاده کنیم. وی با بیان اینکه ۴۰ درصد از جمعیت دنیا و حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد تولید جهانی در کشورهای عضو گروه بریکس رقم می‌خورد، ادامه داد: کشور ما از نظر جمعیتی یک درصد از جمعیت دنیا را تشکیل می‌دهد اما از نظر منابع بیش از ۱۱ درصد ثروت‌های دنیا را در اختیار دارد این در حالی است که کمتر از دو درصد از این ثروت را در حوزه‌های مختلف مورد بهره‌برداری قرار دادیم. کارشناس اقتصادی با‌ اشاره به رشد چین در دهه‌های اخیر، افزود: اخیرا نیز هند از نظر رشد جمعیتی به چین نزدیک شده و از نظر اقتصادی رشد بسیار خوبی داشته است که با توجه به روابط فرهنگی خوب ایران و هند، این کشور می‌تواند بازار بزرگی برای محصولات ایرانی باشد.
ایلاتی به موضوع حذف دلار از تجارت بین گروه بریکس، اظهار کرد: بریکس به دنبال پیاده ‌سازی بانک توسعه جدید در کشورهای عضو است. این در حالی است که با راه‌اندازی این بانک بسیاری از معاملات و نقل و انتقال‌ها بدون دلار و با استفاده از پول‌های رایج بین کشورها صورت خواهد گرفت.
او با بیان اینکه با راه‌اندازی این بانک، امکان اعتبار گشایش الی.سی فراهم می‌شود، تصریح کرد: بدین معنی که در قالب گشایش اسنادی می‌توان به راحتی اقدام به تجارت کرد و با حذف چرخه دلار عملا شاهد بی‌اثر شدن و در واقع کم اثر شدن تحریم‌ها باشیم.
کارشناس اقتصادی عضویت در بریکس را یک فرصت عنوان کرد و افزود: زیرساخت پولی و بانکی با توجه به تحریم‌ها یکی از اصلی‌ترین مشکلات ما در معاملات بوده که با راه‌اندازی آن توسط این گروه می‌توان شاهد رشد معاملات ایران با سایر اعضای گروه بریکس باشیم.
ایلاتی با‌ اشاره به ضرورت تشکیل کمیته ویژه‌ای در کشور برای ارتباط با کشورهای عضو بریکس، ادامه داد: بانک مرکزی و سازمان توسعه تجارت ایران باید از این فرصت ایجاد شده حداکثر استفاده را کرده و حتی فراتر از پروتکل‌ها با این کشورها ارتباط گرفته و معطل نماند.
گفتنی است، پذیرش عضویت رسمی جمهوری اسلامی ایران در سازمان منطقه‌ای مهم‌ شانگهای و حالا گروه بریکس، در کنار تعمیق روابط با اتحادیه اقتصادی اوراسیا، فعال‌تر کردن همکاری‌ها با سازمان‌ اکو و گسترش و تقویت روابط و همکاری‌ها با کشورهای همسایه، همسو و دوست که افزایش قابل توجه مبادلات تجاری کشورمان را به دنبال داشته، در سایه سیاست خارجی جامع، متوازن و مبتنی بر همگرایی دولت سیزدهم حاصل شده است.