kayhan.ir

کد خبر: ۲۷۱۴۳۷
تاریخ انتشار : ۲۹ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۹:۴۳

رمز کودتا توسط بی‌بی‌سی خوانده شد

 
 
سعید مستغاثی
«...این‌جا لندن است‌، رادیوی BBC‌، اکنون دقیقاً نیمه شب است...» 
در کتاب خاطرات دانالد ویلبر و همچنین کتاب «انگلستان و سرنگونی دولت دکتر مصدق» تالیف ویلیام راجر لوییس ذکر شده که این جمله رمز کودتای سیاه 28 مرداد 1332 بود و درست در ساعت 12 نیمه شب 25 مرداد 1332  به‌جای جمله همیشگی «اکنون نیمه شب به وقت لندن است» از رادیوی BBC پخش گردید و شاه را نسبت به حمایت سازمان‌های جاسوسی انگلیس (یعنی MI5 و MI6) از کودتا علیه دولت دکتر محمد مصدق مطمئن ساخت. 
مارک گازیوروسکی (استاد علوم سیاسی دانشگاه لوییزیانای آمریکا که کتاب‌ها و مطالب متعددی درباره سیاست خارجی آمریکا و روابط این کشور با کشورهای جهان سوم دارد) در کتاب خود تحت عنوان «کودتای سال 1332 علیه مصدق» در این باره نوشته است:
«...اسدالله رشیدیان (جاسوس رسمی انگلیس که در هنگام انجام کودتا همراه برادرانش به خدمت سفارت آمریکا گرفته شد) در روزهای 30و31 ژوییه (8  و 9 مرداد) با شاه ملاقات کرد. وی برای اثبات این امر که از جانب انگلستان سخن می‌گوید ترتیبی داد که یکی از عبارت‌های انتخاب شده شاه از رادیو BBC پخش شود...»
اگرچه حکم شاه مبنی بر برکناری مصدق با بازداشت حامل آن یعنی سرهنگ نعمت‌الله نصیری (که بعدها رئیس‌ساواک شد) بی‌نتیجه ماند، اما از همان زمان کلید انجام کودتا که تحت عنوان عملیات «چکمه» توسط مسئول آن در MI6 یعنی کریستوفر مونتاگ وودهاوس و با نام عملیات « آژاکس» توسط عامل مستقیم CIA یعنی کرمیت روزولت هدایت می‌شد، زده شد.
شعری که شب کودتا از بی‌بی‌سی پخش شد
شب قبل از کودتای 28 مرداد نیز رادیو BBC در برنامه فارسی خود، شعری از فردوسی را قرائت کرد که دوازده سال پیش از آن، در شب سوم شهریور 1320 و در آستانه ورود ارتش‌های ‌اشغالگر متفقین به ایران خوانده بود: 
«چو فردا برآید بلند آفتاب/ من و گرز و میدان و افراسیاب»
به این ترتیب همه نیروهایی که می‌بایست در کودتا شرکت نمایند، از آغاز عملیات مطلع گردیدند. 
بخش مهمی از نفوذ بیگانگان در جامعه ایرانی، جهت زمینه‌‌سازی افکار عمومی برای عملیات استعماری صورت گرفت که نمونه بارز آن طی جنگ جهانی دوم و ‌اشغال ایران توسط متفقین با تاسیس رادیوی فارسی بی‌بی‌سی و همچنین کودتای 28 مرداد 1332 با علامت رمز کودتا به کار گرفته شد.
بی‌بی‌سی؛ بلندگوی ‌اشغال و ‌اشغالگران
بنگاه سخن‌پراکنی بریتانیا یا همان BBC در سال 1922 تاسیس شد و از همان ابتدا برنامه بین‌المللی خود را به نام World Service را راه‌اندازی نمود که با بیش از 50 زبان برای سراسر جهان برنامه پخش کرد! یعنی از همان ابتدا آنچه به عنوان اهداف این رسانه تعیین شد، بیش از داخل انگلستان، نقاطی از جهان را شامل می‌گردید که در طی3 قرن اخیر، به انحاء مختلف ارتش امپراتوری دست به ‌اشغالشان زده بود. 
مجید تفرشی، کارشناس اسناد تاریخی مقیم لندن در مورد بی‌بی‌سی می‌گوید:
«... براساس اسناد معتبر منتشر شده، برخلاف آنچه برخی مدیران بی‌بی‌سی مدعی هستند، بودجه سرویس جهانی بی‌بی‌سی مستقیماً از وزارت امور خارجه انگلیس تأمین می‌شود و ناگزیر در جهت سیاست‌های دولت عمل می‌کند...»1
بخش فارسی BBC در شهریور 1320 و همزمان با حمله نیروهای ‌اشغالگر انگلیس به ایران توسط یک بهائی ایرانی که ریاست محفل بهائیان بریتانیا را هم برعهده داشت، به نام حسن موقر بالیوزی تأسیس گردید و برنامه‌هایش در جهت توجیه این حمله و ‌اشغال و همچنین تغییر حکومت رضاخان به محمدرضا تهیه و پخش می‌شد. 
سر ریدر بولارد، وزیر مختار وقت بریتانیا در ایران در این‌باره در خاطراتش نوشته است:
«...این واقعا تأسف‌بار بود که درست در زمانی که ما احتیاج به همراهی و مساعدت مردم ایران داشتیم، آنها به سرزنش ما بپردازند و از اینکه حامی شاه مورد تنفرشان بودیم، اظهار گله‌مندی بنمایند. ولی این وضع دیری نپایید، زیرا ما توانستیم با آغاز پخش برنامه‌های فارسی BBC از لندن و دهلی، تا حدود زیادی بر این مشکل فائق آییم...» 2
محفل بهائیان گرداننده بی‌بی‌سی
مجید تفرشی درباره حاکمیت فرقه ضاله بهائیت بر بی‌بی‌سی توضیح می‌دهد:
«... حسن موقر بالیوزی، نخستین فردی هست که نامش به عنوان سخنران و سخنگو و یا سخنور در تاریخ بی‌بی‌سی ثبت شده فرزند میرزا علی محمد بالیوزی بود که از اقوام خاندان افنان و از اقوام میرزا علی محمد باب هست و در جوانی برای تحصیل به انگلیس می‌رود، ازدواج می‌کند و در شرایطی به استخدام بی‌بی‌سی درمی‌آید که چند ماه قبلش به عضویت مجمع ملی بهائیان موسوم به رضوان درآمده بود. چند سال هم بعد از تاسیس بی‌بی‌سی به عنوان یکی از ایادی امرالله تعیین می‌شود که ایادی امرالله در آیین بهائیت شبیه به یک کاردینال اعظم دستگاه پاپ است یعنی یکی از بالاترین مقامات مذهبی. حضور چنین آدمی به نام بالیوزی در ساختار بی‌بی‌سی فارسی که جزو بزرگ‌ترین رهبران بهائیت بوده و نزدیک دو دهه در بالاترین تصمیم‌گیری‌های بی‌بی‌سی حضور داشته تا حد زیادی نشان می‌دهد که جهت‌گیری‌های بی‌بی‌سی به چه سویی تنظیم و هدایت می‌شده است. البته بالیوزی رئیس ‌محفل بهائیان بریتانیا هم بوده و در واقع رئیس‌کل بهائیان بریتانیا محسوب می‌شد تا زمانی که زنده بود یعنی در سال 1982...»3
همچنین نامه‌های خصوصی و گزارش‌ها محرمانه ریدر بولارد که در سال 1991 در لندن منتشر شد، نشان می‌دهد مطالبی که در آن هنگام برای توجیه حضور ارتش‌های متفقین از جمله نیروهای انگلیسی در خاک ایران از رادیو BBC پخش می‌شد، قبلا به وسیله آن لمبتون، معروف‌ترین جاسوس انگلیس و وابسته مطبوعاتی آن زمان سفارت انگلیس در تهران تهیه و به لندن ارسال گردیده و در موقع مقتضی به BBC دستور داده می‌شد که آنها را پخش نماید. 
رهبر تراشی و سوار شدن بر موج مبارزات مردمی
اما بی‌بی‌سی در کل دوران حکومت رژیم شاه به حمایت و تحسین و تجلیل از سیاست‌های مخرب و نوکرمآبانه شاه پرداخت تا اواخر دوران اوج‌گیری نهضت مردمی حضرت امام خمینی که ایشان به پاریس هجرت کرده و در آن‌جا با مصاحبه‌ها و سخنرانی‌ها و اعلامیه‌های خود، نهضت را رهبری می‌کردند که همه آن اعلامیه‌ها و نوارهای سخنرانی در سریع‌ترین زمان توسط یاران امام به داخل کشور رسیده و به‌طور سراسری پخش می‌گردید.
اما «بی‌بی‌سی» بنا به سیاست‌های نخ‌نما شده و کهنه استعمار بریتانیا، این‌بار هم سعی کرد بر موج مبارزات مردمی سوار شده و آن را به انحراف بکشاند، از همین روی با ترفند پخش قسمت‌هایی از سخنان امام به نفوذ در افکار عمومی اقدام نمود و سپس با طرح استعماری رهبرتراشی از عناصر عافیت‌طلب و وابسته به اصطلاح ملی و حتی نیروهای چپ و مارکسیست، سعی نمود که رهبری بلامنازع امام را تحت‌الشعاع قرار داده و مانند مشروطه، نهضت مردم را به انحراف بکشاند.
اما درایت و مدیریت حضرت امام و هوشمندی انقلابیون و یاران ایشان، مانع از آن شد که این بار استعمار پیر از طریق «بی‌بی‌سی» به اهداف شوم خود دست یابد.
بی‌بی‌سی در فتنه 88
رادیو و تلویزیون فارسی BBC از پیش از برگزاری انتخابات دوره دهم ریاست جمهوری ایران و پس از آن و در طول فتنه برنامه‌ریزی شده سرویس‌ها و سازمان‌های اطلاعاتی غرب صلیبی/صهیونی علیه مردم ایران در سال 1388، حضور چشمگیری داشت و با پخش شایعات هدایت شده و رهبری آشوب‌ها و اغتشاشات، نقش مهمی در آن طرح براندازی نرم جمهوری اسلامی توسط امپریالیسم ایفا نمود.
درباره این که چگونه بی‌بی‌سی علی‌رغم استقلال مورد ادعایش اما در تمامی طراحی‌های کانون‌های استعماری و امپریالیستی غرب، به طور فعال حضور داشته و دارد، مجید تفرشی می‌گوید:
«... این اختلاف‌نظر که آیا بی‌بی‌سی باید مستقل عمل کند یا با نظر وزارت امورخارجه بریتانیا کار کند، با این سند رسمی که نقل قول مستقیم می‌کنم، پایان می‌پذیرد. بی‌بی‌سی پذیرفت که دولت انگلستان به لحاظ قانونی می‌تواند با پذیرش کامل و علنی، پخش هر موضوعی را از بی‌بی‌سی بخواهد....»
عباس دهقان از کارکنان نسل اول «بی‌بی‌سی» در گفت‌و‌گویی گفته است: 
«.... ما دقیقا آنچه را که به ما داده می‌شد، می‌خواندیم. ما مجاز به هیچ تغییر نبودیم. دو نفر انگلیسی بودند که به آنچه ما می‌خواندیم و پخش می‌کردیم، نظارت کامل می‌کردند. آنها به زبان فارسی صحبت می‌کردند و به دقت گوش می‌کردند....»
در هدایت BBC توسط کانون‌های صهیونیستی همین کافی است که «رابرت فیسک» روزنامه‌نگار مشهور انگلیسی و از کارشناسان مسائل خاورمیانه در واکنش به توبیخ جرمی بوئن (سردبیر بخش خاورمیانه‌ای BBC ) در وب سایت کانتر پانچ نوشت: 
«... لابی اسرائیل بیش از 70 سال است که در این رسانه نفوذ دارد و این بنگاه خبری علاوه‌بر دفاع از تروریسم اسرائیلی و‌اشغال غیر قانونی سرزمین‌های فلسطینی به عنوان بلندگوی لابی‌های اسرائیل و سخنگوی این رژیم عمل می‌کند...»
______________
1- همایش ایران و استعمار انگلیس- تالار امینی دانشگاه تهران - 23 مهرماه 1387  
2- سر ریدر بولارد «نامه‌هایی از تهران» ترجمه غلامحسین میرزا صالح- انتشارات نگاه معاصر - چاپ اول - 1388 - تهران
3- همایش ایران و استعمار انگلیس- پیشین