خودکفایی ایران در تولید گندم نان
خرید تضمینی گندم از 10 میلیون تن عبور میکند
خرید تضمینی گندم، ظرف امروز و فردا از 10 میلیون تن عبور میکند و باقیمانده مطالبات گندمکاران هم که موجب خودکفایی در تولید نان کشور شدند به زودی پرداخت میشود.
محمدعلی نیکبخت؛ وزیر جهادکشاورزی، روز چهارشنبه در حاشیه جلسه هیئت دولت درباره خرید تضمینی گندم اظهار کرد: تا الان نزدیک به ۱۰ میلیون تن خرید گندم انجام شده است و طی شنبه تا یکشنبه هفته بعد این میزان با روند فعلی از ۱۰ میلیون تن هم عبور میکند که یک رکورد است.
سید سعید راد؛ مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران هم دیروز با اعلام این که تا صبح شنبه، ۹ میلیون و ۸۷۰ هزار تُن گندم از کشاورزان ۳۱ استان خریداری شده و یک قدم تا ۱۰ میلیون تُن فاصله داریم، افزود: ۴۶ درصد این میزان خرید در چهار استان خوزستان، کردستان، فارس و کرمانشاه اتفاق افتاده است.
او با اشاره به رشد ۴۲ درصدی خرید تضمینی گندم نسبت به سال گذشته و رشد ۱۱۶ درصدی آن نسبت به سال ۱۴۰۰، افزود: استانهای خوزستان، کردستان، فارس، کرمانشاه، آذربایجان غربی، گلستان، لرستان، همدان، خراسان رضوی و زنجان از جمله استانهایی هستند که بیشترین میزان خرید گندم را در سال جاری داشتهاند.
مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران با اشاره به رشد خرید تضمینی گندم در استانهای مختلف، اظهار کرد: استان بوشهر با ۴۷۵ درصد، یزد با ۴۶۳، کهگیلویه و بویراحمد با ۱۴۰، اصفهان با ۱۱۴، البرز با ۱۱۲، فارس با ۱۰۴، چهارمحال و بختیاری با ۸۹، ایلام با ۸۳، لرستان با ۸۰ و سیستان و بلوچستان با ۷۹ درصد از بالاترین رشد خرید تضمینی این محصول در سال جاری، نسبت به سال گذشته برخوردار بودهاند.
پرداخت مطالبات گندمکاران در اولویت
راد با بیان این که تاکنون ۶۲ هزار میلیارد تومان و به عبارتی ۴۲ درصد از پول گندمهای خریداریشده به کشاورزان پرداخت شده است، تصریح کرد: با دستور رئیسجمهوری به سازمان برنامه و بودجه و وزارت نفت، باقیمانده پول گندمکاران از محل تبصره ۱۴ به کشاورزان پرداخت میشود.
وی با اشاره به رشد سه برابری قیمت خرید تضمینی گندم در سه سال اخیر، اظهار کرد: در سال ۱۴۰۰، میزان پول گندمهای خریداری شده ۲۲ هزار میلیارد تومان بود که در سال ۱۴۰۱ با رشدی مطلوب به ۸۳ هزار میلیارد تومان رسید اما در سال جاری، این مبلغ از ۱۵۰ هزار میلیارد تومان نیز فراتر خواهد رفت.
مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران، به دستور رهبر معظم انقلاب (مدظلهالعالی) مبنی بر استفاده بهینه از منابع دیم اشاره و خاطرنشان کرد: لطف خداوند در بارندگیهای خوب امسال، منابع تغذیهای مناسب از جمله ارائه مناسب کود فسفاته و پتاسه و آموزشهای ترویجی زراعت در استانها از جمله علل افزایش میزان تولید و خرید تضمینی گندم در سال جاری بوده که افزایش قابل توجه برداشت گندم در هر هکتار را سبب شده است.
حسن چنارانی، رئیسامور هماهنگی و تلفیق بودجه سازمان برنامه هم دیروز با حضور در تلویزیون خبر داد: روز شنبه 10 هزار میلیارد تومان منابع اعتباری برای پرداخت کشاورزان گندمکار اختصاص یافت که ظرف یکی دو روز آینده به کشاورزان پرداخت میشود.
خودکفایی در تولید گندم نان
گفتنی است، خرید تضمینی گندم، ظرف امروز و فردا از 10 میلیون تن عبور میکند. مهاجر؛ معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی، درباره برداشت این میزان محصول گفت: «این مسئله منجر به خودکفایی در گندم نان میشود. بنابراین برای تامین گندم نان نیازی به واردات نیست بلکه در نهایت برای صنف و صنعت بین یک میلیون و 500 هزار تا دو میلیون تن گندم نیاز داریم که باید از محل واردات تامین شود.»
خودکفایی ایران در تولید گندمِ نان که امسال محقق شده است علاوهبر افزایش ضریب امنیت غذایی و کاهش وابستگی به واردات، جایگاه ایران را در چانهزنیهای سیاسی محکمتر میکند. خودکفایی در محصولات اساسی امروزه در دنیا بهاندازهای اهمیت پیدا کرده که همه کشورها برنامههای خود را برای افزایش تولید داخل و کاهش وابستگی به واردات متمرکز کردهاند و زمانی که این محصول، گندم باشد اهمیت آن صد چندان میشود.
امروزه غذا ابزار قدرت کشورها شده است و برخی کشورهای سلطهگر از این اهرم برای فشار به دیگر کشورها استفاده میکنند در کنار آن پدیدههای تغییرات آب و هوایی، بیماریهای فراگیر، فرسایش خاک و کمآبی؛ تولید غذا را سختتر کرده است. وابستگی غذایی برخی کشورها به آمریکا که دچار خشکسالی بیسابقهای شده و جنگ روسیه و ناتو هم شرایط تولید و صادرات را دشوارتر از پیش کرده و نشان داد که دنیا از نظر امنیت غذایی چقدر شکننده است.
دولت سیزدهم امسال در چنین شرایطی، تولید گندم نان کشور را به خودکفایی رساند و ایران امسال بیش از 10 میلیون تن گندم از کشاورزان خریداری کرده که برای تامین آرد نانواییها کافی است.
سید مجتبی خیام نکویی؛ رئیسسازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی به سه دلیل افزایش خرید تضمینی گندم در سال جاری اشاره کرد و گفت: نخست اینکه قیمت تضمینی گندم مناسب و بهموقع اعلام شد. علاوهبر آن از کودهای فسفاته و پتاسه در کشت گندم به میزان کافی استفاده شد. همچنین کشاورزان از بذرهای اصلاحشده به خوبی استفاده کردند و اینها عامل افزایش تولید و خرید تضمینی گندم در کشور شد.