kayhan.ir

کد خبر: ۲۷۱۲۹۲
تاریخ انتشار : ۲۷ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۹:۳۹
در ادامه موج جهانی دلارزدایی صورت می‌گیرد

استقبال کشورها از معامله نفت با پول‌های ملی

 
 
 
شرکت نفت هند در راستای کاهش معاملات دلاری خود، یک میلیون بشکه نفت از شرکت ملی نفت ابوظبی امارات از طریق یک معامله بدون دخالت دلار خریداری کرد.
به گزارش تارنمای تحلیل انرژی اویل پرایس، هند و امارات اولین قرارداد نفتی خود را بدون تبدیل ارزهایشان به دلار آمریکا امضا کردند. بزرگ‌ترین پالایشگاه هند قرار است پول نفت امارات را با روپیه پرداخت کند.
شرکت نفت هند یک میلیون بشکه نفت از شرکت ملی نفت ابوظبی امارات در این معامله بدون دخالت دلار خریداری کرده است.
این قرارداد فروش اولین قرارداد پس از یادداشت تفاهم بین دو کشور در ماه جولای (تیرماه) بود. بانک‌های مرکزی دو کشور سیستمی برای پرداخت با ارز ملی راه‌اندازی کرده‌اند تا معاملات خود را با روپیه و درهم انجام دهند. 
طبق اطلاعیه بانک مرکزی هند، این قرارداد نقل و انتقال و پرداخت‌های بین مرزی را ممکن کرده و باعث همکاری اقتصادی بیشتر دو کشور می‌شود.
اولین بار یک خریدار هندی از این سیستم برای خرید 25 کیلوگرم طلا از امارات به ارزش حدود 128 میلیون روپیه (معادل یک و نیم میلیون دلار) استفاده کرد.
هند اعلام کرد این سیستم هزینه‌ها را کاهش داده و انتقال بین دو کشور را تسریع می‌کند. به علاوه، تکیه بر ارزهای ملی، اقتصاد دو کشور را تقویت کرده و روابط دوجانبه را محکم‌تر می‌کند. می‌توان از تراز مازاد ارزهای داخلی هم برای سرمایه‌گذاری در بخش‌های ملی مثل اوراق قرضه شرکتی، اوراق بهره دولتی و بازارهای سهام استفاده کرد.
اگر فرآیند نقل و انتقال‌ها بدون دلار به سایر کشورها راه یابد، پایین آمدن ارزش دلار در تجارت جهانی نفت خبر بدی برای آمریکا خواهد 
بود. 
دور شدن از دلار قدرت اقتصادی آمریکا را پایین آورده و به اقتصاد این کشور آسیب می‌زند. هند به عنوان سومین وارد‌کننده بزرگ نفت دنیا تنها کشوری نیست که از دلار دوری می‌کند. 
فشار آمریکا به عربستان برای فروش نفت به دلار 
روزنامه وال استریت ژورنال طی گزارشی نوشت، آمریکا از اینکه عربستان قیمت‌گذاری نفت را از دلار به یوآن تغییر دهد، واهمه دارد و تلاش می‌کند از فروش نفت عربستان به سایر ارزها غیر از دلار جلوگیری کند.
این روزنامه طی تحلیلی نوشت، آمریکا در پشت صحنه مذاکرات عادی‌‌سازی روابط عربستان با رژیم صهیونیستی تلاش می‌کند تا ریاض را متقاعد کند، به قیمت‌گذاری نفت با دلار ادامه دهد و این کار را با یوآن چین یا سایر ارزهای کشورها انجام ندهد.
بنا به این گزارش، آمریکا در پشت صحنه با عربستان مذاکره می‌کند و به این کشور فشار می‌آورد تا نفت را به دلار بفروشد. واشنگتن نگران است که ریاض نفت را با سایر ارزها به ویژه با رنمینبی (کسری از یوان)، واحد پول چین قیمت‌گذاری کند.
آمریکا در حال کار بر روی یک توافق دیپلماتیک است که بر اساس آن عربستان با عادی‌‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی موافقت می‌کند و در مقابل، واشنگتن متعهد می‌شود همیشه از ریاض محافظت کرده و همچنین به توسعه برنامه هسته‌ای این کشور کمک کند.
این روزنامه آمریکایی خاطرنشان کرده است، اگرچه ظاهر این مذاکرات در مورد رژیم صهیونیستی و فلسطین است، اما آمریکا از این توافق برای فشار آوردن به عربستان به منظور اعمال محدودیت بر روابط رو به رشد این کشور با چین استفاده می‌کند.
این روزنامه به نقل از مقامات آگاه در دولت آمریکا نوشته است، دولت بایدن به دنبال دریافت تضمین‌هایی از عربستان است که ریاض از نظر اقتصادی و نظامی از چین فاصله بگیرد.
گفتنی است عربستان یکی از سه تولیدکننده بزرگ نفت در جهان است. این کشور از دهه 1970، موافقت کرد تا نفت خام خود را به دلار بفروشد و به حفظ هژمونی دلار آمریکا به عنوان ارز ذخیره جهانی کمک کند.
وزیر دارایی عربستان در ژانویه (دی ماه سال قبل) اعلام کرده بود کشورش آماده مذاکره در مورد تجارت با ارزهایی غیر از دلار آمریکاست. با این حال، هرچند که گمانه‌زنی‌های زیادی در مورد این موضوع در رسانه‌های اقتصادی وجود دارد، اما دولت عربستان به صورت عمومی هیچ برنامه‌ای برای قیمت‌گذاری نفت به یوآن یا هر ارز دیگری را اعلام نکرده است.
عربستان در سال 2021 به عنوان طرف گفت‌وگو رسمی به سازمان همکاری‌‌شانگهای پیوست. سازمان همکاری ‌شانگهای نهاد مهمی است که برای همکاری‌های چندجانبه امنیتی، اقتصادی و سیاسی تشکیل شده ‌است.
عربستان از 1974 و طبق قراردادی که با دولت نیکسون بسته بود نفت خود را منحصراً با دلار به فروش می‌رساند. اگر عربستان دلار را کنار گذاشته و از ارزهای دیگر استفاده کند، سایر کشورها هم از او تبعیت می‌کنند چون این کشور یک تولید‌کننده تاثیرگذار در بازار نفت دنیاست.
درست است که روند دوری از دلار در حال حاضر تاثیر مستقیمی بر نقش ارز آمریکا به عنوان ارز ذخیره دنیا نمی‌گذارد، اما به مرور مشکلات بیشتری برای آن به وجود خواهد آورد. صندوق بین‌المللی پول پس از حمله روسیه به اوکراین هشدار داد تحریم‌های اعمال شده علیه روسیه سلطه دلار را کاهش می‌دهد چون باعث شده بلوک‌های کوچک تجاری تشکیل شود که از ارزهای دیگری استفاده می‌کنند.