ناکامی دشمنان امام حسین (ع) در مقابله با مجالس ذکر و توسل- بخش پایانی
سرعت و دقت لازمه انتقال پیام حسینی(ع) به جهانیان
رضا الماسی
من و جدا شدن از کوی تو خدا نکند...
خدا هر آنچه کند از توام جدا نکند...
صفای دل تویی و دل ز هر چه داشت صفا...
صفا ندارد اگر با غمت صفا نکند...
این ابیات زیبا همانطور که از دل شاعر برآمده، بر دل عاشقان و دلدادگان نشسته است و بهراستی محبتی که میان محبان اهلبیت (ع) و امام حسین (ع) ایجاد شده به این سادگی محو نمیشود.
مقابله رسانهای این روزهای دشمن با مکتب امام حسین (ع)، مسئله جدیدی برای دوستداران اهلبیت (ع) نبود. مردم در شرایط بسیار سختتر از اینها دست از امام حسین (ع) برنداشتهاند. مثلاً در همین دو سه سالی که دنیا با شیوع ویروس کرونا درگیر بود، مجالس اقامه عزای سیدالشهدا تعطیل نشد.
استاد حاج غلامرضا سازگار، سراینده اشعاری که در طلیعه گزارش بدان اشاره شد در خصوص شرایط آن روزها و برگزاری مراسم محرم و صفر گفته بود: «حدود ۸۰، ۹۰ سال پیش وبا آمد و مردم نجف دستهدسته از دنیا رفتند، اما دست از عزاداری امام حسین (ع) برنداشتند، بنابراین کرونا که هیچ حتی اگر آتش هم بیاید، مردم دست از حسین برنمیدارند، اما در این شرایط، با تقابل عقل با عشق مواجه هستند. عشق میگوید، جلو بیا و عقل میگوید جلو میآیم، اما درعینحال رعایت میکنم تا به مردم ضرر نزنم و باعث از دست رفتن جان مردم نشوم.»
او ادامه میدهد: «هر مصیبت و بیماری هم که بیاید، عشق حسین (ع) کم نمیشود و آتشی است که خاموش نخواهد شد؛ اما با این حال آرزو میکنم که خداوند، ما را با تعطیلی مجالس امام حسین (ع)، ادب نکند و انتقام از ما را با دوری از امام حسین (ع) نگیرد.»
این پیر غلام اباعبدالله میافزاید: «قطعاً ما دور نمیشویم و اگر هم ما نتوانستیم جلو برویم، خودش جلو میآید. اگر مریض نتواند خدمت طبیب برود، طبیب آقایی میکند و میآید.»
ضرورت پیشدستی در انتقال پیام امام حسین (ع)
پس از ناکامی دشمنان رسانهای انقلاب اسلامی و با توجه به در پیش بودن ایام اربعین حسینی (ع)، باید منتظر هجمه رسانهای علیه این حماسه بزرگ باشیم.
از طرفی به دلیل آنکه این هجمهها قابل پیشبینی است لازم است مجموعههای فرهنگی انقلاب آمادگی مقابله پیشدستانه با این دشمنیها را داشته باشند و پیام امام حسین (ع) را به همه جای عالم برسانند.
سید احمد عبودتیان، دستیار ویژه رئیسجمهور در امر مردمیسازی دولت با اشاره به اینکه نباید در اربعین خود را تنها مشغول خورد و خوراک کنیم؛ بلکه باید بدانیم قرار ما این است که پیام اربعین را منتقل کنیم، اظهار میدارد: «۱۹ مردادماه با جمع منتخبی از فعالان مردمی اربعین، خدمت آیتالله رئیسی رسیدیم و دغدغههای جبهه مردمی اربعین و نگرانی خود درباره حکمرانی اربعین را مطرح کردیم. امسال وعدههایی برای سهولت رفتوآمد زائران داده شده است. اساساً این حرکت باید به دست مردم باشد و اعلام کردیم مبادا اشتیاق خدمت نهادهای دولتی، مانع حضور و تلاش مردم شود. حاصل نشست این بود که تمام آنچه در جریان اربعین باقیمانده به عناصر مردمی واگذار شود. شورای راهبری مردمی و جریان فرهنگی اربعین نیز در اختیار عناصر مردمی قرار گیرد.»
عبودتیان با اشاره به اینکه از سال ۹۰ که اربعین اوج گرفت، اولین کاروان جمعی اربعین در سال ۹۱ را از حرم امام خمینی (ره) راهی عراق کردیم، میگوید: «در سالهای بعد هر کس رفت و در استان محل سکونت خود شبکه موکبها را راه انداخت. آن سال موکب ایرانی در مسیر کم بود. از آن زمان، ۱۱ سال میگذرد و هر سال اربعین بیشتر اوج گرفت. روزبهروز اربعین وسعت پیدا کرده است؛ اما ما هنوز نتوانستیم پیام اربعین را برسانیم. استاد رحیمپور ازغدی میگفت کاش در این سالها، هر سال یک پیام سیدالشهدا را نقل میکردیم و پیام انقلاب اسلامی را که همان پیام سیدالشهدا است را به دنیا منتقل میکردیم.»
عبودتیان تصریح میکند: «موکبها و کاروانبرها روی این موضوع پیامرسانی تمرکز کنند. برخی پیشنهاد دادند که ای کاش روز قبل اربعین را روز یومالشهیدین حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس در جهان اسلام اعلام کنیم.»
دستیار رئیسجمهور در امور مردمیسازی میگوید: «پیام بینالمللی ما در اربعین، پیام فطری است. روزی پدران ما در محرم دغدغه برگزاری مراسم عزاداری داشتند و زنان و مردان ما برای پوشیدن لباس سیاه و چادر مشکل داشتند. امروز به جایی رسیدیم که عزاداریهای متعدد در کشورهای مختلف جهان برگزار میشود و راهپیمایی میلیونی در کشورهای دورتر از ما مثل نیجریه شکل میگیرد. خدا را شاکریم بهواسطه این قدرت و موفقیتها در دوره آخرالزمان. برخی سؤال دارند که چگونه ۳۱۳ نفر میتوانند دنیا را متحول کنند؟ کافی است یکی از آنها شبیه امام خمینی(ره) باشد که دیدیم چگونه دنیا را متحول کردند.»
مشکلات جامعه با امام حسین (ع) حل میشود
یکی از نقدهایی که به مجموعه دستگاههای فرهنگی چه در دولت و چه در میان مردم و رسانهها وارد است این است که بهطور کلی برای حل مشکلات جامعه کمتر از ظرفیت عظیم دستگاه امام حسین (ع) استفاده میکنیم.
حجتالاسلام محسن قنبریان استاد حوزه و دانشگاه در این باره میگوید: «ما با تکنولوژی شروع به استخراج طلا و مواد معدنی دیگر میکنیم؛ اما فناوریهای دیگر هم برای استخراج از رویدادهای اجتماعی و فرهنگی داریم. رهبر انقلاب در خصوص راهیان نور فرمودند که جوان حاضر در این مکانها میتواند فرهنگ شهادت را دریافت کند. پیادهروی اربعین یک اجتماع بزرگ مردمی است که در ابتدا چندنفره برگزار شد و امروز میلیونی شده است. فرهنگ اربعین و ارزشهای آن را باید استخراج کنیم و به زندگی و خانواده و شهرها بیاوریم.»
او ادامه میدهد: «این پیادهروی چقدر در اجتماع و اقتصاد مردم منطقه اثر دارد؟ این پیادهروی اثر اقتصادیاش در عراق چقدر است که سخاوتمندانه به میدان میآیند؟ برنج، گندم، روغن و... در این ایام فروشش در عراق زیاد میشود و موجب رشد اقتصاد آنها است و از سوی دیگر تبرعی میان مردم توزیع میشود.»
این استاد حوزه و دانشگاه میافزاید: «مستشرقی حدود ۱۰۰ سال قبل به عراق رفت و پیادهروی اربعین را دید و در گزارش خودنوشت که در این کشور ۶۰ هزار جمعیت زندگی میکند؛ اما در اربعین ۶۰۰ هزار نفر برای زیارت راهی نجف و کربلا شدند. او از دید مادیگرایانه خود نوشته بود، ۲۵۹ میلیون دلار برای پختوپز و خوراک این زائران هزینه میشود. برایش تعجبآور بوده که تمام این اقتصاد، رایگان و تبرعی است. این روزها این عدد را باید صدها برابر کرد تا بتوان به برآورد حدودی رسید.»
قنبریان با اشاره به اینکه این روزها ما در دنیای مدرن با پدیده عجیبی به دلیل تشکیل شهرهای بزرگ مواجه هستیم و آن هم اینکه رابطه مردم با مردم کمتر شده است و در عوض رابطه مردم با مؤسسات بزرگ بیشتر شده، تصریح میکند: «مردم برای آموزش در گذشته با خواهر و برادر خود در ارتباط بودند؛ اما حالا با مؤسسات آموزشی ارتباط دارند. در گذشته خانواده خودش نگهدار سالمندان بود؛ اما الان مؤسسات این کار را میکنند. امروز همه اطلاعات از فضای مجازی گرفته میشود و اینگونه آن را به یک ابرقدرت تبدیل میکنیم. اربعین اما این رابطهها را مجدداً حول مردم با مردم شکل میدهد. مردم به خانه مردمان دیگر میروند؛ یعنی باهم پل ارتباطی میزنند.»
غفلت از ظرفیتهای عظیم فرهنگی اربعین
امام حسین (ع) مردم عراق را سخاوتمند کرد، چنان که مردم ایران را شجاع کرد. قنبریان با بیان این مطلب، توضیح میدهد: «در زمان حمله روس به ایران، در فتوای میرزای قمی و کاشفالغطا برای دفاع، به زیارت وارث سیدالشهدا اشاره میشود که موجب شجاعت مردم ایران میشود. ما با حب امام حسین (ع) شجاع شدیم و مقابل بیگانگان ایستادیم. بعد در دوران انقلاب اسلامی هم امام خمینی (ره) با تأسی به عاشورا فرمود؛ خون بر شمشیر پیروز است و ما را شجاع کرد. اگر صبر کنیم تا مؤسسات دنیا این اتفاقات را به مطالب علمی تبدیل کنند، زمان میبرد. اگر صبر کنیم تا رسانههای دنیا این اتفاقات را بازتاب دهند زمان میبرد؛ اما همین ارتباط مردم با مردم این فرهنگها و آموزهها را منتقل میکند.»
او میافزاید: «تمام فعالان اربعین باید روایت اربعین را به صورت مردمی ثبت و منتشر کنند. در این زمینه فعال باشید و روایتهای خود را ثبت و ضبط کنید. پیادهروی اربعین را به مثابه فناوری و تکنولوژی برای استخراج فرهنگ و ارزشهای دینی بدانید. اربعین میتواند ما را در کربلای امام حسین(ع) حاضر کند. همانطور که امام حسین (ع) قومی را سخی و قومی دیگر را شجاع کرد، ما میتوانیم عفاف جامعه خود را هم از امام حسین (ع) بگیریم و این نیاز به فکر خوب دارد تا از این دستگاه استفاده کند. ایران اسلامی به عنوان تنها مرکز تشیع نباید مورد تعرض قرار گیرد، همین نگاه موجب ایجاد مدافعان حرم شد.»
«باید خود را برای یک اربعین جهانی آماده کنیم. هنوز سیاهپوستان آفریقا به اربعین نیامدهاند؛ هنوز شیعیان کشورهای مختلف نتوانستهاند راهی اربعین شوند. هنوز موکبهای جبهه مقاومت کامل برپا نشده است. معتقدیم هنوز اربعین به صورت کامل به مردم جهان معرفی نشده است.»
حاج حسین یکتا، رئیس هیئت مدیره جمعیت امام رضاییها با تأکید بر این مطلب اظهار میدارد: «ما داریم برای یک عملیات بزرگ جهانی خود را آماده میکنیم. با تمام لجستیکی که دولت انصافاً به میدان آورده است، این را بدانید که شاهبیت این ماجرا دست مردم است. مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم، دو شاهبیت جهادی و مردمی دارند. حکمرانی مردمی از اربعین میتواند آغاز شود.
یکتا با اشاره به اینکه امسال در دل جامعه مردمی فعالان اربعین، ستاد مردمی را شکل دادیم و بنا داریم هرجا بار روی زمین است، برداریم، میگوید: «هر کار روی زمینمانده چه در آموزش و پژوهش، چه در میدان و عملیات، چه کارهای پشتیبانی و خدماتی را بنا داریم برداریم و عملیاتی کنیم. قصد داریم کارها را با قدرت و قوت جلو بریم. ما نشان دادیم که در مواقع بحران مانند سیل و زلزله و کرونا هم مرکبداران اربعین و هیئتیها پایکار هستند. ما میتوانیم بسیاری از مشکلات را با روحیه هیئتی و جهادی برطرف کنیم. انتظار این است که هرجا کاری روی زمینمانده، به دست بچه هیئتیها برداشته شود.»
او تصریح میکند: «رهبر انقلاب فرمودند که امسال دشمن بنا داشت محرم را کمرنگ کند، اما با عنایت امامزمان(عج) و حمایت ایشان، محرم پرشوری داشتیم که گرمتر از هر سال بود. انشاءالله با این عنایت و نظر اربعین هم پرشورتر خواهد بود. محرم گام اول برای رسیدن تا دم خیمه امام حسین(ع) بود و اربعین انشاءالله گام بعدی برای رسیدن زیر خیمه امام حسین (ع) است.»