انتقاداتی که به کمیته ملی المپیک وارد است
جولان دوباره توریستهای ورزشی «چمدان به دستها» این بار راهی بازیهای آسیایی میشوند!
حضور افراد اضافی و غیرمتخصص در سفرهای کاروان ورزش ایران باز هم حاشیهساز شده است. افرادی که در هر دوره از بازیهای آسیایی یا المپیک نقش همراه یا به عبارتی واضحتر به عنوان توریست در ترکیب تیمهای ملی گنجانده میشوند.
سرویس ورزشی-
در شرایطی که ستاد عالی این بازیها اعلام کرده در نظر دارد با اولویت مدالآوری، کاروانی کیفی و کمجمعیت را راهی بزرگترین میدان ورزشی قاره کهن کند اما همچنان باز هم افراد غیرضروری در این کاروان دیده میشوند.
شهرام عظیمی، سرپرست فدراسیون شطرنج یکی از نفراتی است که این روزها به حضور او در بازیهای آسیایی هانگژو انتقاد شده است. شطرنج جز آن دسته از رشتههایی است که در این دوره از بازیهای آسیایی ترکیب نصفه و نیمهای دارد.
پیش از این قرار بود این رشته برای هانگژو ۱۰ نماینده در بخش مردان و زنان داشته باشد و نمایندگان کشورمان در هر دو بخش به صورت تیمی رقابت کنند اما در بخش بانوان تنها با اعزام مبینا علینسب موافقت شده و سایر دختران شطرنجباز از کاروان حذف شدند.
خط خوردن ۴ شطرنجباز زن از بازیهای آسیایی در آخرین نشستهای ستاد عالی بازیها صورت گرفت و دلیل آن عدم شانس کسب مدال در بخش تیمی زنان عنوان شد. این در حالی است که تیم زنان ایران پیشتر در المپیاد جهانی مقام سوم را کسب کرده بود و احتمال شانس رتبه خوب در بازیهای آسیایی برای آنها وجود داشت.
کارشناسان ورزشی به خوبی میدانند که شطرنج یک ورزش فکری است و نیازی به این نیست مثل سایر رشتهها که فعالیت بدنی گستردهای دارند، کادر فنی پرتعدادی به همراه داشته باشند.
با توجه به این موضوع تنها یک مربی میتواند از عهده رتق و فتق امور این تیم 6 نفره بر آید و دیگر چه نیازی به حضور سرپرست فدراسیون است؟
شهرام عظیمی در حالی به بازیهای آسیایی میرود که در طرف مقابل برخی رؤسای فدراسیونها همچون بدمینتون، تنیس، اسکیت و... اعلام کردهاند که جای خود را به ورزشکارانشان خواهند داد تا بتوانند تعداد بیشتری نماینده در هانگژو داشته باشند!
مورد سؤالبرانگیز دیگر مربوط به فدراسیون شمشیربازی است. ستاد عالی بازیها به جز چهار نماینده تیم ملی اسلحه سابر مردان، دو سهمیه هم به کادر فنی این تیم تخصیص داده است. فدراسیون یکی از این سهمیهها را به امین قربانی سرمربی تیم داده و دیگری را هم به محسن وحدانی دبیر این فدراسیون بخشیده است. علیرضا پورسلمان رئیس فدراسیون هم به عنوان سرپرست تیم اعزامی خودش را معرفی کرده است.
حالا اما اختلاف نظرها در تیم سابر به خاطر اختصاص سهمیه به دبیر فدراسیون شمشیربازی است. کسی که به اعتقاد اهالی شمشیربازی جزو افراد غیرمتخصص در این رشته است و حضورش در این بازیها هیچ کمکی به آنها نمیکند.
وحدانی پیش از این نیز در حرکتی مشابه و لابیهای پشت پرده سهمیه حضور در بازیهای المپیک 2020 توکیو را گرفت که با حاشیههای زیادی مواجه شد.
نارضایتی بر سر این موضوع و رسانهای شدن آن، باعث شده تا علیرضا پورسلمان رئیس فدراسیون شمشیربازی درخصوص سهمیهای که به وحدانی داده، این طور وانمود کرده که میخواهد در تصمیمش تجدیدنظر کند.
طبق صحبتهایی که او در چند روز اخیر با رسانه داشته عنوان کرده، به دنبال جایگزین کردن این سهمیه است. به طوری که یا آن را به یکی از نفرات تیم اسلحه اپه زنان بدهد یا این که ترکیب تیم سابر مردان را با یک بدنساز یا ماساژور تکمیل کند.
توجیهات عجیب و غریب پورسلمان
روز گذشته کیهان تماسی تلفنی با رئیس فدراسیون شمشیربازی داشت تا اطلاعات دقیقتری درخصوص شنیدههای اخیر به دست آورد. پورسلمان اما اظهاراتی را مطرح کرد که کاملا خلاف صحبتهایش با خبرگزاریها بود. او به صراحت گفت که زمانی برای تغییر و جا به جایی این سهمیه وجود ندارد و محسن وحدانی قرار است به عنوان همراه به بازیهای آسیایی برود!
نکته درخورتوجه صحبتهای پورسلمان، توجیهات عجیب و غریبی بود که او به نشانه حمایت از دبیرش بر زبان آورد. توجیهاتی که شنیدنش از فردی چون پورسلمان که خود داور بینالمللی شمشیربازی است و جزو قدیمیهای این رشته است، واقعا غیرحرفهای و بعید بود.
او به کیهان گفت: «ما پس از یک کار کارشناسی تصمیم گرفتیم یک سرپرست هم در کنار آقای قربانی باشد. ما دنبال کسی بودیم که در کنار سرمربی بتواند آبی برای بچهها بیاورد، از نظر جا به جایی ورزشکاران و پشتیبانی کمک حال تیم باشد و از نظر رپورتاژ خبری هم بتواند اخبار تیم را به درستی و در حد مطلوبی انعکاس دهد که تمام این موارد به عهده همراه تیم (دبیر فدراسیون) خواهد بود.»
اظهارات پورسلمان در شرایطی است که کمیته ملی المپیک کار پوشش خبری بازیهای آسیایی را قرار است همچون دورههای گذشته با اعزام 30 خبرنگار و عکاس و فیلمبردار انجام دهد و اصلا نیازی به انجام این کار به صورت اختصاصی از سوی اعضای فدراسیونها نیست. ضمن این که درخصوص بحث ترانسفر ورزشکاران نیز همه امور به عهده ستاد اجرایی کمیته ملی المپیک است.
رئیس فدراسیون شمشیربازی که در ابتدای گفتوگوی خود با کیهان قصد داشت نام دومین همراه تیم را به روزهای آینده موکول کند در نهایت گفتههای خود را این طور به پایان رساند: «فعلا بر اساس فهرست اولیه (لانگ لیست) تصمیماتی گرفتهایم و دیگر امکان اینکه تغییراتی داشته باشیم، وجود ندارد. انتقاد شما در زمانی درست است که اختیار اعزام نفرات دست فدراسیون باشد ولی این ستاد عالی بازیهاست که تصمیمگیرنده است و مجاب نشده که مربی دیگری در کنار آقای قربانی اعزام شود! و یا ورزشکاری از رشته اپه زنان علیرغم کسب نتایج مطلوب در بازیهای اسلامی به هانگژو اعزام نشود.
به هر شکل از آنجا که تیم ملی شمشیربازی اسلحه سابر شانس مسلم مدالآوری بازیهای آسیایی 2023 به شمار میرود، به نظر میرسد با توجه به اهمیت دیدارهای آنها (انفرادی و تیمی) اضافه شدن یک مربی به مراتب لازمتر و ضروریتر از دبیر فدراسیون باشد. دبیری که بخواهد به بهانه آب دادن به ملیپوشان مسافر این بازیها شود.
هر چند که باید به این نکته اشاره کرد اگر قرار بر رتقوفتق چنین اموری باشد، علیرضا پورسلمان به عنوان سرپرست در محل برگزاری بازیها حضور دارد و چنین کارهایی در حیطه وظایف اوست.
حضور افراد توریست، اتفاقی تکراری و خستهکننده
مسئولان کمیته ملی المپیک و وزارت ورزش همیشه در هر دوره از بازیهای آسیایی و المپیک از حذف افراد توریست در ترکیب کاروانها صحبت میکنند اما به واقع باید گفت که این موضوع به اتفاقی تکراری و خستهکننده در ورزش کشور تبدیل شده است.
البته که طی یک سال گذشته با حضور محمود خسرویوفا در راس کمیته ملی المپیک، بده بستانهای قبلی میان رؤسای فدراسیون و تقسیم سفرها در مقایسه با گذشته خیلی کمتر شده اما در این شرایط هم همچنان انتقادهایی به آنها وارد است.
از کمیته ملی المپیک که موشکافانه وضعیت رشتهها را بررسی و خیلی از رشتهها را از لیست خارج کرد، انتظار میرود بر سر تخصیص سهمیهها به نفرات هم وسواس بیشتری به خرج دهد. این طور نباشد که فدراسیوننشینها سهمیههایی را که حق ورزشکاران و مربیان است بر اساس سلیقههای شخصی بین کارمندان و غیرمتخصصین تقسیم کنند.
بدون شک اگر ستاد عالی بازیهای آسیایی 2023 هانگژو حساسیت بیشتری در این مورد از خود نشان میداد مطمئنا شاهد حضور بیشتری از ورزشکارن ایرانی به خصوص زنان در این میدان مهم ورزشی میبودیم. حذف ناگهانی و دقیقه نودی تیمهای والیبال و هندبال زنان از فهرست اعزام به بازیهای آسیایی از آن اتفاقهایی بود که شوک زیادی را به ملیپوشان این رشتهها وارد کرد. رشتههایی که دو سال اخیر را به بهانه حضور در این بازیها در اردوهای شبانهروزی بودند که با برخی دیدگاههای غیرکارشناسانه فرصت شرکت در این مسابقات را از دست دادند.
محمدرضا داورزنی رئیس فدراسیون والیبال که عضو هیئت اجرایی کمیته ملی المپیک است در واکنش به این تصمیم گفت: تصمیم خوبی گرفته نشد. والیبال و سایر رشتههایی که زنان حضور دارند در مسیر رشد و ارتقاء هستند و این که به بهانه کیفیسازی تیم اعزام نکنیم، درست نیست. تمام تلاش ما این بوده که بین دختران انگیزه ایجاد کنیم تا به این رشتهها بپردازند و وقتشان را در این حوزهها بگذرانند. به هر حال جمعیت ۵۰ درصدی کشور ما را زنان تشکیل میدهند و باید به این نکته توجه شود شرایطی که برای رشد زنان فراهم میکنیم مسیری است که باید همه کمک کنند و هزینه بدهیم تا در این مسیر رشد کنند.
وزنهبرداری زنان نیز یکی دیگر از رشتههای در مسیر پیشرفت ایران است که به رغم مدالآوری در آسیا سهمیهاش برای هانگژو کاهش پیدا کرده و باعث اعتراض اهالی این رشته شده است.
کوروش باقری مدیر فنی تیم ملی وزنهبرداری نیز در این باره میگوید: سهمیه بانوان وزنهبرداری برای بازیهای آسیایی هانگژو کاهش پیدا کرده که این تصمیم نگاه درستی نیست. البته وزنهبرداری در ورزش ایران جایگاهی ویژهای دارد و اهالی این رشته انتظار بیشتری برای اعزامها دارند اما به دلیل افت این رشته در چند سال اخیر این تصمیمات گرفته شده است که من آن را خوب نمیدانم. با این حال ما تابع مقررات هستیم.
طبق برنامه اعلام شده این بازیها قرار است از اول تا 16 مهرماه سال جاری با میزبانی چینیها برگزار شود.