کیهان بررسی کرد
استمرار موفقیتها، بدون برجام و FATF
سرویس سیاسی-
گشایش اقتصادی که دولت قبل با عضویت درFATF و حضور در برجام انتظارش را داشت هیچگاه محقق نشد. اما اکنون دولت سیزدهم بدون FATF و برجام به درآمد فروش سال اول اجرای برجام رسیده است.
سازمان FATF یا همان «کارگروه ویژه اقدام مالی» یک سازمان بین دولتی است که در سال 1389 توسط جی7 تاسیس شد. هدف از تاسیس این سازمان در ظاهر مبارزه با پولشویی و تروریسم بود. اما کارنامه این سازمان ثابت کرد که دقیقا در راستای اهداف رکوردداران تروریسم و پولشویی- آمریکا و اروپا- و در راستای تیزکردن چاقوی تحریمها عمل میکند. از سال 1389 ایران در لیست سیاه این سازمان قرار گرفت و تا سال 1394 داخل این لیست قرار داشت. با اجرای برجام، ایران از این لیست خارج شد و تا سال 1398 یعنی زمانی که دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا از برجام خارج شد به حالت تعلیق درآمده بود. بعد از خروج ترامپ از برجام این سازمان نیز دوباره ایران را در لیست سیاه قرار داد.
این سازمان کشورهایی مثل ایران و کره شمالی و دیگر کشورهایی که درون لیست سیاه قرار دارند را با محدود کردن سرمایهگذاری و عدم اجازه به بانکهای کشورهای دیگر مجبور به قطع ارتباط میکند.
پس از خروج دونالد ترامپ از برجام«18 اردیبهشت 1397» آمریکا و متحدانش با ایجاد یک الگوی تحریمی، توقع شکست ایران و یا بازگشت ایران به برجام را داشتند. عدم تحقق آن خواسته آمریکاییها منجر به این شد تا سناتورهای آمریکایی اقرار به شکست کنند.
شکست تحریمهای آمریکا
طبق آمار ارائه شده از بولتن آماری اوپک، ایران در نه ماهه گذشته 42،6 میلیارد دلار درآمد حاصل از فروش نفت داشته است. این عدد در مقایسه با سال اول اجرای برجام 41،1 میلیارد دلار بوده است. میانگین درآمد ایران در دوره دولت حسن روحانی به 37 میلیارد دلار میرسد و میانگین درآمد نفتی ایران در بازه اجرای برجام به 50 میلیارد دلار میرسد.
این آمار فروش نفت، نشان از دیپلماسی و رایزنیهای موفق با کشورهای همسایه و دیگر کشورهای منطقه و جهان را دارد. دولت آیتالله رئیسی با حرکت در خط درست دیپلماسی با دیگر کشورها باعث برگشت کشور به دوران برجام در سال 94 شد.
با یک مقایسه دیگر میان سالهای 1394«سال اول اجرای برجام» و سال1401 میتوان تاثیر تحریمها را حتی بر صادرات کشور دید. ایران در سال اول اجرای برجام یعنی در زمان دولت حسن روحانی، صادراتی نزدیک به 42 میلیارد و 415 میلیون دلار داشته است. این رقم در مقایسه با دولت سیزدهم چیزی در حدود 10 میلیارد دلار اختلاف دارد. میزان صادرات ایران در سال 1401 به 5۳ میلیارد و ۱۶۶ میلیون دلار رسید. اما این افزایش قیمت در زمانی رخ داده است که فشار و تحریم حداکثری بر ایران توسط آمریکا اعمال شده است.
از طرفی پایگاه تحلیلی «یورو آسیا ریویو» آمریکا در تحلیلی اعتراف کرد که تحریمهای غرب علیه ایران نه تنها بیاثر است، بلکه توقف مذاکرات هستهای را به دنبال دارد و ایران زیر بار فشار نمیرود و مطالبات خاص خود را دارد.
سناتور رند پال در رابطه با اثر تحریمها میگوید: به نظر میرسد اکنون همه اعتراف میکنند که تحریمهای حداکثری رفتار ایران را تغییر نداده است اما من پا را فراتر از آن میگذارم و میگویم این موضوع به آنها کمک نیز کرده است. شما حتی میتوانید با کشتی مراقب فروش نفت آنها باشید اما این کار نیز تاثیری نخواهد داشت و از طریق خطوط لوله اقدام به فروش نفت میکنند. تحریمها تاثیری بر ایران ندارد؛ آنچه را میخواهند به آنها بدهید.
قدرت ایران کابوس سناتورهای آمریکایی
جری موران سناتور آمریکایی و عضو سنای آمریکا در رابطه با قدت ایران گفت: ایران با وجود تحریمها امروز بیش از سال ۲۰۱۹ نفت صادر میکند. ایران به توسعه برنامه هستهای خود ادامه میدهد. تسلیحاتی برای استفاده در اوکراین به روسیه میدهد و نیروهای نیابتیاش را در سراسر خاورمیانه تأمین مالی میکند.
این سناتور آمریکایی افزود: ایران همچنین اخیرا به عضویت رسمی سازمان اقتصادی شانگهای نیز درآمده است که همکاریهای سیاسی و اقتصادی این کشور با روسیه، چین و هند را عمیقتر میکند.