بیست و پنجمین تظاهرات هفتگی با شعار «اسرائیل در حال سوختن است»
سرویس خارجی-
بیستوپنجمین هفته اعتراضی علیه نتانیاهو نمادی کامل
از شکست کابینه افراطی نتانیاهو بود. شکستی که کل جامعه
صهیونیستی را درگیر خود کرده و این جامعه را وارد یک بحران عمیق اجتماعی کرده است. معترضان در شعارهای خود میگویند که «اسرائیل در حال سوختن است.»
اشغالگران صهیونیست در یک هفته اخیر با چهار رویداد امنیتی مواجه بودند؛ مواردی که هرکدام به تنهایی میتواند به یک معضل بزرگ برای تلآویو تبدیل شود. اعتراضات گسترده در جولان اشغالی، تنش در مرز با لبنان، همراه با عملیاتهای ضدصهیونیستی در کرانه باختری همگی موجب هراس و نگرانی تلآویو شده است و جدیدترین رویداد نیز در جریان بیستوپنجمین اعتراضات سراسری علیه کابینه افراطی نتانیاهو در تلآویو و دیگر شهرهای اشغالی انجام شد. همه این رویدادها انعکاس این واقعیت است که کابینه بنیامین نتانیاهو با ضعف اساسی روبهروست. در ظاهر این اتفاقات ارتباطی با یکدیگر ندارند، اما همه آنها در یک چیز مشترک هستند و همگی بر ضعف کابینه نتانیاهو اشاره دارد که هیچ کنترلی بر اوضاع داخلی و خارجی رژیم صهیونیستی ندارد. شاید از همینرو نیز اعتراضات شامگاه شنبه با نصب بنرهایی انجام شد که روی آن نوشته شده بود «اسرائیل در حال سوختن است.» براساس گزارش جروزالمپست، معترضان در تظاهرات این هفته بزرگراه ایالون را مسدود کردند و جمعیت معترضان در ساعات اوج تظاهرات به بیش از 95 هزار نفر رسید. با این حال منابع دیگری از جمله وبسایت عبریزبان واللا به نقل از سازماندهندگان تظاهرات گزارش داد که جمعیت معترضان به حدود ۱۳۰ هزار نفر هم رسید. «لیمور رگف»، یکی از سازماندهندگان تظاهرات به جروزالمپست گفت که او و اطرافیانش همچنان مصمم به ادامه اعتراضات تا سقوط کابینه نتانیاهو هستند و هرگز اعتراضات را متوقف نخواهند کرد. در عین حال، تایمز اسرائیل به نقل از معترضان هشدار داده است که اگر نتانیاهو اقدامات خود را متوقف نکند، معترضان نیز تظاهرات خود را تشدید خواهند کرد. به گفته کانال 12 رژیم صهیونیستی، این امر میتواند شامل مسدود کردن مسیر دسترسی به فرودگاه بنگورین و بستن بزرگراه ایالون تلآویو و سایر اقدامات خشونتبار باشد که در عمل باعث خواهد شد تا فاز تظاهرات وارد فاز درگیری در خیابانهای تلآویو شود. بنی گانتز، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی در جریان اعتراضات این هفته گفت: «من متقاعد شدهام که آنها عقلانیت نمیخواهند، بلکه بهدنبال ظلم کردن هستند. ما تحت هیچ شرایطی اجازه این ظلم را نخواهیم داد.»
جامعه چنددسته
یکی از بزرگترین بحرانهایی که در حال حاضر جامعه صهیونیستی با آن مواجه است، چنددستگی و شکاف عمیقی است که در بافت اجتماعی آن ایجاد شده است. نظرسنجیهایی که اخیرا در رژیم صهیونیستی انجام گرفته بیش از پیش بیانگر افزایش شکاف در میان ساختارهای این جامعه و تشدید چنددستگی در میان مجموعههای تشکیلدهنده آن است، به نحوی که بخشی از جامعه بخش دیگری را تهدید برای ادامه بقای خود میداند. در همین راستا موسسه «کنگره اسرائیلی» یک نظرسنجی برای پایش میزان شکاف دینی و تشنج مستمر بین جریانهای تندروی دینی و رویکردهای سکولار صهیونیست انجام داده است. نتایج این نظرسنجی نشان داد 44 درصد از سکولارها در رژیم صهیونیستی از برقراری ارتباط با افراطیها احساس ناخوشایندی دارند، در حالی که 19 درصد از حریدیها نیز اعلام کردهاند که چنین احساسی در قبال طیف سکولار دارند. همچنین 42 درصد از نمونه آماری (مذهبگرا و سکولار) هم اعلام کردند که شهر محل اقامت آنها طی سالهای اخیر به سوی مذهبگرایی و رویکردهای افراطی بیشتر پیش رفته است. در این بین 35 درصد از صهیونیستهای سکولار اعلام کردند به دلایل تنشهای دینی به فکر مهاجرت افتادهاند، در حالی که 16 درصد از حریدیها چنین نظری داشتند. از سوی دیگر، سکانداری جریان راستگرا و رأیآوری این جریان در انتخابات، نتیجه گرایش بیشتر به راستگرایی و رویکردهای افراطی در جامعه صهیونیستی است که در دو دهه گذشته افزایش پیدا کرده است. افزایش تعداد یهودیان افراطی در سالهای گذشته مقامات صهیونیستی را درخصوص انشقاق و چندپارگی در این رژیم نگران کرده است. یهودیان افراطی که حال جمعیت آنها در جامعه ۹ میلیونی رژیم صهیونیستی به بیش از یک میلیون نفر رسیده است، تلاش دارند تمامی شئونات را در دست خود گرفته و اراده خود را خارج از روند قانونی بر دیگر ساکنان و سکولارها تحمیل کنند. از تعطیلی اجباری شنبهها تا وضع قوانین مورد نظر خود در امور خانواده و طلاق و ازدواج گرفته تا همپیمانی با احزاب برای حضور قدرتمند در صحنه سیاسی؛ بهطوری که در سالهای گذشته جامعه صهیونیستی به تدریج از رنگ و بوی سکولاریسم دهههای پیش از قرن بیستویکم فاصله گرفته است و چنددستگی در میان ساکنان سرزمین اشغالی و سرخوردگی در میان چپگرایان و سکولارها از حاکمیت روزافزون یهودیت افراطی افزایش یافته است.
سال خونین برای صهیونیستها
آمارها نشان میدهد که سال میلادی 2023 یک سال پرتلفات برای صهیونیستهاست. وبگاه فلسطینالیوم گزارش میدهد که از ابتدای سال جاری میلادی تا نیمه ماه ژوئن (ماه جاری) ۲۸ صهیونیست در جریان ۳۳ عملیات مقاومتی کشته شدهاند. گزارشهای سال میلادی گذشته نشان میداد که سال میلادی 2022 خونینترین سال برای صهیونیستها پس از انتفاضه سال 2000 بود، اما اکنون به نظر میرسد که نرخ تلفات صهیونیستها در شش ماه نخست سال میلادی جاری یعنی سال 2023 بسیار بیشتر از سال گذشته است. در حالی که کل تلفات صهیونیستها در 12 ماه سال 2022 به 30 نفر رسید، اما در شش ماه سال 2023 تلفات صهیونیستها به 28 نفر رسیده است. اگر روند کنونی ادامه یابد، تا پایان سال میلادی 2023 آمار تلفات صهیونیستها احتمالا به بیش از 50 کشته خواهد رسید و سال 2023 تبدیل به خونینترین سال برای صهیونیستها خواهد شد.
موج محکومیت اهانت صهیونیستها به قرآن
دو روز پس از اقدام شنیع صهیونیستها در هتک حرمت قرآن، محکوم کردن این اقدام موهون همچنان ادامه دارد. مرکز اسلامی الازهر در مصر با انتشار بیانیهای، مخالفت قاطع خود را با اهانت به نسخههای قرآن کریم و سوزاندن آنها توسط صهیونیستها در جنوب نابلس فلسطین را اعلام کرد و گفت: «جای تعجب نیست که این جنایات توسط این موجودیت استعماری وحشی انجام شود.» الازهر تاکید کرد که این رژیم غاصب مقابل چشم و گوش جامعه جهانی به جنایات خود ادامه میدهد و کل جهان قادر به بازدارندگی، افشای جنایات و رفتار خونین آنها و توقف این رژیم نیست. این همدستی غیرقابلتوجیه و جنایت علیه بشریت و نقض آشکار قوانین بینالمللی و کل هنجارها و میثاقهایی است که احترام به مقدسات دینی و آزادی عبادت را تضمین میکنند. الازهر تصریح کرد: «زمان آن فرا رسیده است که موضع جدی و یکپارچه عربی و اسلامی در قبال این گروه تروریستی اتخاذ کنیم که فجیعترین جنایات را علیه برادران فلسطینی ما مرتکب شده- و هنوز هم انجام میدهد- و اتخاذ اقداماتی برای ایجاد یک کشور مستقل فلسطینی با پایتختی قدس شریف فوری و الزامآور است.» همچنین وزارت خارجه یمن ضمن محکوم کردن اقدامات رژیم صهیونیستی در اهانت به اعتقادات دینی، این رژیم را مسئول به خطر افتادن صلح و امنیت بینالمللی دانست. وزارت خارجه یمن در بیانیهای استمرار اقدامات رژیم صهیونیستی در نادیده گرفتن ارزشهای دینی از طریق حمایت از تعدادی از شهرکنشینهای افراطی که نسخههایی از قرآن کریم را آتش زدند، محکوم کرد. وزارت خارجه یمن در ادامه بیانیه خود تاکید کرد که این اقدام جنایتکارانه به منزله تحریک آشکار احساسات بیش از یک میلیارد و نیم مسلمان جهان بوده و در چارچوب تلاش دشمن صهیونیستی برای برهم زدن اوضاع در اراضی اشغالی فلسطین است. این وزارتخانه در ادامه بیانیه خود دشمن صهیونیستی و مسئولان بینالمللی را مسئول کامل به خطر افتادن صلح و امنیت جهانی دانست و تاکید کرد که دشمن صهیونیستی تنها با پاسخ کوبنده و معادله مقابله زور با زور، از حماقت و تجاوزات خود دست خواهد کشید. وزارت خارجه یمن بار دیگر در فراخوانهایی از حاکمیتهای عربی که روابطشان را با دشمن صهیونیستی عادی کردند، خواست به راه درست بازگردند و تاکید کرد، آیا پس از آتش زدن نسخههایی از قرآن کریم و اهانت به آنها هیچ دلیلی برای ادامه دادن به روند عادیسازی وجود دارد؟ لازم به ذکر است که شماری از شهرکنشینان صهیونیست که نقاب بر چهره داشتند، روز چهارشنبه گذشته ضمن هتک حرمت قرآن کریم اقدام به آتش زدن یک مدرسه، چند خانه و مسجد کردند. براساس گزارش «جروزالمپست»، در پی این حادثه هیچ بازداشتی صورت نگرفت. «یش دین»، سازمان حقوق بشری فعال در اراضی اشغالی با انتشار بیانیهای اعلام کرد که حمله شهرکنشینان اقدام ارتش و پلیس برای متوقف کردن آنان را در پی نداشت. هتک حرمت قرآن، اقدامی است که با وجود اعتراضهای مکرر کشورهای مسلمان در کشورهای اروپایی به عنوان نمودی از آزادی بیان ادعایی رخ میدهد.